9 znakova da imate hormonsku neravnotežu i jednostani načini da to popravite

 Najizraženije promjene u hormonskoj neravnoteži kod žena se dešavaju u četrdeseim i pedesetim godinama života, ali one mogu biti primjetne i sredinom tridesetih godina. Sve više žena dobija simptome hormonske neravnoteže ranije, a što nije samo povezano sa načinom ishrane i stilom života već i sa zagađenjem životne sredine, toksinima i ksenoestrogenima (sintetičke hemikalije koje se u vašem tijelu ponašaju kao estrogen) kojima su svakodnevno izložene.
Neki od najčešćih simptoma hormonske neravnoteže su:
Uporno povećanje tjelesne težine
težina
U održavanju zdrave tjelesne težine ključne su tri komponente (stil života, ishrana i fizička aktivnost), ali to nije kraj priče. Veliki broj žena ima skrivenu hormonsku neravnotežu što otežava održavanje zdrave tjelesne težine. Pojava insulinske rezistencije jedna je od najčešćih; male promjene u ishrani, kao što su eliminisanje prerađene hrane, šećera i pšenice, koraci su u pravom smjeru.

Salo na stomaku i gubitak mišićne mase
Kada je vaš endokrini sistem pod stresom, dolazi do nedovoljne proizvodnje jednih i prevelike proizvodnje drugih hormona (uglavnom kortizola). Zbog toga vaše tijelo skladišti masti za buduću upotrebu, čineći povećanje sala na stomaku indikatorom adrenalnog umora.

Nizak libido
Jedan od najprimjetnijih simptoma hormonske neravnoteže je nizak libido koji počinje sa poremećajem spavanja. Bez kvalitetnog sna proizvodnja polnih hormona može se znatno smanjiti.

Zamor
Već sredinom jutra vam je potreban neki “eliksir” koji će vas razbuditi? Obavezno morate spavati popodne? Nije normalno da se osjećate stalno usporeno, tromo i mentalno “tmurno”. Jednostavne promjene u ishrani, kao što je eliminisanje pšenice i drugih vrsta žitarica pomoći će vam u stabilizovanju šećera u krvi.

Anksioznost, razdražljivot i depresija
Ne osjećate se poput sebe? Ovo nije vrijeme za lijekove. Anksioznost i depresijasa indikatori su da imate hormonsku neravnotežu i da ste pod stresom te da najvjerovatnije ne obraćate adekvatnu pažnju na vaše tijelo. Slušajte svoj unutrašnji glas i preduzmite neophodne mjere kako biste zadovoljili svoje potrebe.

Nesanica
Ovo započinje ciklus fizičkog stresa i povećanja nivoa kortizola, što direktno izaziva hormonsku neravnotežu. Nesanica utiče na sve oblasti vašeg života te je veoma ozbiljno stanje oko kojeg trebate kontaktirati doktora.

Znojenje
Za mnoge žene, noćno znojenje i valunzi prvi su neprijatni znak da nešto nije u redu. To nije vrijeme kada trebate započeti terapiju zamjene hormona već da počnete dnevnik ishrane sastavljanjem liste namirnica koje jedete i pijete, kako se osjećate fizički i kako se osjećate emocionalno. U velikom broju slučajeva emocije su “okidač” povećanja unutrašnje temperature. Sledeći put kada osjetite nalet topline, zaustavite se i razmislite o mislima koje vam se “vrzmaju” u glavi.

Problemi sa probavom
Gasovi, nadimanje i spora probava uobičajeni su hormonski problemi koji se obično ne povezuju sa hormonskom neravnotežom, ali koji mogu biti povezani sa konzumiranjem “loše” hrane, nedovoljnim žvakanjem hrane i prejedanjem. Kada nemate optimalnu probavu, vaše tijelo gladuje zbog slabe ekstrakcije hranjivih materija.

Žudnja za hranom
Kada ste pojeli ili popili daleko više nego što ste trebali da li se osvrnete unazad i zapitate se zašto ste to uradili? Uobičajeni uzroci žudnje za hranom i pićem su adrenalni zamor, insulinska rezistencija i druge vrste hormonske neravnoteže. Opet, smanjenje unosa šećera, alkohola, mliječnih proizvoda i pšenice (iako veoma teško za izvesti) pomoći će vam da suzbijete žudnju za hranom, ali i da riješite probleme sa probavom.
izvor: minimagazin.info
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar