Ali to nije sve, doznajte kako je i zašto upravo kakao lijek i za druge, mnogo teže bolesti.
Kakao sadrži visok nivo flavonola koji se nalaze i u čaju, grožđu i jabukama. Riječ je o podgrupi dobro poznatih flavonoida, koji imaju izuzetno jaka antioksidativna svojstva i koji štite moždane ćelije od oštećenja.
Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno ispiju šoljicu kakaa ili vruće čokolade imaju bolju “radnu memoriju” te ostvaruju bolje rezultate u testovima rasuđivanja, piše u časopisu Hypertension.
Dodatna pogodnost je što je riječ o poslastici, kakao stimuliše proizvodnju endorfina, hormona sreće. Endorfin pomaže zdravlju arterija i štiti nas od bolesti krvnih sudova, smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i snižava holesterol.
Nedavno istraživanje je pokazalo kako nas kakao može zaštititi od raka debelog crijeva.
(Doznajemo.com/Prirodni-lijek.blogspot.com)
Nema komentara:
Objavi komentar