Starenje je stalan proces trošenja organizma koji počinje u stanicama. Sposobnost stanica da se ponovno dijele na identične stanice zapisana je u genima i moguća je samo određeno vrijeme. Na neki način to možemo usporediti s telefonskom karticom koja ima određen broj impulsa.
Evidentni izvanjski znaci starenja su: bore oko očiju i bore mimike; gubitak volumena (potkožnog potpornog tkiva) kože i atrofija mišića, pogrbljenije držanje, prorijeđena i suha kosa bez sjaja, obješenost kože lica i tijela, debljina – čim imate višak kilograma izgledate starije, a što ste stariji teže mršavite zbog usporenog metabolizma, loše održavani zubi – iako nisu uvijek znak starosti, izgledu će pridodati koju godinu više, suhe i naborane ruke, proširene vene i celulit…
Sve su to izvanjski dojmovi koji često ruše samopouzdanje (i neke tjeraju u ordinacije plastičnih kirurga). Međutim, to i nije toliki problem (koji nas sviju neminovno čeka), koliko razvoj unutrašnjih promjena, slabosti i bolesti koje često dolaze u kompletu sa starenjem.
Vrlo često nismo svjesni koliko nam neke pojave poput bolova u mišićima i zglobovima najavljuju prve znakove starenja. Starenje je usko povezano s procesima oksidacije, a to je onaj isti proces koji dovodi do toga da željezo hrđa, srebro tamni, maslac užegne, a vatra dogori. Radi se o procesu oslobađanja kemijske sile unutar kisika koji udišemo iz zraka, ili unosimo hranom.
Riječ je o tome da kisik koji unesemo u organizam hranom ili disanjem ne potrošimo, pa onaj preostali u formi slobodnih radikala kao nespareni elektron krade elektrone od naših stanica kako bi se spario! Poznato je, također, da organizam za svaki upalni proces, duševno i tjelesno opterećenje troši znatno više kisika, a posljedica je stvaranje slobodnih radikala. Na hiperprodukciju slobodnih radikala utječe i niz drugih čimbenika poput stresa, pušenja, alkohola, konzumiranja pržene hrane, zagađenja okoliša, izloženosti rendgenskim ili radioaktivnim zračenjima…
Kod nekih starenje ide očiglednije i brže, kod drugih sporije. Mnogi bi željeli da starenja nema, ali taj proces moguće je usporiti i živjeti što kvalitetnije i zdravije jer bez obzira na dob zdravlje je uvijek na cijeni.
Zdravi stil života, fizička aktivnost, psihički i duhovni balans te odgovarajuća prehrana u mnogome utječu na to da se “impulsi” mladosti znatno sporije troše.
Kineska poslovica kaže: Čovjek stari onako kako je živio.
Ako vas muče problemi starenja ili bilo kakve druge bolesti donosimo vam iznimno ljekoviti recepti koji vam čak može povratiti i mladost i poboljšati zdravlje. Ovaj eliksir sadrži 5 moćnih i provjerenih sastojaka koji zajedničkim djelovanjem mogu spriječiti, izliječiti i usporiti mnoge bolesti i tegobe.
Leaderboard
Recept za Veliki eliksir regeneracije
Sameljite i pomiješajte:
- 4 kilograma celera
– 400 grama meda
– 400 grama češnjaka
– 8 limuna s korom
– 400 grama hrena
Leaderboard
Stavite gazu u staklenku i u njoj držite ovu mješavinu 12 sati na toplome mjestu, na temperaturi oko 30 stupnjeva pa 3 dana na hladnome mjestu.
Nakon ta 3 dana procijedite sok iz smjese kroz gazu, ulijte ga u staklene boce i čuvajte ga u hladnjaku.
Ovaj sok pijte 3 puta na dan po jednu veliku žlicu 15 minuta prije obroka.
U ovom receptu je važno da svi sastojci budu ekološki.
Zašto ovo djeluje?
Celer je bogat silikom koja je jako važna za lijepu kožu. Silika jača strukturu kože i čini nokte i kosu snažnijima. Uz siliku, tu je i 15% dnevne preporučene količine vitamina C koji se bori sa slobodnim radikalima koji ometaju metaboličke procese i ubrzavaju starenje. Kalij i natrij u celer kontroliraju razine vode u tijelu i pomažu u izbacivanju njenog viška, te na taj način pomažu i protiv celulita i vrećica ispod očiju. Spoj kumarin štiti stanice i sprečava mutacije na njima koje mogu dovesti do tumora.
Med je čudesna pomlađujuća hrana i trebao bi vam biti prvi izbor za zaslađivanje. Antioksidativno djelovanje meda jednako je onom voća i povrća. Tamnije vrste meda imaju jače ljekovito djelovanje, a među najboljima su med od heljde i manuke. Med sadrži preko 180 različitih minerala, enzima, antioksidanta, bioflavonoida, vitamina i aroma. Ta jedinstvena kombinacija čini ga toliko hvaljenim i djelotvornim.
Češnjak smanjuje rizik od mnogih uobičajenih bolesti, sadrži vlakna, nutrijente te vitamine A, C, E i B- kompleks. Smanjuje šanse za rak, posebno onaj mjehura i prostate. Ljudi koji redovno konzumiraju češnjak imaju 60 % manje šanse za dobivanje raka želuca. Umanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava loš i podiže dobar kolesterol i povećava razinu antioksidanata u krvi koji sprečavaju otvrdnjavanje arterija. Ujedno jača imunitet te djeluje protiv gripe i prehlade.
Limun je omiljeni lijek mnogih ljudi. Njegove koristi za zdravlje zbilja su bezbrojne. Djeluje antikancerogeno i antioksidativno, sprečava zatvor, dijabetes, hipertenziju, pomlađuje kožu i kosu, čisti jetru i krv. Limunov sok eliminira bubrežna kamence formiranjem urinarnih citrata. Djeluje diuretički i blagotvoran je u tretmanu reumatizma i artritisa, pomaže u detoksikaciji i eliminaciji toksina. Zbog vitamina C iznimno je ljekovit za respiratorne probleme i oživljava ljude koji imaju problema s astmom. Zbog udjela kalija preporučuje se osobama koje imaju problema sa srcem, vrtoglavicom i u mučninom. Ima antistresni učinak.
Hrenu se pripisuju svojstva produljivanja životnog vijeka. Bilo da imate dišne bolesti ili mokraćne probleme, hren vam može pomoći u vračanju zdravlja. Svaki dio hrena ima terapijsku vrijednost.
Sadrži antikancerogene spojeve glukozinolate koji povećavaju sposobnost jetre da detoksicira karcinogene i smanji rast tumora, također čine organizam otpornijim na zagađivače iz okoliša. Glukozinolate sadrže i biljke krstašice koje su među najljekovitijim namirnicama za oboljele od karcinoma. Zahvaljujući jakom antibiotičkom djelovanju koristi se kod cistitisa, bronhitisa i kašlja, te sprečava i nakupljanje toksina u mjehuru. Čisti pluća i sinuse zbog čega se preporučuje njegova svakodnevna konzumacija kod takvih problema. Sadrži snažni glikozid sinigrin koji olakšava prekomjerno zadržavanje vode.
Neka vam ovaj eliksir bude prijatelj kroz srednje i zlatne godine!
Ivana Dragica za atma.hr
atma.hr
Nema komentara:
Objavi komentar