NE IGNORIŠITE, MOŽE BITI PREKASNO: Po ovome možete prepoznati genetski modifikovanu hranu!

Ljudi bi trebalo da se drže svežih namirnica ili onih koji se uzgajaju lokalno, a da izbegavaju GMO proizvode.

Industrijski dobijeno mleko, meso i riba često potiču od životinja hranjenih GMO kukuruzom, pšenicom ili sojom. Kažu da postoji trik koji vam može pomoći u prepoznavanju GMO voća i povrća, te i drugih namirnica .

Potražite broj na nalepnici proizvoda - PLU (Product pronalaženje Number)

Ako je PLU četvorocifreni broj koji počinje sa 3 ili 4 , to znači da proizvod nije GMO, ali je nastao na farmi koja koristi hemikalije i pesticide što je takođe toksično i opasno za ljudski organizam.

Ukoliko broj na nalepnici ima pet cifara koje počinju sa 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez hemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije. "Možete mirne savesti kupiti ove namirnice", kažu stručnjaci.

Proizvodi, pak, označeni peterocifrenim brojevima koji počinju sa 8 su GMO usevi. "Oni su neprirodno uzgojeni uz primenu genetske modifikacije" .

Zbog činjenice da su GMO proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni te nisu obeleženi gotovo je nemoguće izbeći ih u potpunosti.

Postoji ipak voće i povrće koje se retko genetski modifikuje: luk, ananas, avokado, grašak, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krompir, grejpfrut, lubenice i gljive.

Sledeći proizvodi imaju daleko veće šanse da budu genetski modifikovani: jabuke, celer, paprike, breskve, jagode, nektarine, grožđe, spanać, zelena salata, krastavci, borovnice, krompir, boranija, kelj, narandže, kukuruz, tikvice, višnje i ljute papričice.

Generalni principi prepoznavanje GMO hrane:

GMO hrana je lepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez modrica i oštećenja, bez imalo truleži i ožiljaka.

Kupujte kvrgavo, nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda.

Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Zanemarite ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, tj da malo truli.

Na policama gde ima takvog voća i povrća, velike su šanse da nisu GMO.

Zanemarite lepo pakovanje

Profitabilnost GMO biljaka, voća i povrća dopušta proizvođačima da potroše novac na lepa pakovanja.

Informišite se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO.

Ukoliko je nešto poreklom iz zemlje koja je uvela GMO, najverovatnije i je GMO. Budite dvostruko oprezni.

Zemlje koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO; Francuska, Švajcarska i Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO.

Najveći proizvođači GMO hrane; SAD , Argentina, Brazil, Kina i Indija koja proizvodi GMO pamuk.

nadlanu.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar