Mušmula, lekovita svojstva, marmelada i liker od mušmula (recept)

Mušmula je voće koje je još poznato i kao divlja kruškica, zbog mogućnosti kalemljenja na dunju i krušku. Ona potiče od latinske reči Mespilus germanika. Plodovi ovog zdravog voća beru se na jesen, a koriste se za pripremu više vrsta čajeva, marmelada i likera. Pored hranljivih mušmula ima i lekovita dejstva i od davnina koristi se kao prirodni lek.

Mušmula se može jesti i sveža i to je i najjednostavniji način njenog konzumiranja. Plod se opere, preseče na pola, a zatim se kašikom iz oba dela izvadi sredina u kojoj leže semenke, jer se one ne jedu. Ovako sveže mušmule mogu se kombinovati sa drugim namirnicama kako bi se pojačao ukus. Odlično se slažu sa na primer cimetom, slatkom pavlakom, limunom, ili suvim grožđem.
Lekovita svojstva mušmule

Afte u ustima – Afte mogu biti veoma bolne i neugodne, ali u njihovom uklanjanju pomoćiće upravo ovo voće. Nezreli deo ploda steže sluzokožu, pa se tako i pored sprečavanja pojava afti u ustima, može koristiti i za zaustavljanje krvarenja iz desni.

Rad želuca znatno će se poboljšati usled redovnog konzumiranja mušmule na razne načine. Mušmula se primenjuje kako bi podstekla rad pljuvačnih žlezdi, a samim tim podstekla i bolji rad želuca. Upravo iz ovih razloga ovo voće najviše se preporučuje starijim osobama.

Bolja probava takođe je jedan od rezultata koji se mogu dobiti upotrebom mušmule u ishrani. Mušmula će smanjiti nadutost i ublažiće tegobu koju čovek oseća u crevima. Za mušmulu se od davnina smatralo da je prirodni diuretik. Za probavu najbolje je piti čaj od mušmule ujutu i uveče, a i marmelada će pozitivno uticati na ove probleme.

U menopauzi preporučuje se upotreba ove voćke. Mušmula u sebi sadrži velliku količinu fosfora, natrijuma, vitamina B, kalcijuma i mnogih drugih minerala koji joj daju lekovite moći. Osim kod žena, mušmula će i kod osoba muškog pola imati efekta, jer će u velikoj meri uticati na impotenciju.

Smanjenje telesne mase takođe je još jedna sfera u kojoj mušmula igra glavnu ulogu. Ona je veoma malih kalorijskih vrednosti, te je s toga nutricionisti često preporučuju u svakodnevnom jelovniku. 100 grama mušmula broji svega 30 kalorija. Uticaće na to da se ne dobije na telesnoj masi, a još pride će i organizam snabdevati sa mnoštvnom minerala i vitamina.

Holesterol i masnoća svešće se na minimum ukoliko se protiv njih uključi i ova ukusna voćka. Mušmula štiti organizam od raznih kardiovaskularnih bolesti i pospešuje bolju cirkulaciju. Posto u sebi sadrži veliki broj antioksidanata poboljšaće rad srca i usporiti starenje celokupnog organizma.

Jačanje jetre i bubrega je jpš jedan od delotvornih osobina mušmule. Posebno se preporučuje osobama sa bolesnom jetrom i onima koji imaju probleme sa bubrezima. Svakodnevna upotreba mušmula u potpunosti može obnoviti jetru, samo je potrebna upornost i istrajnost.

Bolja krvna slika je zagarantovana uz pomoć ovog moćnog voća. Mušmula je voće koje utiče na apsorpciju gvožđa i samim tim odličan za poboljšanje krvne slike. Ona u sebi takođe broji pregršt minerala i vitamina, koji će takođe ludsku krvnu sliku učiniti boljom.

Detoksikacija organizma – Mušmula je odlična za čišćenje celog organizma. Ovo čarobno voće veoma delotvorno deluje na zdravlje većine organa. S obzirom da mušmula pospešuje i hidrataciju ljudskog tela, ona će na taj način pomoći organizmu da se reši svih otrova putem urina.

Zaustavljanje krvarenje je opšte poznato dejstvo mušmula još od davnina. Mušmule su posebno delotvorne kod žena koje imaju problema sa preobilnim menstruacijama, jer će im biti od velike pomoći. Najbolje je za te svrhe piti čaj od mušmule mada će biti od pomoći i ukoliko se koriste mušmule na druge načine. Problem sa krvarenjem desni takođe je lako rešiv uz pomoć ove voćke. Može se natopiti gaza čajem i držati po par minuta na kritičnim mestima ili ispirati usnu duplju istim.
Recepti za prirpemu jela od mušmule
Marmelada od mušmule





Za pripremu ove ukusne marmelade potrebni su sledeći sastojci:

    1 kg šećera
    2 kg mušmula
    ekstrakt ruma ili vanile po ukusu

Prvo što je potrebno uraditi jeste oljuštiti oprane mušmule. Nakon toga potrebno je staviti ih u jedan veći lonac, zatim im pridružujete 1 kg šećera i 3 l vode. To se sve zatim ostavi da kuva. Mušmule nema potrebe čistiti od košpica. Nakon što je sve lepo skuvano dodaje se ekstrt po želji. Za dalji postuptak potrebno je sito za supu kroz koje će se procediti dobijena smesa. Dobijeni vrući pekmez odmah se stavlja u staklene tegle, koje su dobro oprane i sterilisane. Tegle se zatim dobro zatvore i nakon što se marmelada ohladi spremna je za upotrebu.
Domaći liker od mušmula

Domaći i pre svega jako ukusan liker nije teško napraviti. Za njegovu pripremu koristiće:

    250 gr mušmula
    130 gr šećera
    2 dl vode
    5 dl vinjaka od 40 %

Najpre se mušmule trebaju dobro oprati kako bi bile spremne za upotrebu. Očiste se od petilji i tako cele se ubace u staklenu flašu. Potrebno je koristiti flašu koja ima malo šire grlo kako bi se ovaj korak obavio kako treba. Na šporetu u loncu se porkuva zatim voda sa šećerom. Nakon što se smesa malo prohladila nalije se preko mušmula u flašu i na kraju u sve to sipa se vinjak. Na kraju ostaje samo da se flaša dobro promućka i ostavi da odmori na sobnoj temperaturi naredne dve nedelje. S vremena na vreme treba se promućkati, najbolje bi bilo svakog dana taj period dok odmara. Nakon ovog vremena liker se procedi kroz gazu i speman je za konzumiranje.
Lekoviti čaj od mušmule

Za spremanje čaja od mušmule potrebno je samo nekoliko sitno iseckanih mušmula, koje je potrebno preliti sa 2 dl vruće vode. Pripremljen napitak treba se poklopiti i ostaviti da odstoji poklopljen narednih sat vremena. Nakon toga se procedi kroz gazu ili pelenu i može se piti. Preporučeno je piti dva do tri puta dnevno, kako bi što pozitivnije delovao na celokupan organizam. Čaj se posebno preporučuje muškarcima koji žele da reše problem sa vrtoglavicom i impotencijom. Takođe osobe koje imaju problema sa krvarenjem desni mogu koristiti ovaj lekoviti čaj i za pićei za ispiranje usta.



izvor : cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar