Crni biber zdravstvene prednosti, lekovita svojstva


Poreklom iz tropskih oblasti Azije, crni biber je verovatno najpoznatiji kulinarski začin na svetu. Kao začin bio je priznat u Grčkoj na početku 4. veka pre nove ere, ali pošto je bio izuzezno redak i skup samo bogati su mogli da ga priušte. Danas je situacija drugačija i crni biber se masovno korisiti u svakoj kuhinji. Bez obzira da li se odlučite za njega kao začin ili jednostavni prilog uz slana jela, crni biber može pružiti mnogo zdravstvenih prednosti. Zdravstvene prednosti crnog bibera uključuju borbu kod respiratornih problema, kašlja, prehlade, zatvora, lošeg varenja, anemije kao i bolesti srca.

Crni biber je plod biljke crnog bibera iz porodice Piperaceae i koristi se i kao začin i kao lek. Nije sezonska biljka te je dostupan tokom cele godine. U kuhinji nalazi primenu kao zrno ili kao mleveni biber. Zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, biber se dodatno iskorišćava kao čuvar hrane. Crni biber je bogat izvor mangana, gvožđa, kalijuma, vitamina C, vitamina-K, kao i dijetskih vlakana.
Zdravstvene prednosti crnog bibera su sledeće:



    Dobar za stomak

Biber pojačava sekreciju hlorovodonične kiseline u želucu, te stoga olakšavanje varenje hrane. Pravilno varenje je važno da se bi se sprečile neželjene dijareje ili zatvor. Efikasno sprečava formiranje gasova u crevima koji mogu stvoriti neprijatni efekat nadimanja.

    Pomaže da izgubite težinu

Crni biber je odličan saveznik u gubitku neželjenih kilograma. Štaviše, njegova spoljna površina sadrži moćne hranljive materije koje eliminišu masne ćelije. Biber može podstaći znojenje kao i mokrenje, da bi se lakše eliminisali toksini iz tela. Znojenje eliminiše toksine, ujedno čisti pore od stranih tela i eliminiše višak vode. Kada je u pitanju mokrenje, podstiče eliminisanje mokraćne kiseline, uree, višak vode kao i masti, jer 4% urina je sadržano od masti. Za efikasno mršavljenje jednostavno pospite biber preko hrane.

    Pomaže kod bolesti srca i smanjenja holesterola

Srčana oboljenja su snažno povezana sa abnormalnim nivoima holesterola u krvi. Piperin prisutan u crnim biberom može prirodno smanjiti nivo holesterola u krvi, stoga smanjuje rizik od srčanih bolesti. Piperin se pokazo kod smanjenja LDL (lošeg) holesterola, kao i triglicerida (masti u krvi), dok aktivno podiže HDL holesterol. Nagomilavanje LDL holesterola i triglicerida dovodi do formiranja plaka u arterijama koji može izazvati srčani udar. Crni biber ima osnovne supstance koje upravljaju krvnim pritiskom u našem telu. Takođe je bogat vitaminom C. Visoke količine esencijalnih minerala kao što su kalijum, kalcijum i gvožđe u crnom biberom generalno smanjuju krvni pritisak. Osnovna za visok krvni pritisak može biti povezana sa visokim nivoom natrijuma u telu. Crni biber se sastoji od neznatne količine kalijuma, koji je veoma moćni saveznik u smanjivanju efekata viška natrijuma u telu.

    Pomaže kod respiratornih problema

U ajurvedskim postupcima, biber je uključen u pravlljenju tonika za prehlade i kašalj. Biber čak nudi odmor od upale sinusa, kao i nosnog zagušenja. Ima iskašljavajući efekat koji može pomoći u razbijanju sluzi i šlajma. Zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, crni biber je izuzetno efikasan prirodni lek za izbegavanje prehlade i kašlja. Pokušajte sipanjem mlevenog bibera u toploj supi . To će opustiti šlajm što će vam pomoći da lakše dišete.

    Antioksidans

Biber kao antioksidans može pomoći kod izbegavanja ili čak popraviti štetu koju donose slobodni radikali i samim tim pomoći u izbegavanju raka, kardiovaskularnih bolesti, kao i probleme sa jetrom. Slobodni radikali su nusproizvodi ćelijskog metabolizma koje napadaju zdrave ćelije i izazivaju mutaciju njihove DNK da mutira u kancerogene ćelije. Antioksidansi u crnom biberu neutrališu ove vrste štetnih jedinjenja i štite sistem od brojnih problema kao što su prerano starenje, bore, makularne degeneracije i gubitak pamćenja.

    Bori se protiv peruti

Bacite sve te veštačke šampone i isprobajte biber umesto toga. Zbog svog antibakterijskog kao i anti-inflamatornog kvaliteta, biber je odličan u eliminaciji peruti. Kašiku drobljenog bibera dobro nanesite na kožu glave. Ostavite oko pola sata a zatim i isperite kosu. Ne koristite šampon u ovom trenutku. Operite kosu šamponom sledećeg dana. Budite sigurni da ne koristite preteranu količinu bibera već samo ravnomero nanesite na kožu glave.

Pomešajte mleveni crni biber i sok od limun i nanesite na kosu kao masku. Ova maska može revitalizovati kosu, čineći je sjajnom i bujnom. Ostavite mešavinu na 10 do 15 minuta i isperite hladnom vodom.

    Kognitivno oštećenje i neurološko zdravlje

Za Piperin, među ključnim komponentama crnog bibera, potvrđeno je u nekoliko istraživanja da   smanjuje oštećenje pamćenja. Hemijski putevi u mozgu izgleda da se stimuliše putem ovog organskog jedinjenja. Dalja istraživanja pokazuju šansu bibera u korist pacijenata koji boluju od Alchajmerove bolesti, a i samim tim su osetljivi na demenciju.

    Stimuliše apetit

Pored poboljšanja ukusa hrane kao i promovisanja varenje, crni biber radi kao mogući stimulans apetita. Istraživanja su pokazala da crni biber može povećati apetit putem mirisne stimulacije. To je fantastičan, jednostavan lek za pojedince sa neadekvatnim apetitom. Ajurvedski lek specijalno za tu svrhu zahteva konzumiranje mešavine jedne polovine kašičica crnog bibera i jednu kašiku Jaggeri praha.

    Za reumu i artritis

Često konzumiranje crnog bibera može doneti koristi pojedinacima koji se bore sa problemima kao što su reumatizam i artritis. I zaista, biber zagreva i stimuliše prirodno i samim tim poboljšava cirkulaciju. Kao rezultat toga pruža obolelima olakšanje pacijentima koji bore sa reumatizmom i artritisom. Uklanjanje mokraćne kiseline iz tela je još jedan način olakšanja kod hroničnih bolova.

    Stomatološko zdravlje

Crni biber može izlečiti zubobolju i bolove u desnima. Preporučuje se kombinovanje 3 kašičice crnog bibera u prahu sa malo soli u malo vode, a zatim isperite bolne oblasti. Ukoliko se primenjuje dva puta dnevno, ovaj lek garantuje zdrave desni i zube za ceo život.

Tradicionalni recepti za lečenje različitih bolesti primenom bibera

    Za kašalj: Pomešajte 1-2 prstohvata crnog bibera u prahu u jednoj kašiku meda. Jedite ovu smešu nekoliko puta dnevno.
    Za želudačne probleme: U jednoj čaši vode kombinujte sok od pola limuna, pola kašičicu crnog bibera, kao i malo soli.
    Za groznicu: U vodi kombinujte 4-5 zrna crnog bibera, 8-10 listića bosiljka, jedan komad đumbira i 1-2 zelena kardamo. Korišćenje ovog miksa omogućava eliminaciju groznicu.
  


Protiv visoke temperature: Crni biber bi mogao biti od pomoći u borbi sa temperaturom. U slučaju da postoji groznica, jedna četvrtina kašičice praha drobljenog bibera može se uzeti sa malo vode za kojoj je dodat šećer. Ovaj lek se uzima 3 do 4 puta dnevno.
    Za zubobolju: Biber u prahu se može koristiti za masažu zube i može da obezbedi prestanak bola od zubobolje.
    Za bubuljice: Probajte sledeći reecept: pomešati crni biber u prahu sa malo maslaca i staviti na ugrožena područjija kože za olakšanje.
    Za astmu: Za olakšanje simptoma astme kombinujte jednake količine crnog bibera i sušenog đumbira, sve u obliku praha i uzeti jednu kašičicu zajedno sa medom.
    Za artiritis: masirate mišiće uljem u koje ste stavili mleveni crni biber.

Kako čuvati crni biber?

Neki izvori pokazuju da će cela zrna bibera zadrži svoju aromu oko 3 godine, kada se skladište pravilno.Sa druge strane, mleveni biber počinje da gubi svoj ukus posle kraćeg perioda pa se preporučuje da ga iskoristite u roku od 4 meseca. Čuvajte biber u heremetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar