Išijas prirodno lečenje, melemi, recepti


Išijas je bolno stanje karakteristično po pojavi jakog, sevajućeg bola, koji se pruža od donjih partija leđa ka nogama. Pored bola, javlja se pojava peckanja, ukočenosti nogu, nemogućnosti kretanja, sedenja, stajanja.



Uzrok nastanka

Išijas, ili išijadični bol, se javlja prilično često, i kod velikog broja ljudi. Među osnovnim uzrocima za nastanak išijasa, kao bolnog procesa, odgovorni su drugi degenerativni procesi, najčešće lokalizovani na kičmenim pršljenovima. To su razne diskus henrije, okoštavanje hrskavice na kičmenim pršljenovima, spondiloza, traume nastale kao posledica saobraćajne nesreće, udarca, prilikom dizanja teških predmeta.

Simptomi išijasa

Išijas je bolno stanje neuralnog porekla, kada dolazi do pritiska i iritacije na sam išijadični nerv, pri čemu se radijalna bol od donjih partija leđa širi ka kostima karlice i niže ka nogama. Pritisak na nerv, će posledično dovesti do bolnih pokreta i odsustva osećaja u nogama.

Ukoliko bolno stanje nastalo išijasom potraje, prelazi u hroničan proces, lokalizovan u donjim partijama leđa, kukovima, butinama, uopšte nogama. To izaziva dugotrajni osećaj bola, peckanja, nemogućnost sedenja, ustajanja i hodanja zbog bolnog stanja.

Konzervativno lečenje

Da bi pravovremeno uklonili bolno stanje, zvano išijas, potrebno je smanjiti upalu, ublažiti bol, ukloniti grč u mišićima. To su osnovni ciljevi koji se trebaju postići.

U tu svru primenu nalaze kiropraktika, akupuntura, razne vrste fizičkih vežbi, kao i fizikalna masaža. Primena masaže bolnih mesta je važna u cilju relaksacije upaljenih i stegnutih mišića.
Išijas prirodno lečenje

Pored fizikalnih i medikametoznih metoda, primenu u lečenju išijasa, pronalaze lekovite biljke i njihovi preparati. Mogu se koristiti samostalno ili kao podrška primarnom lečenju bolnog stanja.

Prirodni put lečenja biljem, se smatra i najboljom opcijom za lečenje išijasa. Nemaju nikakva neželjena dejstva,potpuno su prirodni lekovi, daju dugotrajno olakšanje bolova, i mogu se koristiti kao dopuna primarnoj terapiji.

Bilje smanjuje upalu išijadičnog nerva, time posledično otklanja osećaj bola i nelagodnosti u nogama i leđima.

Lekovito bilje u primeni lečenja išijasa

Lekovite biljke koje deluju protivupalno, smirujuće na nerve, u ovom bolnom stanju, će biti pravi saveznik. One se mogu koristiti u formi esencijalnih ulja, tinktura, melema.

Najbolje su se pokazale sledeće lekovite biljke : kamilica, lavanda, žalfija, menta, kantarion, cvet arnike, beli luk, crvena ljuta parika, rastavić ili preslica, divlji kesten,crna rotkva, listovi od čička kao i jedna nova biljka kod nas, koja se može kupiti, kurkuma.

Čaj od kamilice

Kamilica je poznata po svom antiinflamatornom dejstvu. Koristi se kod upalnih stanja i za otklanjanje bola kod išijadičnog sindroma. Čaj se pije tri puta dnevno, tokom zime, jer se tada išijas najčešće javlja, zbog niskih spoljnih tempertura.

Čaj i melemi na bazi kantariona

Kantarion je takođe vrlo poznat kao biljka koja deluje protivupalno. Specifičan je zbog svoje regenerativne moći na nerve. Može se primenjivati i spolja kao melem ili tinktura, ili se piti čaj.

Masaža rastavićem

Rastavić, preslica ili konjski rep je zbog sadržaja silicijuma, izuzetan kao analgetik. Primenjuje se u svežem stanju, trljanjem bolnih mesta, pri čemu se bolno mesto trljanjem zagreva a dodatno, oslobađa se biljno ulje koje deluje analgetski.

Melem od crvene ljute paprike

Crvena ljuta parika sadrži materiju kapiscin, koja izaziva osećaj žarenja, toplote. Zbog toga je crvena parika našla primenu u otklanjanju bolnih stanja u kostima i mišićima. Za ovu svrhu dovoljno je napraviti jednostavan balzam od 4 kašičice crvene mlevene, ljute paprike i jedne kašike maslinovog ulja. Pomešati sastojke, naneti ih utrljavanjem na bolna mesta. Osećaj će se razviti kroz toplotu i pojavu žarenja. To će eleminisati bol zbog čega će se osoba osećati bolje i opuštenije.

Esencijalno ulje od mente



Menta sadrži aromaticne materije, poput peperminta, koji otklanja bol i deluje relaksirajuće na mišiće.

Svež beli luk

Svako jutro pojesti uz doručak 3-4 čena belog luka. Prvo ste se obezbedili od infekcija, ojačali imuitet, a sa druge strane, beli luk deluje na duge staze protiv bola.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar