DISKUS HERNIJA PRIRODNO LECENJE

Diskus hernija se najčešće javlja između tridesete i pedesete godine.Razlog za ovo jeste u tome što prirodni proces starenja kičmenih diskova počinje već u detinjstvu i ranoj mladosti, tako da nije neobično da bolest nastane i kod osobe od dvadesetak godina.S druge strane, nakon pedesete diskovi gube znatnu količinu vode, pa su manje šanse da „iscure“.




DISKUS HERNIJA SIMPTOMI

Simptomi diskus hernije  se razlikuju kada se radi o lumbalnom ili o vratnom delu kičme.
LUMBALNA DISKUS HERNIJA SIMPTOMI

    diskus hernija simptomiBol u donjem delu leđa
    Trnjenje ili bol koji se spušta niz nogu
    Bol u glutealnom regionu
    Trnjenje ili bol u listovima
    Bol u kolenu ili oko njega
    Držanje tela je iskrivljeno
    Trnjenje u stopalima – žarenje
    Slabija kontrola mokrenja
    Slaba kontrola stopala
    Bolovi pri pokretanju trupa (istezanje tela,naginjanje,savijanje,rotiranje)
    Seksualna disfunkcija
    Žarenje nogu ili osećaj hladnoće u nogama

DISKUS HERNIJA VRATA SIMPTOMI

    Trnjenje ruku i prstiju
    Bolovi u rukama
    Bolovi u ramenima ( jedno ili oba)
    Oslabljenost mišića na rukama
    Bolni i ograničeni pokreti vrata
    Ukočenost vrata
    Zujanje u usima
    Glavobolje i migrene
    Problemi sa očima i  vidom
    Bolovi između lopatica
    Malaksalost,mučnina i vrtoglavica
    U slučaju kontakta sa kičmenom moždinom javljaju se problemi sa celim telom.

STA JE DISKUS HERNIJA I KOJI SU UZROCI OBOLJENJA  ?

Međupršljenski disk se sastoji od fibroznog prstena što okružuje želatinozno jezgro, koje sadrži dosta vode.S vremenom dolazi do slabljenja tog prstena, malih naprsnuća i pucanja,kada želatinozni sadržaj iscuri – diskus hernija i pritisne živac, što dovodi do poznatog stanja zvanog išijas. Osim naslednog faktora, na koji ne možemo uticati,hernija diska može biti  prouzrokovana  i preteranim opterećenjem i nedovoljnim rasterećenjem kičme. Naime,ishrana diskova funkcioniše po principu sunđera (pošto nemaju krvne sudove) – u uspravnom položaju povećava se pritisak u njima i istiskuju se štetne materije, dok se pri ležanju ili sedenju s naslonom pod uglom od 45 stepeni taj pritisak smanjuje i hranljive materije ulaze u diskove. Savremeni način života nosi sa sobom previše opterećenja (prvenstveno sedenja i stajanja), a malo rasterećenja, što dovodi do loše ishrane i bržeg propadanja diskova.Tome kumuju i loše držanje tela,gojaznost,pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti,usled čega mišići postaju slabi, a oni,pored diskova, daju potporu kičmi.
DISKUS HERNIJA LECENJE

Hernija diska  se najčešće leci konzervativno – analgeticima (lekovima za smanjenje bola i upale), relativnim mirovanjem,hlađenjem u predelu krsta (ne grejanjem,jer može doći do još veće upale živca i snažnijih bolova), fizikalnim agensima (laser,magnet, struja…). Tek po smirivanju bolova primenjuju sekineziterapija i hidroterapija,to jest vežbe na suvom i u vodi. Lecenje diskus hernije obično traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.




DISKUS HERNIJA OPERACIJA OPORAVAK

U slučaju pojačavanja tegoba ,diskus hernija se mora operisati. Pored toga, postoje i razlozi za hitno operativno lečenje – stanje pod nazivom kauda ekvina (osim bolova, javlja se izražena slabost u nogama, trnjenje sedalne regije i nemogućnost mokrenja i obavljanja velike nužde ili nemogućnost njihovog zadržavanja), kao i izolovanamišićna slabost (najčešće nemogućnost hoda na prstima ili petama jedne noge). Nakon hirurškog lečenja postoji šansa da preostali deo diska ponovo iscuri,a veći je rizik i od ubrzanog propadanja diskova na susednim nivoima. Zbog toga i ovde važi stara poslovica: Bolje sprečiti nego lečiti. Ipak, u najvećem broju slučajeva ove komplikacije uspešno se izbegavaju čuvanjem kičme i redovnim vežbanjem.
DISKUS HERNIJA PRIRODNO LECENJE

Kako je u pitanju veoma ozbiljan zdravstveni problem koji ponekad zahteva i hirurški zahvat na kičmi,fitoterapijom se može samo pomoći obolelom nikako u potpunosti izlečiti .

    Isecite na kolutove jedan osrednji krompir,pa prvijte bolna mesta.Takođe umesto toga možete propžiti na ulju deset čenova od belog luka(koje ste prethodno izgnječili) i kao toplu smesu privijte na bolna mesta i držite naredna 3 h.

DISKUS HERNIJA I SPORT

Hernija diska često pogađa sportiste ,kao i rekreativce.Ljudi ,ponekad u najboljoj nameri da sačuvaju gipkost,dobiju kondiciju i poboljšaju zdravlje ,nepotrebno opterete vlastito telo i izlože ga mnogobrojnim povredama.Najbolja preporuka za njih je da se obrate stručnjaku sportske medicine,kojibi imao uvid u njihove sportske aktivnosti da bi ih mogao usmeriti na pravi način.

http://dijetamesecevemene.com/
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar