CINK – ESENCIJALNI MINERAL ZA NORMALNO FUNKCIONISANJE ORGANIZMA


Cink je važan mineral neophodan za reglaciju brojnih funkcija u organizmu, uključujući pravilan rast i funkcionisanje imuniteta, sinteze DNK, ćelijske deobe i ćelijskog metabolizma. Najveća koncentracija cinka u organizmu nalazi se u jetri, pankreasu, bubrzima, kostima i mišićima. Svetska zdravstvena organizacija je identifikovala nedostatak cinka kao jedan od najznačajnijih faktora koji doprinose bolestima u nerazvijenim zemljama.

Cink, kao važan mineral, igra vitalnu ulogu u sintezi proteina i reguliše proizvodnju ćelija u imuni sistem ljudskog tela. Cink se uglavnom nalazi u najjačim mišićima u telu a naročito u visokoj koncentraciji u belim i crvenim krvnim zrncima, mrežnjači, koži, jetri, bubrezima, kostima i pankreasu. Sperma muškaraca takođe sadrže značajne količine cinka. Pojedini organi ljudskog tela luče cink, kao što su pljuvačne žlezde, prostata i pankreas.



U ljudskom telu postoji više od 300 različitih enzima koji zahtevaju cink za normalno funkcionisanje. Istraživači veruju da se 3.000 proteina, od otprilike 100.000 u telu, sastoji uglavnom od cinka. Normalna osoba sadrži dva do tri grama cinka u svakom trenutku.
Simptomi manjka cinka:

    Nizak krvni pritisak
    Usporen rast kostiju
    Gubitak apetita
    Gubitak čula mirisa i ukusa
    Gruba i suva koža
    Gubljenje kilaže
    Dijareja
    Gubitak kose
    Umor
    Bele mrlje ispod noktiju

Izvori cinka iz hraneVažni izvori cinka

Najvažniji izvor hrane cinka je meso ( govedina, jagnjetina ), proizvodi kao što su repa, grašak, zob, kikiriki, bademi, celo zrno pšenice, semena bundeve, koren đumbira i orasi, heljda.
Zdravstvene koristi cinka

Najvažnije zdravstvene koristi cinka su navedene u nastavku:

    Nega kože: Istraživanja su pokazala da je cink efikasan kućni lek za lečenje bubuljica i akni. Upotreba antibiotika se još uvek smatra za efikasnijom, ali se neželjeni efekti i potencijalni hormonski disbalans moraju uzeti u obzir. Jedna od najvažnijih uloga cinka je da podstakne funkciju belih krvnih ćelija. Bela krvna zrnca imaju sastavnu ulogu u procesu lečenja gde omogućavaju organizmu da se brani od brojnih infekcija, uključujući i one koje obično napadaju rane. Cink je takođe potreban za proizvodnju kolagena u vezivnom tkivu koji ima ulogu u obnavljanje kože.
    Tretiranje ekcema: ekcem nazvan “atopijski dermatitis”, je zapaljenski i hronični poremećaj kože, koji je uglavnom uzrokovan nedostatkom cinka u organizmu. Cink igra važnu ulogu u lečenju hronične infekcije i pomaže telu u obnovi i izlečenju. Ova iritacija može da se izleči ponovnim balansiranje sadržaj cinka u krvi.
    Akne: Cink reguliše i kontroliše količinu testosterona u organizmu, koji igra dominantnu ulogu u izazivanju akni. Otvorene rane koje stvaraju akne su praktično magneti za bakterijske i virusne infekcije a samom aktivacijom belih krvnih zrnaca ovaj mineral sprečava dalje širenje infekcije.

    Poremećaj funkcionisanja prostate: Cink je veoma važan u borbi sa poremećajima prostate. Nedostatak cinka izaziva proširenje prostate i čini je ranjivom. Preporučljivo je da se 15 mg cinka uzima svakodnevno, pod budnim okom lekara, kada se pati od poremećaja prostate. Studije su pokazale da je rast tumora u prostati usporen u sistemu normalnog nivoa cinka.

    Kognitivne funkcije: Nedavna istraživanja su pokazala da cink ima snažan uticaj na mentalne funkcije, te se može upariti sa vitaminom B6 kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje neurotransmitera koji komuniciraju sa telom. Suplementacija cinkom se pokazala kao dobra kod osoba koje su imale povrede glave.

    Osećaj mirisa i ukusa: Cink je svakako jedan od najvažnijih elemenata za zdrav život, ali on posedjuje i neke veoma jedinstvene prednosti kao što je poboljšanje čula ukusa i mirisa. Istraživanja su pokazala da podizanje nivoa cinka može pojačati naša čula.

    Prehlada: Cink dodaci pomažu i kod smanjenja simptoma prehlade i gripa. On smanjuje količinu pro-inflamatornih citokina, koji izazivaju opštu slabost tela pod dejstvom prehlade. Takođe, sposobnost cinka da stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca čini ga idealnim u lečenju prehlade i infekcija.

    Gubitak težine: Cink ima vodeću ulogu u mršavljenju gojaznih osoba. Brojne studije su povezale cink sa smanjenjem apetita i prejedanjem pod uticajem hormona.

    Trudnoća: Cink je od suštinskog značaja za brzi rasta ćelija beba tokom perioda trudnoće. Slobodno se može reći da je to jedan od najvažnijih minerala koje jedna trudnica može uzimati kao dodatnu suplementaciju u toku trudnoće.

    Reprodukcija: Kod muškaraca, cink pomaže u spermatogenezi i razvoju polnih organa, d Kod žena, cinkima ulogu u svim fazama reprodukcije, uključujući i faze porođaja i dojenja. Kada je u pitanju sperma, cink deluje na više načina. Cink štiti DNK unutar sperme omogućavajući tačno prenošenje genetskog materijala. Cink je bitan deo enzima koji omogućavaju spermatozoidima da prodru u samu jajnu ćeliju.

    Biološke funkcije: Cink igra ključnu ulogu u mnogim biološkim funkcijama kao što su kontrola dijabetesa, nivo stresa, imuni otpor, fizički rast, apetit i varenje.

    Antioksidans: cink deluje kao antioksidans i učestvuje u nekim od biohemijski presudnih reakcija u telu, uključujući sintezu proteina, enzimsku funkcije i metabolizam ugljenih hidrata.

    Rak: Antioksidans svojstva cinka znače da aktivno štiti od slobodnih radikala, opasnih nusproizvoda metabolizma ćelija koji mogu da izazovu niz bolesti. Slobodni radikali mogu pretvoriti normalne ćelije u kancerogene tako da je eliminacija slobodnih radikala od strane antioksidanata jedna od najvažnijih linija odbrane protiv mnogih vrsta raka.

    Umor: Za osobe koje pate od hroničnog umora, obično se kaže da u svoju ishranu uvedu riblje ulje koje je bogato cinkom. Mnogi lekari ne preporučiju druge lekove za lečenje hroničnog umora, osim konzumiranja ribljeg ulja. Cink je sastavni deo normalne funkcije mišića, a verujuje se da je zamor mišića upravo jedan od glavnih uzroka hroničnog umora. Stoga, cink je idealan dodatak povećanja nivoa energije.

    Alopecija: Alopecija uzrokuje gubitak kose kod dece i odraslih. Lekari često kažu ljudima koji pate od ovog stanja da ozbiljno povećaju unos cinka u ishrani. Pošto je cink tako koristan za kvalitet kose, simptomi alopecije mogu biti umanjeni. Studije su pokazale da je cink nešto efikasniji u lečenju alopecije kod dece.



    Gubitak koštane mase: Cink je komponenta hidroksiapatita, koji čini kost jakom. Iz tog razloga, cink treba dodati u redovan plan ishrane da bi se izbegao gubitak koštane mase, posebno kod starijih osoba koje pokazuju znakove preranog starenja ili osteoporoze.

    Noćno slepilo: Konzumiranje cinka u količini od oko 150 – 450 mg se preopučuje kod jačanja vida. Vitamin A, stimuliše određene enzime koji ne mogu da funkcionišu bez cinka.

Savet plus: Konzumiranje alkohola, kao i duža terapija gvožđem ili bakrom, znatno ometa apsorpciju cinka. Cink iz namirnica životinjskog porekla se bolje apsorbuje.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar