Francuski herbalisti svrstavaju maslačak u četiri veličanstvene biljke zajedno sa belim lukom, kupusom i limunom. Zbog jakog diuretičkog delovanja, maslačak se na francuskom jeziku zove pissenlit, što bi otprilike značilo: “onaj koji tera na mokrenje”.
Kao i u mojim prošlim prilozima, izostavićemo hemijske analize, opis biljke i nalazišta. Ove informacije se mogu lako naći u skoro svakoj knjizi o ljekovitom bilju i na boljim internet web stranicama.
Pre nego što nastavimo sa opisom načina korištenja maslačka i receptima, da nabrojimo njegove osobine koje su korisne za zdravlje.
Maslačak pomaže funkcije jetre i podržava obnavljanje njenih ćelija. Koristi se i kod problema sa žučnom kesicom. Pošto podržava funkcije jetre, samim tim je odličan i za pročišćavanje krvi.
Ako vam je masna jetra, maslačak se treba koristiti kao dragocena namirnica za snižavanje masnoće. Mogu ga koristiti i pacijenti sa bilo kojom vrstom hepatitisa.
Pomaže sa anemijom, hemoroidima, konstipacijom, insuficijencijom bubrega.
U nedostatku ostalih izvora vitamina C, maslaćak se može koristiti u borbi protiv skorbuta.
Redovno jedenje svežih mladih listova maslačka u salatama će pomoći i kod problema sa bubuljicama.
Salata od maslačka
Moj omiljeni način konzumiranja maslačka je korištenje mladih listova u salatama. U zimskom periodu mogu se koristiti tinkture ili čaj od korena. Ljekovitost pravilno pripremljenih i potentnih tinktura je neosporna, ali korištenje mladih listova u ishrani je veće zadovoljstvo i ima dodatne zdravstvene koristi.
Pored jako lepog ukusa ova salata čisti jetru, bubrege, krv i poboljšava probavu. Interesantna je činjenica da pojačava količinu i kvalitet mleka kod dojilja.
Malsačak berba
Za zdravu salatu od maslačka koristite listove prikupljene na čistom mestu.
Listove mladog maslačka treba prikupljati na čistim i nezagađenim mestima, dalje od prometnih puteva i zemljoradničkih poseda gde se koriste pesticidi i veštačka đubriva.
Kao i kod naših ostalih recepata, potrebne količine nisu precizne i mogu se prilagoditi vašem ukusu i potrebama.
Jednostavan recept za salatu od maslačka:
Potrebno:
Svežanj mladih listova maslačka
Limun ili sirće (jabukovo nefiltirano sirće, po mogućnosti)
Maslinovo ulje
Morska ili himalajska so
Po ukusu i potrebama korisnika/pacijenta može se dodati i sledeće:
Iseckano tvrdo kuvano jaje
Mladi ili feta sir
Listovi mladog spanaća
Listovi sremuša
Zelena salata
Izrendana mrkva
Ulje od susama
Malo ulja od crnog kima (ćurekot)
Iseckan kuvan krompir
Mladi luk
Beli luk
Od začina možete dodati (svež ili osušen):
Bosiljak
Peršun
Origano
Ruzmarin
Biber
Način pripreme salete od maslačka:
Vrlo je jednostavno. Mladi maslačak dobro oprati i iseckati na komadiće dužine 2 do 3 cm. Posoliti po ukusu morskom ili himalajskom soli.
Idealna kombinacija za pacijente sa oboljelom jetrom bila bi:
Dodatne infomacije o masnoj jetri.
Maslačak, izrendana mrkva, mladi sir, himalajska so, limunov sok, maslinovo ulje, malo svežeg ili suvog ruzmarina.
Zavisno od mesta i doba prikupljanja, maslačak može biti manje ili više gorak. Ja lično volim blago gorki ukus, ali ako vam baš smeta, ostavite iseckane i posoljene listove da odstoje sat – dva. Ovo će značajno smanjiti ili potpuno eliminisati gorčinu. Takođe, možete odstraniti donji dio lista gdje ima više gorkih tvari.
Bilo da ste potpuno zdravi ili ste majka dojilja, neko sa masnom jetrom ili čak težim oštećenjem jetre, maslačak je skoro idealna namirnica.
Maslačak se može naći u prirodi od samog početka proleća pa sve do kasnog leta. U letnjem periodu mladi listovi se mogu naći dublje u šumama i senovitim predelima.
izvor : http://kucnilekar.com
Nema komentara:
Objavi komentar