Kućni lekovi za lečenje afti ili fistula (ranica) u ustima


Afte (Apthousis tomatit), poznate i kao fistule, su mali čirevi koji misteriozno nastaju na sluzokoži usne duplje. Kada kažemo misteriozno, misli se pre svega na neobjašnjiv izvor koji ih izaziva. One se mogu javiti kao razlog pada imuniteta, ugriza prilikom jela, priljavštine, trljanja proteze, stresa, genetike, bakterija, virusne ili gljivične infekcije. Posebno su karakteristične za mlađe ljude od 20 do 40 godina i žene. Počinju sa crvenilom sluzokože kože koja će obično postati sve više upaljena i razviti belo ili žuto mesto u sredini. Sa nekolicinom prirodnih sastojaka, nije teško pronaći načine da se umiri bol koji izazivaju ove ranice.



Afte se pojavljuju iznenada. U početku nastajanja praćene su otokom, peckanjem i crvenilom. Ranice se postepeno povećavaju a preiod inkubacije i njihovog širenja može trajati i do mesec dana. U narednim pasusima predlažemo neke tradicionalne recepte koji će smanjiti bol i umiriti iritiranu sluzokožu u ustima.
Kako izlečiti afte ili fistule na prirodan način?

    Sprej od ekualiptusa ili peperminta

Eterična ulja peperminta i eukaliptusa imaju anti-inflamatorna svojstva, a takođe rade kao anti-mikrobni agenti (čime se smanjuje mogućnost zaraze). Ova ulja mogu pomoći u zatezanju tkiva oko rane, oslobađaju daljih tegoba zbog otoka ili potencijalnog nagomilavanje tečnosti. Osobine hlađenje oba ulja mogu da umrtve nervne završetke, što će smanjiti bol.

Potrebno je:

– 2 Kašike maslinovog ulja

– 10 Kapi eteričnog ulja peperminta

– 8 Kapi eteričnog ulja eukaliptusa

– Staklena bočica sa sprejom

Uputstvo

Sipajte maslinovo ulje u staklenu bocu i dodajte eterična ulja. Dobro promućkajte i sprej nanosite direktno na ranice koliko je potrebno za ublažavanje bola. Pre svake uoprebe promućkajte bočicu.

    Caj od kamilice

Kamilica sadrži nekoliko sastojaka koji se najčešće koriste da izazovu san, promoviše opuštanje i pomognu sa varenjem i grčevima. Hemijsko jedinjenje nazvano bisabolol ili levomenol se prirodno nalazi u kamilici, a pokazano je da smanjuju inflamaciju i takođe ima antiseptička svojstva. Ove osobine će pomoći u smanjenju bola kod afti i potencijalno brži proces ozdravljenja.

Potrebno je:

– Vrećica čaja od kamilice

– Sveža voda

Uputstvo

Skuvajte čaj od kamilice koristeći čaj u kesicama, Posle potapanja stavite kseciu direktno na bolno mesto 5-10 minuta dva puta dnevno. Ovaj tretman može pomoći u oslobađanju od nelagodnosti i bržeg ozdravljenja.

    Žalfija

Žalfija (Salvia officinalis) pripada porodici mente i ima široku primenu u kulinarstvu, a takođe je rasprostranjena i kao homeopatski lek. Indijanici su koristili žalfiju mnogo pre moderne medicine da bi očistili usta, kao i kod lečenja bolnih ranica u ustima.

Potrebno je:

– Šaka sveže žalfije ili 2 kašičice sušene žalfije

– Šoilja sveže vode

Uputstvo

Ako koristite sušeno bilje, prokuvajte vodu i ostavite da biljka stoji 10 minuta. Procedite kada se ohladi a zatim mučkajte tečnost u ustima 1 minut pre nego što ispljunete. Zatim isperite usta običnom hladnom vodom.

    Kokosovo ulje

Kada ste u nedoumici, koristite kokosovo ulje za lečenje afti! Antiinflamatorno, antimikrobno, kao i neverovatnog ukusna, kokosovo ulje je gotovo siguran lek kada je u pitanju oslobađanje od afti.

Uputstvo

Koristeći čiste ruke ili tufer, nanasite kokosovo ulje na bolno mesto. Pokušajte da dobijete nešto deblji sloj. Primete ovaj savet nekoliko puta dnevno i ubrzo ćete osetiti olakšanje.

    Karanfilić ulje

Karanfilić ulje sadrži eugenol, snažno jedinjenje protiv bolova, korišćeno od strane stomatologa već decenijama jer donosi olakšanje pacijentima. Eugenol se i danas koristi, mada u čistom obliku, ali karanfilić ulje ostaje korisno za oralnu primenu kod bolova, u rasponu od zubobolje pa do lečenja afti.

Potrebno je:

– 1/2 kašičice maslinovog ulja

– 4-5 kapi eteričnog ulja karanfilića

– Topla Voda / Slana voda

Uputstvo

Isperite usta toplom ili slanom vodom da bi površina bila čista, dozvoljavajući ulju karanfilića da zaista radi svoj posao. Pomešajte ulje karanfilića sa maslinovim uljem, a zatim natopite pamučni tufer ovom mešavinom. Nanesite direktno na bolno mesto 5 do 8 minuta za olakšanje.

    Med

Sa svojim antibakterijskim, i potencijalno antiinflamatornim osobinama, sirov organsk med čini divno umirujući premaz za bolne ranice.

Potrebno je:

– Organski med

– Topla voda

Uputstvo

Isperite usta toplom vodom, a zatim nanesite debeli sloj organskog meda direktno na bolno mesto. Ponovite postupak 2 do 3 puta dnevno (najmanje jedan od ovih trenutaka bi trebalo da bude noću).

    Pčelinji vosak

Ako imate rane koje nastaju stalnim trljanjem zuba, ili ako imate protezu ili proteza iritira ranu, stavljajući malo voska na površini može pomoći u smanjenju iritirajućeg trenja i pomoći rani da brže zaraste.

Potrebno je:

– 1 kašika pčelinjeg voska

– 2 kašičice kokosovog ulja

Uputstvo

Rastopiti pčelinji vosak i kokosovo ulje i ostaviti da se smeša blago ohladi. Kada se ohladi, lagano pritisnite i grumen preko ruba vaših zuba ili zagradama proteza da bi zaštitili ranice od trenja.

    Aloja

Kralj (ili kraljica) za smirivanje otoka je biljka aloja. Gel od ove lekovite biljke ima veliku moć kada je u pitanju smirivanje ne samo opekotina od sunca već i afti. Budite sigurni da koristite prirodne gelove a ne veštačke.

Potrebno je:

– 1 kašičica aloe vera gela

– 1 kašika vode

Uputstvo

Izmešati gel i vodu a zatim nežno nanesite na ranice nekolko puta dnevno. Tretman olakšava bol i ubrzava izlečenje.

    Jogurt

Jogurt je napravljen od fermentisanog mleka i ukusan je, zar ne? Proizvodi se bakterijskom fermentacijom, odnosno korišćenjem bakterije ili kvasca koji pretvarajui ugljene hidrate u organske kiseline. Rezultat konzumiranje je zdrava ravnoteža crevne flore, ali svakodnevno konzumiranje jogurt može biti i jedan od domaćih lekova za afte. To je jednostavno zdrav lek koji može pomoći jer se balansira sa bakterijama u ustima koje, ako su van ravnoteže, mogu doprineti ili prouzrokovati stvaranju afti. Uverite se da oznaka na jogurtu potvrđuje da sadrži žive kulture! Jedite na minimalno 1 kašiku do 3 puta dnevno.



    Topla slana voda

Kada se voda izvlači, bolna nadutost od viška tečnosti može biti umanjena. Ako imate afte koja su natekle, ispiranje slanom vodom može značajno pomoći. Topla voda takođe proizvodi opšti osećaj olakšanja , a so može da pomogne održanje usta čistim.

Potrebno je:

– 1/4 šolje sa toplom slanom vodom

– 1/2 Kašičice soli

Uputstvo

Umešajte so u toplu vodu i ispirajte usta 3 puta dnevno dok bol nasato od afti ne isčezne.

Saveti

– Pokušajte da izbegnete kiselu hranu kada imate afte, jer može da produži lečenje. Neki ljudi smatraju da kiseli hrana može da izazove ove rane.
– Eksperimentišite sa različitim kućnim lekovima za lečenje afti.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar