Lekovita svojstva mladog zelenog oraha

Odličan za zdravo srce, štitnu žlezdu i vitalnost organizma

Orah je sam po sebi neverovatna biljaka čiji se plod smatra jednom od najzdravijih namirnica. Osim što je veoma ukusna grickalica, orah se koristi i kao sastojak u brojnim kolačima i salatama. Ali, da li ste znali da je mladi, zeleni orah podjednako zdrav kao i sušeni? U kombinaciji sa medom i rakijom dobija se izuzetno lekovit lek koji se može korisiti u prevenciji brojnih bolesti.

Često su najjednostavnije namirnice i najbolje za naše zdravlje, a to je svakako slučaj sa orasima koji su idealna kombinacija proteina, zdravih masti i minerala. Samo jedan gram oraha dnevno ima sve što je potrebno da iskoristite njegove pozitivne osobine.

Jedna četvrtina šolje oraha, na primer, nudi više od 100 odsto dnevno preporučene vrednosti na biljnoj bazi omega-3 masti, zajedno sa visokim količinama bakra, mangana, molibdena i biotina.

Antioksidansi su od ključnog značaja za naše zdravlje, jer se veruje da pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i preranog starenja organizma. Orasi sadrže nekoliko jedinstvenih i moćnih antioksidanse kao što su polifenoli koji mogu  da spreče hemijski izazvano oštećene jetre.

Orasi sadrže L-arginin amino kiselinu, koja nudi više koristi osobama sa srčanim oboljenjima, ili onima koji su pod povećanim rizikom od srčanih oboljenja usled višestrukih faktora rizika.

Jedna od manje poznatih prednosti oraha je njihov pozitivan uticaj na mušku plodnost. Među muškarcima koji konzumiraju 75 grama (nešto više od polovine šplje) oraha dnevno primetan je znatno poboljšan kvalitet sperme, uključujući vitalnosti i pokretljivosti spermatozoida.

Zdrave dijetetske masti u orasima dokazano poboljšavaju metaboličke parametre kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Gojazne odrasle osobe sa dijabetesom, koje su konzumirale jednu četvrtinu šolje oraha dnevno, imale su značajno smanjenje variranje nivoa insulina u odnosu na one koji nisu, a korist je postignuta u prva tri meseca.

Mladi zeleni orah je posebno lekovit i zdrav zbog visokog sadržaja vitamina C. U narodnoj medicini nalazi primenu u lečenju opšte slabosti i anemije, a naročito je delotvoran kod dece. U nastavku pročitajte dva recepta koja mogu poboljšati vaše zdravlje ukoliko ih redovno uzimate.
Mladi orah sa medom za štitnu žlezdu

Med je najlepši poklon prirode, a u kombinaciji sa mladim orahom dobijamo vitamisku bombu. Ovaj recep je odličan za prevenciju bolesti štitne žlezde, čišćenju krvi, kod respiratornih problema, bronhitisa i upaljnog grla, ali i kod svih neprijatnih pratioca klimaksa.





Priprema:

Mlade orase oprati, osušiti, iseći na četvrtine i staviti u teglu. Preliti livadskim medom pa teglu dobro zatvoriti i pustiti da odstoji najmanje mesec dana.

Mladi plodovi oraha potopljeni u medu ispuštaju sve one korisne sastojke koji se nalaze u njima (vitamin C, jod i mnogobrojni minerali).
Recept za orahovaču

Orahovača je ukusna kao aperitiv ali je i izuzetno zdrava zbog svih prethodno navedenih prednosti mladog oraha. Za pravljenje orahovače možete korisiti bilo koji alkohol i po želji dodavati i neke druge sastojke za bogatiiji ukus (vanilu, narandžu, limun). Vodka i lozovača su neutralna alkoholna pića koja se obično koriste, ali možete probati i sa rakijom od šljive koja će dati poseban ukus.

Potrebni sastojci:

2 kilograma zelenih oraha

1 kg kristal šećera

2 litra alkoholnog pića po izboru

Za bogatiji ukus: cimet, vanila, limun, narandža

Priprema:

Zelene orahe iseći na četvrtine, poređati do polovine tegli i prekriti šećerom. Pokriti gazom tegle i ostaviti na suncu oko 4 nedelje, sve dok se šećer ne istopi i dobije sirup. Nakon 4 nedelje tegle dopuniti alkoholom i dobro zatvoriti. Ostaviti da stoji minimum mesec dana, a u poslednjoj nedelji dodajte sastojke za bogatiji ukus po želji. Nakon mesec dana tečnost sipati u flaše i držati zatvoreno do konzumiranja.

Ukus se radikalno menja kako piće sazreva. Ako vam je prejak, orahovaču možete dodatno razblažiti prema ukusu, ali moraćete da je ostavite par nedelja da ponovo odstoji.






Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar