Anđelika, Biljka svetog Arhangela Mihaila lekovita svojstva


Postoji legenda koja svedoči o činjenici da je ovu moćnu biljku pronašao sveti Arhangel Mihailo, po kojem je ova biljka dobila naziv Arhagngelika. Kasnije kada su ljudi videli njene lekovite moći i kada je mnogima pomogla nazvana je Anđelika, od reči anđeoska. U srednjem veku ovo je bila najlekoitija i najpoznatija biljka, koja je ljude uspešno lečila od kuge. Veoma ju je lako uzgajati iz semena, a najviše joj odgovaraju vlažno zemljište i umerena klima.



Biljka svetog Arhangela Mihaila veoma je aromatičnog ukusa te se koristi i kao začin i hrana. Takođe ona je veoma zastupljena u narodnoj medicini, još od davnina zbog svojih lekovitih svojstava koje poseduje. Deo koji se najviše koristi je koren ove biljke, koji se uzima od biljke stare godinu do dve dana. Korenje je potrebno dobro oprati i ostviti napolju da se osuši, a kasnije ga koristiti za razne preparate.
Lekovita svojstva biljke svetog Arhangela Mihaila ( Anđelike)

Za varenje i bolji rad creva ova biljka je veoma dobra. Eterična ulja koja se dobijaju od ove biljke mogu se koristiti i kao ulja za podsticanje boljeg apetita. Dokazano je da je biljka Anđelika odlična u borbi protiv anoreksije i malaksalosti. Da bi se povećao apetiti potrebnoje uzimati anđeliku na prazan želudac 15 minuta pre jela. Najbolji deo za varenje je koren ove biljke, zbog svog gorkog ukusa. Hrana se prerađuje bolje, jer anđelika pospešuje izlučivanje sokova za varenje.

Disajni putevi biće vrlo uspešno pročišćeni ukoliko se konzumira biljka Anđelika. Ona utiče na izlučivanje nepodobne sluzi koja se zadržava na disajnim putevima. Ulja ove lekovite biljke učiniće da se mogućnost dobijanja infekcija svede na minimum. S obzirom da imaju i protiv upalno dejstvo veoma su efikasna kod bronhitisa i zgrušavanja krvi.

Deluje umirujuće na celokupan organizam. Koristi se kao sredstvo za smirenje, jer pored smirenog uma onome ko je konzumira pružiće i dug i čvrst san. Ovo postiže uz pomoć velike količine monoterpena, felandrena, umbeliferona i bergaptena koje ima u svom sadržaju.

Za želudac je odlično konzumirati čaj od Anđelike. On je veoma efikasan i za prečišćavanje krvi i bešike. Takođe ublažava šuljeve, grčeve i nadimanje. Posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa slabom cirkulacijom krvi.

Za vreme trudnoće ne preporučuje se konzumiranje biljke Anđelike. Isto tako nije dobro konzumirati je ni tokom dojenja. Osobama koje pate od dijabetisa takođe nije preporučuneo da konzumirau ovu biljku. Anđelika sadrži u sebi fumarokumarin i zbog toga veoma je osetljiva na suce. Iz tog razloga oni koji koriste ovu bilju ne bi trebali da se izlažu suncu kako bi izbegli pojavu osipa.

Ekstrakt i eterično ulje ove zdrave biljke koristi se u terapeutske svrhe kao tečni ekstrakt, a osušeni koren upotreblja va se za čaj. Preporučena doza stručnjaka je dve do tri doze koja sadrži do 20 kapi sa malo vode, pre i posle obroka svakodnevno ili se konzumira od 1,5 do 3 g ekstrakta.
Recepti za prirodne lekove od anđelike

Čaj od anđelike je veoma lako napraviti. Potrebna je jedna kašika suvog korena anđelike, koji se stalja u 2 dcl vode. U toj vodi potrebno je da se kuva narednih 10 minuta. Čaj konzumirati dva puta dnevno pre ili posle jela kako više prija.

Vino od biljke anđelike veoma je zdravo za celokupni organizam pogotovo za krvotok i cirkulaciju. Potrebno je 60 g sitno iseckanog korena anželike i jedna litra belog vina. Koren se potopi u vinu i ostavi se da odmori tako naredna dva dana. Posle tog vremena toj masi dodaje se 2 g anisa i ostavi se još 48 sati da odstoji, nakon čega je potrebno dobro ga procediti. Ovako pripremljeno vino odlično je i za varenje, a u te svrhe pije se 12 puta dnevno po 0,2 dcl.

Lek protiv reume nije komplikovano napraviti, a veoma je delotvoran. Potrebno je 200 g naseckane biljke koja se stavi u 5l hladne vode i ostavi se preko noći. idućeg jutra kuvase oko 30 minuta i odmah se sipa u kadu za kupanje. Kada voda bude između 33 i 38 stepeni može se uživati u kupki, ali ne duže od 10 minuta koliko je preporučeno. Ove lekovite kupke mogu se ponavljati po potrebi koliko god je potrebno.

Lek za jačanje organizma i protiv nadimanja pravi se na sledeći način. Nasecka se cela sveža biljka i stavi se u flašu, prelije se zatim sa  1 litrom crnog vina i ostavi se na umerenom suncu ili samo u toploj prostoriji da odmori narednih 48 sati. Konzumira se jedna mala kašičica pre ručka. Veoma je efikasan ovako pripremljen lek. Pored pomenutih prednosti, odlično utiče i na ograne za varenje.

Liker od anđelike je vrlo ukusan i lekovit napitak. Za njegovu pripremu potrebno je 60 g semena ili iseckanog korena anđelike, 8 g anisa, 8 semena komorača i 6 g semena korijandera. Svi sastojci se izgnječe laganim pokretima i stave se u 200 g čistog alkohola ili rakije. Ostaviti tako da odstoji narednih osam dana nakon čega se pola kilograma šećera rastopi u 1,5 vode. Istopljeni šećer se pomeša sa odstojalim alkoholom i dobro se procedi. Na ovaj način dobiće se napitak koji je žućkaste boje. Biće od velike pomoći osobama koje imaju problema za želudcem, usled prehlada ili nekih drugih razloga.



Ulje za negu kože od anđelike takođe se može napraviti na prirodnoj bazi. Za njega je potrebno 5 kapi esencijalnog ulja anđelike, 100 ml bademovog ulja, 50 ml ulja jojobe i 5 kapi esencijalnog ulja petigrina. Svi nabrojani sastojci pomešaju se u jednu čistu flašicu, koju je zatim potrebno samo dobro promućkati. Pripremljeno ulje čuva se na tamnom mestu. Uveče nakon tuširanja i umivanja, ulje se nanese masiranjem na kožu koja je još uvek vlažna. Ovaj serum znatno oporavlja kožu i posebno je pogodan za žene srednjih godina. Jedino nije preporučljivo da se upotrebljava u letnjim danima kada se žene sunčaju i posećuju solarijume, jer se ne treba izlagati suncu u toku tretmana.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar