Sirup za poboljšanje krvne slike


Loša krvna slika, odnosno nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca kao i nizak nivo gvožđa izaziva slabost, loš imunitet i umor. Ako ste bledi, osećate se umorno i pospano, moguće da vam je oslabila krvna slika. Brojni su uzroci koji mogu uticati na vašu krvnu sliku, a neki od njih su nezdrava ishrana sa slabom upotrebom voća i povrća.



Nema potrebe da uzimate veštačke lekove koji donose više štete nego koristi, kada uz prirodne sastojke možete značajno poboljšati krvnu sliku i povećati broj eritrocita u krvi. Za anemične osobe preporuka je da u ishranu uvrstite što više namirnica bogatih gvožđem. Od povrća treba konzumirati psalj, grašak, žitarice, spanać, a od mesa džigericu, ribu, tunjevine…

Evo recepta za sirup koji vam može pomoći.

Sirup za poboljšanje krvne slike

Sastojci:
1 kg cvekle
1 kg šargarepe
1 kg jabuka
4 limuna
250 gr meda

Priprema: Izrendajte cveklu, šargarepu i jabuku, dodajte seckani limun i med i ostavite da odstoji dvadeset četiri sata. Procedite kroz gazu i sipajte u staklenu flašu koju bi trebalo da držite u frižideru.

Upotreba: Svakog jutra popijte po jednu rakijsku čašicu ovog sirupa.

Cvekla je veoma bitan sastojak ovog recepta jer je puna minerala i vitamina, među kojima i izuzetno redak B12, a sadrži visok procenat gvožđa što je bitno za anemične osobe.

Šargarepa takođe sppada u najzdravije povrće zbog svog antioksidanskog dejstva, a takođe povoljno deluje na kožu i vid.



Jabuka je možda i najrasprostranjenija voćka na svetu. Nema veliku energetsku vrednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Limun je pun vitamina C, a takođe ubrzava razgradnju masti, jača imunitet…

Med spada u visokohranljivu namirnicu koja se lako vari.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar