Pirinač ili riža, dijetalna hrana i lek

Pirinač ili riža je jedna od najstarijih gajenih kultura, pre svega u Aziji odakle se i raširila širom sveta. Pirinač je glavna namirnica u ishrani mnogih naroda, cenjena zbog svojih sastojaka, kalorijske vrednosti ali i kao bezglutenski proizvod. Međutim, nisu sve vrste pirinča toliko zdrave gde se pre svega misli na industrijski obrađen beli pirinač.

Poreklom iz tropskih predela Afrike i jugoistočne Azije ova jednogodišanja biljaka zahteva toplo i vlažno zemljište. U kineskoj ishrani pirinač je glavna namirnica pre svega zbog zbog svoje hranjivosti i visoke stope iskorišćenosti u organizmu, čak 95%. Na 100 gr pirinča kalorijska vrednost iznosi oko 170 kcal čemu duguje visoka sadržina ugljenih hidrata ( 73% ) i proteina ( 7% ). Ukoliko se skuva, kalorijska vrednost se povećava na 270 kcal. Ostali sastojci pirinča jesu voda, minerali ( natrijum, kalcijum, magnezijum, jod, gvožđe, fosfor, cink ) i vitamini ( E, B1, B2, B6 ).





Vrste prinča

Danas se uglavno vodi polemika oko toga da li je smeđi pirinač zdraviji od belog. Prednost se daje smeđem jer je termički manje obrađen i sadrži veću količinu vlaka u sebi (3 gr na nasuprot belom koji sadrži 0,5 gr u istoj količini) pa nas i duže čini sitim. Ali prilikom normalne konzumacije nećete pogrešiti ni sa jednim o čemu i svedoči njihova upotreba stotinama godina unazad. Sledeći tipovi pirinča se najviše koriste u ishrani čoveka:

    Braon pirinač – u braon prinač ubrajamo sorte basmati i jasmin koji su odlični izvori vitamina i minerala, pre svega sadrže veliku količinu magnezijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje mišića.
    Divlji pirinač – iako izlgeda kao pirinač on botanički gledano to nije. To je seme trave sa postojbinom u Severnoj Americi gde je brano iz kanua domorodačkog stanovništva. Divlji pirinač sadrži impresivan niz hranjivih materija, vitamina i minerala.
    Proklijali pirinač – ovaj pirinač se odnedavno nalazi na tržištu i nalazi se u fazi klijanja. Posebno se ceni kao zdrava namirnica koja sadrži gama – aminobuternu kiselinu koja utiče na raspoloženje i rad srca. Proklijali pirinač se lako vari i brže kuva jer je zbog procesa klijanja spoljašnji omotač probijen.
    Arborio – pririnač sa krupnim ovalnim zrnima koji se najviše koristi za pripremu rižota.
    Crni pirinač – gaji se u Kini i ima slatkast ukus. Nedavna istraživanja su pokazala da sadrži antocijane, vrsu antiokisdanata koji takođe sadrže i borovnice, koji uništavaju slobodne radikale u telu.

Zdravstveni benefiti pirinča

Pored spomenute hranljivosti i bogatsvo mineralima i vitaminima, benefiti konzumiranja pirinča se ogledaju i u sledećem:

    Veliki izvor energije – pirinač je bogat ugljenim hidratima te kao takav deluje na povećanje enrgije i boljem funkcionisanju rada mozga. Svi ostali navedeni sastojci i laka svarljivost dodatno utiču na njegov značaj u ishrnai čoveka.
    Ne sadrži holesterol – pirinač ne sadrži holesterol, štetne masti i natrijum. Zato je odlična namirnica u dijetskoj ishrani jer utiče na regulaciju težine i dugo drži sitost.
    Blagotvoran po rad srca – s obzirom da ne sadrži natrijum, smatra se jednom od najbiljih namirnica za osobe koje imaju problem sa visokim pritiskom.
    Prevencija kod raka – zrna braon pirinča su bogata vlaknim akoja mogu imatu ulogu u prevenciji raka. Vlakna su posebno korisna kod prevencije raka organa za varenje. Pored njih opirinač sadrži i vitamin C, vitamin A i fenole koji se uspešno bore protiv slobodnih radikala u telu.
    Nega kože – medicinski stučnjacu su dokazali da pirinač u prahu može izlečiti neke kožne bolesti. Pirinčana voda se u tradicionalno medicini koristila kod smirivanja iritacije i crvenila kože. Antioksidanti takođe imaju ulogu u sprečavnju nastanka bora i održavanju kože mladolikom.
    Prevencija Alchajmerove bolesti – braon pirinač sadrži viskok nivo nutrijenata koji stimulišu rast i aktivnost neurotransmitera. Za divlji pirinač je dokazano da stimuliše enzime u mozgu, koji inhibiraju efekte slobodnih radikala i trugih opasnih toksina koji mogu izazvati demenciju i Alchajmera.
    Diuretik i poboljšavanje varenja hrane – kinezi veruje da pirinač leči dizenteriju, povećava apetiti, leči stomačne tegobe i smanjuje sve probavne probleme. Viskok nivo vlakana takođe utiče pozitivno na rad creva i eliminisanje zatvora.
    Zdravlje kardiovaskularnog sistema – ulje od pirinčanih mekinja je poznato po antioksidativnim svojstvima koja pozitivno utiču na rad kardiovaskularnog sistema. U ovoj kategoriji je bolje konzumirati braon i divlji pirinač jer njihova neodstranjena ljuska ima više hranljivih materija.
    Savršena hrana za bebe – braon pirinač je odličan za prvu hranu bebe jer je lako svarljiv i veoma hranljiv. Za ishranu bebe je uvek bolje izabrati njega nego rafinirani beli pirinač.

Kako konzumirati pirinač?

Pirinač se koristi kao prilog uz mnoga jela, za pravljenje slatke poslastice sa mlekom ali i kao pirinčano brašno.

Pirinač kao prilog jelu:

Potrebno:

2 šolje pirinča

4 dl vode

So






Priprema:

U hladnu vodu sipati oprani pirinač, kuvati u početku na jačoj temperaturi u poklopljenom sudu. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu i kuvati da sva voda ispari. Pred kraj posoliti. Služitu uz piletinu ili neko drugo meso.
Pirinčana voda u kozmetičke svrhe

Potrebno:

Pola šolje pirinča

Dve šolje vode

Kuvajte pirinač u nešto više vode bez ikakvih dodatka. Voda pripremljena na ovaj način je prava pirinčana vodica. Možete je piti toplu ili ostaviti da se ohladi i prati njome lice ili kosu. Odlična je zamena za tonik lica, sredstvo za čišćenje kože, eliminiše akne, ublažava ekcem, opekotine ili iritaciju na koži. Za ojačavanje elastičnosti dlake i sprečavanje njenog krzanja potrebno je oprati kosu ovom vodicom i držati 10 minuta. Pirnčanu vodu možete sipati u bočicu sa sprejem i prskati na suve krajeve kose.

Izvor: http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar