Kesten i njegova lekovita svojstva
Kesten je prva asocijacija na jesen i miris pečenog kestena. Stabla kestena su veoma dugovečna te postoje stabla koja su stara i više od 500 godina. Kesten je divna poslastica i može biti jestiv na više načina. Većini je dobro poznata kestenova rolada, supa od kestena i druge slatke i slane varijante ovog ploda.
Kesten u svom sastavu ima mnoštvo korisnih vitamina, osim ploda kestena, manje je poznato da je lekovita i osušena kora, kao i osušeni cvetovi ovog drveta mogu biti lekoviti. Saponin je najzdraviji sastojak kestena i on je izolovan iz semena. Saponin je efikasan kod mnogih kožnih oboljenja, kao i veoma dobar za pranje i negu kose. Kesten može biti pitomi i divlji. Divlji je čest ukras parkovima u gradu, dok je pitomi malo teže pronaći, jer uglavnom raste kao samotnjak.
Lekovita svojstva kestena
I divlji i pitomi kesten imaju svoja lekovita svojstva. Divlji kesten odličan je u proširenih vena i oštećenih kapilara. Isto tako veoma dobar učinak ima i na hemoroide, reumatizam i raznih vrsta krvarenja. S obzirom da je divlji kesten više korišćen u medicinske svrhe, pitomi kesten koristi se u ishrani. Plodovi pitomog kestena imaju moć da pročišćavaju organizam i samim tim jačaju imunitet.
Kesten i izobilju ima vredne minerale i vitamine, posebno magnezijum, fosfor, kalcijum, kalijum, kao i većinu vitamina B. Kao što smo već pominjali lekovite osobine divljeg kestena, pored njih, poznat je i po antiupalnom i diuretičnom dejstvu kod limfnih žlezda i raznih kožnih oboljenja. Za začepljenje vena i bolju cirkulaciju najvolje je napraviti biljne kapi kestena samostalno.
Biljne kapi prave se na sledeći način. Naravno prvo je potrebno sakupiti plodove divljeg kestena na jesen. Nakon toga potrebno je oprati ih i dobro ih prebrisati. Najbolje bi bilo da odstoje nekoliko dana kako bi se fino prosušili. Posle tog vremena iseći ih na četvrtine i sa sve korom ih ređati u tegle. Preko tako poređanih plodova prelije se sa 50 posto alkoholom ili sa domaćom rakijom komovicom. Tako pripremljena tegla iziskuje da boravi na tamnom mestu, gde bi trebala da ostane narednih dan. S vremena na vreme je promućkati. Nakon toga kroz gazu procediti gde će se dobiti crvena smesa. Presuti u flaše koje se takođe čuvaju na tamnom mestu.
Kestenova kora primenjuje se kod čišćenja gangrenoznih rana, kao i kod krvarenja iz materice , hemoroida, kao i kod hromičnog kašlja. Tanin je taj bitni sastojak kestenove kore koji joj daje sve te lekovite moći. Seme divljeg kestena koristi se za dobijanje skroba iz kojeg se nakon hidrolazacije u šećer i fermentacije šećera može dobiti mlečna kiselina ili alkohol. Takođe jedan od glavnih sastojaka semena kestena je escin koji jača tonus venskih krvnih zrnaca i smanjuje nagomilavanje tečnosti u tkivu. Isto tako ovaj sastojak deluje protivupalno i ubrzava krvotok, što će takođe sprečiti zakrčenje u venama. List kestena uglavnom se upotrebljava za pravljenje čaja od kestena. On se najčešće upotrebljava kod astme i bronhitisa i drugih problema sa disajnim organima.
Divlji kesten poznat je i u primeni farmaceutske industrije. Prema najnovijim istraživanjima dokazano je da divlji kesten sadrži velike količine vitamina P, koji pomaže organizmu da ima veću otpornost kapilara. Isto tako efikasan je i kod poboljšavanja mikro cirkulacije. Vitamin P učiniće još jednu dobru stvar za ljudski organizam, a to je otpornost prema različitim vrstama infekcija.
Lekoviti recepti od kestena
Za oporavak jetre – Koristi se sirovi mleveni pitomi kesten koji se pomeša sa medom. Na 1 kg meda ide 250 g brašna od pitomog kestena. Sve se dobro promeša i ostavi se da odmori dva naredna dana. Nakon toga potrebno je konzumirati jednu kašičicu dbevno. Nakon dva meseca redovnog uzimanja ovog prirodnog leka potrebno je napraviti pauzu.
Proširene i natečene vene – mogu se isto rešiti prirodnim lekom napravljenim od kestena. Od 20 g ekstrata divljeg kestena trebalo bi pomešati sa 60 g masti koja se dobija iz ovčije vune. Na taj način dobiće se mast kojom je potrebno mazati bolna mesta, a zatim ih uviti zavojem.
Reumatske tegebe – Kod ovih vrsta oboljenja plod divljeg kestena se kuva malo duže dok se voda ne zgusne. Kada se zgusne potrebno je dodati je mlakoj kupki u kojoj se potapaju delovi tela koji su pod reumatskim bolovima.
Protiv hemoroida – koristi se ekstrakt od divljeg kestena takođe. Ekstrakt od kestena se dobija od 15 ubranih svežih plodova koji se izrendaju sa sve njihovom korom i stave se u 2,5 dl kupućeg konjaka. Nakon hlađenja iziskuje da se procedi i profiltrira. Konzumira se tri put na dan, po 15 do 20 kapi u vodi. Jedino ukoliko su u pitanju akutni bolovi hemoroida, tada je preporučljivo uzimati i 6 puta dnevno po 40 kapi.
Jačanje krvotoka – takođe je jedna od korisnih uticaja kestena. Kako bi se pojačao krvotok i pospešila cirkulacija, dovoljno je uzeti drvo, tačnije štap od kestena i s vremena na vreme ga protrljati kroz ruke dok se ne zagreje.
Čaj od kestena – Da bi se pripremio čaj od ploda kestena potrebno je pripremiti 1 kašiku samlevene kore i ploda kestena, koja se prelije sa 1 kašičicom vrele kipuće vode. To se poklopi i ostavi da odstoji narednih 15 minuta, nakon čega je potrebno procediti čaj. Pripremljeni čaj od kestena preporučeno je piti od 1 do 2 šoljice u toku jednog dana. Ovaj čaj je veoma efikasan kod povećane prostate, unutrašnjeg krvarenja, kao i kod proširenih vena.
Cvetno ulje – Ulje koje se dobija od sveta kestena odlično je za kožu pogotovo za opekotine i mesta sa ožiljcima i pegama. Dobija se tako što se na litar maslinovog ulja dodaje 100 g sitno iseckanog cveta kestena i šaka sitnog cveta kamilice. Sve to kuvati 3 sata na tihoj i umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Nakon tog vremena ulje ocediti i pustiti ga da se dobro ohladi. Pamučnu krpu natopiti cvetnim uljem i time masirati delove tela sa opekotinama ili mestima na kojima se nalaze pege i ožiljci.
Ukoliko se prirodni preparati od divljeg kestena pravilno koriste i ukoliko se slušaju saveti lekara ne bi se trebalo bojati štetnih nus pojava.
Nema komentara:
Objavi komentar