Otkriven tajni sastojak za život od 100 godina, a sigurno ga imate u kuhinji ili bašti

Tokom istraživanja otkriveno je da je grupa starina, koja je svakodnevno koristila aromatičnu biljku, ne samo živjela duže, već nisu imali problema sa srcem i Alchajmerovom bolešću.

Naučnici su došli do otkrića pošto su proučili ishranu 300 starina iz malog obalskog gradića u Italiji. Nazvali su ih centurioni, jer se broj 100 na latinskom kaže centurija.

Istraživači su proučavali živote 300 penzionera u udaljenoj oblasti Aćiaroli, pored odmarališta Salerno. Tokom istraživanja otkriveno je da grupa, koja je svakodnevno koristila aromatičnu biljku, ne samo živjela duže, već nisu imali problema sa srcem i Ajchajmerovom bolešću.

Oblast u kojoj žive ugnezdila se između mora i planina i ima nekoliko hiljada stanovnika. Među njima je bar 300 muškaraca i žena koji imaju 100 ili više godina.

Ovo je, smatra se, fenomenalan procenat, pogotovo kad se uporedi sa Amerikom gde samo 0,2 odsto populacije živi toliko dugo.




Vjeruje se da je za njihov dug život i nisku stopu i fizičkih i mentalnih oboljenja zaslužna čuvena zdrava mediteranska dijeta, koja je popularna širom regije.

Ali, ruzmarin dominira u njihovoj kuhinji, kažu istraživači sa Univerziteta Kalifornija i Univerziteta Rim.

Druge povoljne okolnosti za njihovu dugovječnost su, očigledno, svjež vazduh i šetanje, mještani redovno šetaju ili pješače planinom.

– Mi smo prva grupa istraživača koja je dobila dozvolu da proučava ovu populaciju u Aćiaroli u Italiji – rekao je Alan Majsel, prof. dr iz Medicinske škole iz San Dijega.

Timovi će proučavati ishranu, način života i uzimati uzorke krvi i podijeliti upitnike starinama iz Aćiarole.

– Cilj ove studije je da otkrijemo zašto ova grupa od njih 300 živi toliko dugo pa ćemo spreovesti kompletnu genetsku analizu i ispitati životne navike, kao ishranu i vježbanje – dodao je profesor Majsel. – Rezultate bismo mogli da primjenimo na našu praksu u školi u San Dijegu i na pacijente širom svijeta.




Izvor: telegraf
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar