Vodič za ishranu sirovom hranom, prednosti sirove hrane


U današnje vreme dosta ljudi  nije u potpunosti informisano o konzumiranju sirove hrane. Većina meša ishranu sirovom hranom sa vegeterijancima. Vegeterijanci se odriču mesa, ali kuvaju većinu svojih jela. Možda neki vegeterijanci kuvaju na pari, ali opet ni taj način nije mnogo drugačiji od standardnog kuvanja. Bilo koja vrsta kuvanja uništava enzime u namirnici, koje su za organizam i najvažniji.



Povrće koje se kuva u vodi najviše izgubi svojih svojstva. Pored gubitka enzima, najviše stradaju i vitamini koji su naravno od velikog značaja za ljudsko telo. Na primer tako vitamini iz grupe C, koji imaju glavni zadatak da prečišćavaju krv, gube u potpunosti svoje vrednosti nakon kuvanja usitnjene hrane. Zaključak je da kuvano povrće u poređenju sa sirovim ne sadrži nikakve vrednosti.

Sirova hrana nije grubo ograničena na voće i povrće, ona našem telu pruža velike mogućnosti. Ovakav način zdrave ishrane popularan je u celom svetu. Većina ljudi se odlučuje na ovakav način ishrane tek kada dođu u situaciju da poboljšaju zdravlje zbog nekih tegoba, što je pogrešno. Na ovaj režim ishrane treba se svakako opredeliti radi preventive i celokupnog zdravstvenog stanja za u buduće.
Koje su prednosti sirove hrane

Za početak ljudsko telo dobiće više energije. Ukoliko čovek konzumira sirovu hranu on u potpunosti može iskoristiti svojstva enzima, koji su organizmu neophodni za normalno varenje hrane. Tada organizam ne mora da se muči da stvara enzime i troši energiju, već će moći fino i pravilno da funkcioniše.

Jačanje imuniteta takođe je jedna od prednosti koju pruža sirova hrana. Na taj način organi bolje funkcionišu i u potpunosti se pročišćavaju i iz tog razloga i sam imuni sistem biće jači. Sirova hrana učiniće telo imuno na upalne procese, grip i prehlade.

Sirova ishrana odlično utiče i na organe za varenje, te je i bolja probava jedna od prednosti ovakvog načina ishrane. Problemi sa nadutošću i zatvorom u potpunosti će nestati, jer je rad creva tada bolji i metabolizam čoveka ubrzan.

Za sirovu hranu kaže se da je i odlična prevencija bolesti, jer je veoma bogata vlaknima i pomaže u sprečavanju mnogih bolesti. Ona u izbolju ima i antioksidanta te je samim tim odlična u borbi sa tumorom, dijabetisom i različitim srčanim oboljenjima.

Bolje raspoloženje je sigurno stavka koja se najpre primeti kod osoba koje su se odlučile za ovako važan korak u svom životu. Depresija i nervoza nestaće kao gumicom obrisane i ni jedan sitnica neće moći uticati na hormone sreće u čoveku koji konzumira samo i isključivo sirovu hranu.

Lepota je stavka o kojoj svaka žena brine. Osobe koje bi se odlučile na ovakav način ishrane podmladile bi se. Jednostavno bi prirodna lepota plenila iz njih. Koža tada biva sveža i glatka, a stručnjaci tvrde da i životni vek može da se produži.

Kada osoba počne da se hrani sirovom hranom osetiće i manju potrebu za snom. Tada se potreba za snom smanjuje za dva do tri sata manje. Šest sati sna je prava mera koja je potrebna organizmu da bi bio odmoran i prepun energije.

Mršavljenje je isto stadijum koji prati ovakav režim ishrane. Ukoliko se čovek hrani ovako, gubi se mogućnost prejedavanja i na takav način postiže se smanjivanje želudca. Ovo nije klasična dijeta tako da osoba neće imati krizne momente i veliki osećaj gladi, već će imati lakšu probavu i smanjen apetit, što će i doprineti smanjenu telesne težine, ali na skroz prirodan način.

Sirova hrana obezbeđuje čoveku i veću fizičku izdržljivost. Da bi se ovo postiglo nisu potrebne nikakve naporne fizičke vežbe, niti zahtevni treninzi. Umereno vežbanje biće sasvim dovoljno da se osoba ne umara i oslobodi nepotrebnog stresa i nervoze.

Bolje pamćenje je takođe još jedna pozitivna stavka koju će čovek dobiti ovim režimom. Konzumiranjem sirovih namirnica koncentracija i memorija biće osvežene i znatno bolje nego ranije.
Kako konzumirati sirove namirnice

Ovakav način ishrane podrazumeva upotrebu organskih namirnica, kako bi se izbegli pesticidi i aditivi. Znači sirovo voće i povrće, žitarice, alge, semenke, kokosovo mleko, sokovi od svežeg voća i povrća  orašasto voće dolaze u obzir kada je ovakav režim ishrane u pitanju. Ne bi se trebala konzumirati nikakva hrana životinjskog porekla, mada se u nekih slučajevima i u ovakvoj ishrani koriste riba i jaja, kao i nepasterizovano mleko i mlečni prozvodi. Kada su masti u pitanju dovoljan je unos biljnog porekla kao što je ulje od kokosa, lešnika ili badema.

Postoje različiti uređaji za spremanje sirove hrane, jer ovakva ishrana zahteva da namirnice ne budu obrađene na bilo koji način, kako bismo sačuvali sve njihove vitamine i vrednosti generalno. Ukoliko se osoba opredeli za ovakvu ishranu biće joj preko potreban sokovnik i blender koji će dosta pomoći u pripremanju hrane i sokova. Ukoliko postoji mogućnost, dobro je nabaviti i aparat za sušenje hrane, poznatiji kao dehidrator. Sirova hrana može se spremati samo na temperaturi do stepeni, sve preko te tempperature uništiće enzime i hranljive vrednosti namirnica.

Jako je važno da se pre opredeljenja na ovako važan korak čovek dobro informiše o svemu vezanom za sirovu hranu. Potrebno je i naučiti kako se spremaju obrocii da se jednostavno ovlada tim nekim osnovnim principima ovog načina ishrane. Postoje mnogi seminari, predavanja, knjige, brošure itd. koje mogu biti od velike pomoći u spremanju obroka.



S obzirom na veliku popularnost sirove hrane u svetu, veliki broj roditelja opredeljuje se za ovakav način ishrane i za svoju decu. Jako važnu ulogu za buduće zdravlje dece ima razvijanje i učenje o zdravim navikama još u periodu odrastanja, kako bi im to prestavljalo osnov za kvalitetan i zdrav život.

Ukoliko je osoba spremna da upravlja sama svojim telom i odluči šta je za njega najboje slobodno može da se upusti u ovu pustolovinu sirove hrane. Postaće sami svoji gospodari svog sveta u kojem neće biti alkohola, loših navika, neprespavanih noći ni depresije. Svako zna šta je za njega i njegov organizam najbolje, a ovaj članak je tu da pomogne ljudima koji se još uvek dvoume.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar