Neven je biljka kojoj se pripisuju mnoga ljekovita svojstva, i to s razlogom jer skoro da nema kožne bolesti kod koje njegovo ulje ili mast neće pomoći…
U Antici se koristio za razne bolesti kože i probavnih organa te poput upalnih i infektivnih bolesti. Kao čaj ili tinktura, djeluje protuupalno, a predstavlja jednu od najboljih biljaka za njegu kože lica i tijela.
Nevenovu mast koristile su naše bake, a tada su ju proizvodili od sušenih nevenovih latica i svinjske masti za njegu kože tijela te proširenih vena. Mi vam ipak donosimo nešto moderniji recept čiji je glavni sastojak nevenovo ulje. U nastavku saznajte kako napraviti nevenovu mast od 3 sastojaka…
Potrebno je:
-120 g ulja nevena (macerat/infuzija nevena u hladno prešanom ulju),
-15 g pčelinjeg voska (organskog porijekla),
-20-30 kapi eteričnog ulja lavande (izborno),
-posudice za pohranu.
-Ulje nevena (macerat) možete napraviti sami.
Nevenovu mast dobit ćemo zagrijavanjem sastojaka dok se vosak ne otopi kako bi se onda smjesa mogla preliti u posudice za pohranu.
Izrada nevenove masti
Lonac srednje veličine stavite na štednjak te u njega ulijte vodu i počnite zagrijavati. U vodu zatim stavite čistu zdjelicu u koju ćete uliti nevenovo ulje.
Ulje zagrijavajte na najnižoj temperaturi ili plinu kako mu ne biste toplinom uništili ljekovita svojstva.U zagrijanoj ulje dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se vosak potpuno ne istopi.
Kada je vosak otopljen i povezan s uljem, maknite zdjelicu iz lonca. Ako želite, u otopinu dodajte eterično ulje i zatim prelijte smjesu u posudice za pohranu.
Nevenovu mast možete koristiti za njegu kože cijelog tijela, a odlična je posebice zimi za ispucale usnice koje trebaju dodatnu njegu. Mast možete pohraniti u niz manjih posudica koje stanu u torbicu i koristiti za njegu suhe kože ruku ili poput melema za usne jer će vam uvijek biti pri ruci.
Također, ova mast potiče regeneraciju kože, a njeno umirujuće djelovanje pomoći će kod brojnih iritacija, alergija te kao zadnji spas za suhu kožu koja se ljušti.
Preuzeto sa: narodnilijek.com
Nema komentara:
Objavi komentar