Prirodno lečenje usporenog rada štitne žlezde i hašimoto sindroma

Šta je to hašimoto?

Štitna žlezda (Glandula thyreoidea) je vrsta endokrine žlezde, i ona je zapravo regulator metabolizma. Kada dođe do nekog problema kod štitne žlezde – stvaraju se problemi u metabolzimu i često dolazi do promena u telesnoj težini. Hašimoto je bolest štitne žlezde koja izaziva povećanje telesne težine. Dobila je ime po Hakaru Hashimoto-u koji ju je prvi opisao još davne 1912. godine. Zapravo, hašimoto je hronična upala štitne žlezde iz grupe autoimunih bolesti.
Simptomi hašimoto sindroma

Nešto što najviše izaziva nastanak hašimota je stres, i tu se slažu i tradicionalna i alternativna medicina. Dva najčešća problema se javljaju, a to su – hipotireoza, odnosno kada nema dovoljno hormona u štitnim žlezdama, ali i hipertireoza, tj. kada ih ima više nego što je to potrebno. Bolest hašimoto sindroma se veoma sporo razvija i teško ga je otkriti. Glavni simptomi su bezvoljnost, porast telesne težine, hroničan umor, malo dublji glas, nešto usporeniji rad srca, neredovno pražnjenje i zatvor, povišen holesterol, bolovi i slabosti mišića kao i česte glavobolje. Hašimoto sindrom zna da izazove i tegobe na psihičkom planu – zato je često loše pamćenje ljudima koji boluju od istog, dešavaju se napadi panike, javlja se depresija, anksioznost,a postoje slučajevi i psihoze.
Regulisanje rada štitne žlezde pomoću ishrane

Dok god nisu otkriveni neki problemi sa štitnom žlezdom – postoji sloboda u ishrani. Međutim, ako se otkrilo da štitna žleda ima neki problem, odnosno hipertireozu ili hipotireozu, onda se moramo pridržavati posebne ishrane, ako želimo da dovedemo u red problem koji se javio.

Hipertireoza (ubrzan rad): osobe koje imaju ovaj problem – gube na težini i mišićnoj masi. Zbog gubitka na kilaži – hrana mora da bude bogata kalorijama, ali se mora paziti da ona bude i uravnotežena.

Mleko, jogurt i sir: jogurt je preporučen da se konzumira svakodnevno, u bilo koje doba dana. Navedene namirnice mogu da se kombinuju sa muslijem ili kornfleksom. A od njih može da se napravi i šejk pomoću blendera. Sir ubacuje u salate, namaze i prelive.

Meso, riba i jaja: skuvajte jaja, iseckajte i ubacujte ih u salate i razne namaze. Unos mesa i ribe mora da bude u normalnim količinama, jer se preterivati ni u čemu ne sme. Povrće se uz sve ovo može ubaciti, tj. ono je i preporučeno.

Masti i ulja: možete da jedete i dodajete jelima maslac, maslinovo ulje, majonez i pavlaku.

Suvo voće: ishrana mora da bude bogata i suvim voćem. Konzumirajte ga što ćešće.

Med, hleb i šećer: možete da jedete i šećer, ali je bolji med. Med se može ubaciti u voćni šejk koji je gore naveden. Što se hleba tiče njega jedite od žitarica jer je taj zdraviji.

Hipotireoza: u ovom slučaju štitna žlezda radi usporeno. Umor, iscrpljenost i pospanost su među glavnim simptomima. A onda sledi ono najgore – uvećana telesna težina, pa čak i gojaznost. U slučaju ovog oboljenja dotična osoba mora da vodi striktnu dijetu i da se pridžrava svega onoga što je prepisano.

Namirnice bez previše masti, bogate vlaknima: ono što je ovde preporučeno je piletina, govedina i ćuretina. Konzumirajte belu i plavu ribu, tj. oslić, skušu, tunjevinu. Dobro kod plave ribe je Omega 3 masna kiselina, a ova kiselina reguliše hormon leptin, a leptin reguliše telesnu težinu. A uz sve to ova vrsta ribe je i polumasna. Navedene namirnice kozumirajte u manjim količinama i samo nekoliko puta u toku nedelje. Jaja su isto preporučena i mogu da se jedu. Obrano mleko, sir i jogurt takođe spadaju u kvalitetnu ishranu. Ali sa malim procentom mlečne masti. Šećer zamenite medom.

Uz ove namirnice jedite što više voća i povrća, ali se trudite da ih jedee sirove. Umeren unos žitarica je isto preporučen, kao i krompir, pirinač i pasulj. Voda, čajevi, sok od limuna isto spadaju u ono što pozitivno utiče kod ovog neugodnog oboljenja. U svakom slučaju, kod bilo kod oboljenja – trudite se da imati bar nekakvu fizičku aktivnost, kao i da imate 4-5 obroka u toku dana. Sve to treba da je u umerenim količinama jer se nigde i nikako ne sme preterivati.




Kako lečiti hašimoto?

Detoksikacija organizma: je neophodna kako bi naš organizam izbacio svaku negativnu stvar iz sebe. Tek kada se organizam očisti može se početi sa jačanjem imunog sistema.

Prirodni ceđeni sokovi: oni direktno ulaze u naš krvotok i pospešuju bolji rad našeg organizma.

Tinktura od oraha: 10 zelenih oraha ubacite u staklenu teglu i njih preliti sa 50 – procentnim alkoholom. To treba da odstoji 2 dana. Tada se cedi i tome se dodaje sok od jednog limuna.

Lečenje mešavinom čajeva: Kada se spoji nekoliko lekovitih bilja, dobije se idealan čaj za lečenje hašimoto sindroma. Ono što je potrebno: 3 gr kantariona, 3 gr lista žalfije, 3 gr trave pelina i 5 gr bobice smreke. Ovo sve izmešati a mešavinu preliti sa 1l vode i ostaviti da odstoji tokom noći. U ovu smesu ujutro ubaciti kašiku meda, tada staviti na ringlu i treba da vri oko 5 minuta. Sledi ceđenje i konzumiranje: ujutro jedna šolja, a uveče druga.
Još nekoliko korisnih saveta za lečenje hašimota

Na predeo grla možete da stavljate obloge od belog luka i ricinusovog ulja. Jedan veoma lak koktel možete sebi da pripremite i pijete svakog jutra – litra vode, dva ceđena limuna i 1 kašika nerafinisane soli.

Cilj svakog od ovih malih recepata je da zapravo ojača Vaš imuni sistem. Hašimoto sindrom je veoma neprijatno oboljenje, koje se čak i teško identifikuje. Često se otkrije prilikom nekog sasvim drugog pregleda kod lekara. Uz sve savete koje smo naveli, probajte što više da budete i na svežem vazduhu, a preporučeno je i da putujete u delove sa još čistijim vazduhom, kao što su to na primer razne planine. U Srbiji ima nekoliko poznatih mesta gde možete da odete, tako da je izbor na Vama samo treba da se uputite i da krenete sa lečenjem ovog neugodnog oboljenja. Ovo oboljenje i te kako može da utiče na Vaš izgled, i budite ubeđeni – ako uspete da vratite Vašu idealnu težinu i izgled, biće Vam sve mnogo lakše u životu.



izvor : http://cajeviza.com/
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar