PROTIV KANDIDE I GLJIVICA: VAGINALETE OD BIJELOG LUKA, KOKTEL OD ĐUMBIRA, CIMETA, ČAJ OD KANTARIONA

Gljivica kandida živi u ljudskom tijelu, a problem nastaje kada počne da se prekomjerno razmnožava. Voli topla i vlažna mjesta, pa najčešće boravi u ustima, crijevima, želucu i vaginalnom kanalu. Na njen razvoj može utjecati mnogo toga, od dijabetesa, preko stresa i pada imuniteta, do dužeg koriščenja antibiotika i loše ishrane.





U borbi protiv kandide neophodni su strpljenje i upornost, jer se događa da se unatoč temeljnom liječenju ova dosadna gljivica ubrzo vrati. Da bi liječenje bilo što uspješnije, na raspolaganju su nam i provjereni prirodni lijekovi.

Vaginalete od bijelog luka i ispiranje

Čehnu bijelog luka ogulite, pa kroz jedan kraj provucite konac pomoću igle. Prije odlaska na spavanje stavite ga kao vaginaletu i ostavite konac obješen, kao kod tampona. Ujutro ga izvadite

Kašiku sode bikarbone dodajte u čašu prokuhane vode. Kada se ohladi, ovim otopinom se ispirite sedam dana, a potom napravite pauzu.

Čajna mješavina PROTIV KANDIDE

Napraviti mješavinu od po 50 g pelina i orahovog lista i po 100 g bršljana i kadulje. Tri žlice ove mješavine prelijte s 0,5 l vode, promiješajte i ostavite poklopljeno jedan sat. Pijte dva puta dnevno, nezaslađeno.





ČAJ OD KANTARIONA

Čaj od kantariona je učinkovito sredstvo protiv kandide. Kašiku kantariona prelijte s 2 dl kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Po četvrtinu šoljice mlakog čaja popijte tri puta dnevno.

Zdrav koktel protiv kandide

POTREBNO JE: 1 čaša jogurta, 2 čehne bijelog luka, mrkva, te po pola kašičice đumbira i cimeta
Naribajte sve sastojke i dodajte u jogurt. Koktel treba malo da odstoji, a možete ga koristiti i kao salatu jednom dnevno.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar