Koliko puta ste čuli od svojih baka neke korisne savjete koje su i one primjenjivale u svom domaćinstvu, a bili su vrlo efikasni. Donosimo vam male trikove koji će uštedjeti vaše vrijeme, sačuvati vašu hranu ili pomoći vam pri održavanju domaćinstva.
- Ulje u tavi neće prskati ako prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje.
- Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga ne treba držati u vodi, jer će izgubiti veliki dio važnih sastojaka.
- Pileće meso imaće hrskavu koricu, ako se tokom pečenja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.
- Svako zrno kuhane riže biće odvojeno ako prilikom kuhanja u vodu dodate nekoliko kapi limuna.
- Začini se uvijek dodaju pri kraju kuhanja, jer samo tako sačuvaju svoju aromu.
- Krompir će se brže skuhati ako mu prilikom kuhanja dodamo malo ulja.
- Ako prilikom kuhanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke, ukus će biti mnogo bolji.
- Preostale kuhane mrkve iz supe možete pomiješati u pire krompir koji će tad dobiti privlačnu boju i nov okus.
- Da bi veći komadi mesa pri pečenju ostali sočni i mekani, prvo trebate meso zapeći sa svih strana na jakoj temperaturi i onda smanjiti i postepeno dodavati po malo vode dok ne omekša.
- Da banane za kolače i voćne salate ne bi potamnile poprskajte ih limunovim sokom.
- Da bi kafa zadržala svoju potpunu aromu dodajte joj malo soli i držite u frižideru.
- Da so ne bi bila vlažna i zgrudvana u solnicu dodajte nekoliko zrna riže.
- Ako imate glavobolju pomoći će vam ako u kafu stavite nekoliko kapi limuna.
- Ako vam je nestalo sjaja za mašinu za suđe, stavite nekoliko kriški limuna u mašinu i suđe će imati isti sjaj.
- Peglu možete očistiti ako krpu natopite esencijom, protrljate po pegli i ostavite da stoji desetak minuta i onda ponovo obrišite.
- Vaše makaze biće ponovo oštre ako uzmete jedan komad aluminijske folije i presječete je nekoliko puta tim makazama.
- Tinta se dok je friška može sa garderobe očistiti mlijekom.
- Drvenu kašiku možete oprati tako da je prelijete mineralnom vodom i pustite da stoji neko vrijeme.
- Zlato se može dobro očistiti tako što ga namažete lukom i ostavite da malo stoji i potom ispolirate nekom mekanom krpom.
- Da bi povrće koje držite u frižideru duže ostalo svježe, plastiku u kojoj ga držite obložite kuhinjskim papirom i stavite spužvu pokvašenu vodom. Spužva će povrću davati potrebnu vlažnost i činiti ga svježim.
- Zagorjelo posuđe možete oprati tako da u njega sipate dosta soli, prelijete mineralnom vodom i stavite da se kuha dok ne bude čisto.
- Masnoću u mikrovalnoj pećnici možete očistiti tako da u jednu posudu sipate vodu, izrežete dosta limuna i pustite da se zagrije na najvišoj temperaturi nekoliko minuta. Ne samo da će se masnoća očistiti, nego će imati i lijep svjež miris limuna.
- Za pranje zaprljanih fugi na pločicama može se koristiti prašak za pecivo potopljen u malo vode . Za pranje koristite malu četkicu za zube.
Izvor: velikakuhinja.ba
Nema komentara:
Objavi komentar