Kako se koristi kvasac za zdravlje, lekovita svojstva?


Kvasac nije samo jedan od najvažnijih sastojka u pripremi hleba i peciva, on je izuzetno zdrav i bogat brojnim vitamnima i mneralima. On poboljšava varenje, neguje kosu i nokte, ima pozitivan uticaj na imuni sistem, a zbog prisustva folne kiseline preporučuje se i trudnicama radi održavanja zdrave trudnoće.

Nutritivni kvasac, takođe poznat kao slani kvasac ili Nooch, je neaktivni kvasac napravljen od šećerne trske ili repe i melase. Načuno nazvan Saccharomices cerevisiae je gljiva koja se hrani šećerom , čije ćelije šećer koriste za stvaranje energije.



Žute boje, nutritivni kvasac dolazi u pahuljicama, granulama ili prahu. Često ide kao dodatak jelima zbog svog ukusa i zdravstvenih beneficija. Ima sirast ukus i često se koristi da imitira sir u veganskim jelima, sosevima i prelivima, i deluju kao dodatni podstrek u hranljivim materijama zato što je prepun vitamina B!
Nutritivna vrednost

Nutritivni kvasac sadrži folate, tiamin, riboflavin, niacin, selen i cink, što ga čini super hranom! Ima nizak procenat natrijuma i masti, bez glutena je, a ne sadrži nikakve dodatne šećere ili konzervanse.

Čak je odličan izvor vitamina B6 i vitamin B12. Međutim kvasac ne može da proizvede vitamin B12, a ako je naveden na etiketi, to znači da je naknadno dodat.

Iako ne može da zameni obrok, nutritivni kvasac može da obezbedi preko potrebne vitamine, posebno kod vegana i vegetarijanaca koji često imaju zabrinutost zbog unosa nedovoljne količine vitamina B u ishrani.

Važno je napomenuti da nutritivni kvasac nije isto što i pivski kvasac. Pivski kvasac je nus-proizvod piva i koristi u pravljenju hleba. Ima gorak ukus za razliku od nutritivnog. Nutritivni kvasac je daleko superiorniji od pivskog i ima mnogo veći sadržaj vitamina B-kompleksa. Porcija kvasca takođe može da obezbedi devet grama proteina!

Sadržaj vitamina B kreće se u rasponu od 150 odsto za B12, do 720 odsto za riboflavin, u odnosu na dnevno poreporučenu dozu. Pošto naša tela ne mogu da apsorbuju toliku količinu hranljivih materija u isto vreme, preporučljivo je da dodate samo kašičicu jestivog kvasac za hranu u svaki obrok.
Zdrvstvene prednosti kvasca

    Čuva funkciju imunog sistema

Nutritivni kvasac obezbeđuje jedinjenja beta-1,3- glukana, trehalozu, manan i glutation, koji su povezani sa pojačanje imunitea, poboljšanog nivoa holesterola i smanjenja rizika karcinoma. Sportisti su testirali kvasac koji je imao uticaj na sveukupno zdravlje, smanjenu konfuziji, umor, napetost i bes, i povećanu snagu. On takođe utiče na ubrzanje oporavka posle velikih napora.

Nutritivni kvasac daje značajanu dozu minerala, kao što je gvožđe, koje je preko potrebno, posebno kod sportista koji treniraju više od četiri sata nedeljno. Hranljivi kvasac sadrži selen koji pomaže u opravku ćelija, bogat je i cinkom koji potpomaže u zarastanju rana i održava naša čula ukusa i mirisa.

Takođe nutritivni kvasac može pomoći pri snižavanju holesterola i kod prirodnog lečenja raka, zahvaljujući sadržaju selena.

    Antivirusna i antibakterijska svojstva

Dokazano je da je nutritivni kavasac jedan od najboljih lekova za hronične simptome kandide. Takođe se pokazao u antibakterijskom delovanju na na Ešerihiju coli, salmonelu i stafilokoke.

    Poboljšava varenje

Istaživanja pokazuju da je kvasac odličan kao medicinski izbor za dijareje i gubitak apetita. Probiotici u ukvascu su pokazali pozitivne efekte na pacijente dijareje, i mada je potrebno još istraživanja uticaj kvasca na izlečenje nije zanemarljiv. Pored toga, nutritivni kvasac je koristan za one koji pate od simptoma netolerancije na laktozu.

    Visok sadržaj proteina i tamina

Nutritivni kvasac je kompletan protein koji sadrži najmanje devet od 18 amino kiselina koje vaše telo ne može da proizvede. Ovo je sjajna vest, posebno za vegane i vegetarijance koji se bore da pronađu dovoljno izvora proteina u ishrani. Potrebno je spomenuti da deficit proteina može odvesti do sledećih posledica:

    Spor metabolizam
    Gubljenje težine
    Teškoća zgrada mišićne mase
    Niski nivoi energije i umor
    Loša koncentracija
    Ćudljivost i promena raspoloženja
    Sporo zarastanje rana
    Slab imunitet imunitet

Pored proteina, nutritiivni kvasac sadrži visoke nivoe tiamina, koji se koristi u kombinaciji sa drugim B vitaminima da pomogne u regulisanju važnih funkcija kardiovaskularnog, endokrinog i digestivnog sistema. Tiamin se koristi u gotovo svakoj ćeliji u telu, a posebno je važan za podršku nivoa energije i zdrav metabolizam, dok nedostatak tiamina može izazvati mnoge zdravstvene probleme.

    Promoviše zdravu kosu, kožu i nokte

Kvasac sadrži mnogo vitamina B, a svi imaju tendenciju da koriste zdravoj kosi, koži i noktima. Vitamin B5 i vitamin B7 / biotin imaju ulogu kod zdrave kože, sa mogućnošću da smanje znake starenja kože kao što su crvenilo i bore. Niacin, koji se takođe nalazi u kvascu, se korisiti za lečenje hroničnih akni i u generalnom poboljšanju kvaliteta kože.

    Održavanje trudnoće

Nutritivni kvasac je bogat folnom kiselinom te je odličan izbor za trudnice. Jedna supena kašika nutritivnog kvasac sadrži 1.059 mikrograma folata. Trudnice treba pd 400 do 800 mikrograma folata dnevno. Dakle, jedna kašika nutritivnog kvasca zadovoljava više od 100 odsto dnevnih potreba trudnica. Uzimanje folata tokom trudnoće može da spreči velike defekte ploda i da omogući njegov zdrav razvoj.
Primena kvasaca

Iako je najpopularniji među veganima i vegetarijancima, nutritivni kvasac daje odličan ukus jelima kao zamena za sir, uz neverovatan ukus i ishranu bez visokih masti i kalorija. Za one koji su netolerantni na laktozu, nutritivni kvasac je savršen izbor jer se može posuti na testenine, salate, pečeni ili pire krompir, supe, pa čak i na kokicama.

Recept za šejk koji može zameniti obrok:

1 šolja mleka

2 kašike surutke u praku

1 šolja zamrznutog ili svežeg voća

1 kašičica kakao

1 kašika mlevenog lanenog semena

1 kašika čija semena

1/2 smrznute banane

1 kašičica nutritivnog kvasca

Prstohvat cimeta

Sve sastojke stavite u blender, izmiksati i služiti odmah.
Recept za masku za lice

Jedna kocka svežeg pivskog kvasca

Tri kašičice mleka.



Mleko ugrejte na laganoj vatri, dodajte kvasac i umešajte. Masku nanesite na lice i držite 15 minuta. Za puni efekat primenjujte masku dva puta nedeljno u periodu od 2 meseca.
Recept za zdraviju kosu

Kašku nutritivnog kvasca sipajte u malu posudi a zatim dodajte 2 do 3 kašike tople vode. Ostavite 30 minuta, pa sve promešajte. Pripremljenu smesu nanesite na koren kose, izmasirajte i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga temeljno isperite toplom vodom. Rezultat je vidljivo sjajnija i jača kosa.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar