NARODNA MEDICINA TOPLO PREPORUČUJE DA OVU VOĆKU TREBAMO DOBRO ISKORISTITI
Divlja kruškica (Mespilus germanica) ili mušmula u Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine.
Drvo može da poraste do sedam metara, a cvjeta krajem aprila. Ukusni plodovi se beru u jesen, a nekada i poslije prvih mrazeva. Tek ubrane, mušmule su tvrde i opore, pa bi ih trebalo ostaviti nekoliko nedjelja da sazru i potpuno omekšaju. Što se tiče ostalih dijelova biljke, koriste se cvijet i list koji se beru u proljeće.
Od mušmule se prave marmelada, liker i rakija, a poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, popravljaju krvnu sliku, te otklanjaju bolove u leđima i koljenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije.
S obzirom na to da nezreli plod mušmule steže sluzokožu, može da se koristi za zaustavljanje krvarenja iz desni i sprečavanje pojave afti u ustima. Takođe, podstiče rad pljuvačnih žlijezda i želuca, zbog čega se posebno preporučuje starijim osobama.
Mušmula sadrži brojne ljekovite sastojke, tanin, vitamin C, pektin, smolu, jabukovu, limunsku i vinsku kiselinu… I sjemenke ove biljke su vrlo zdrave, drže se u vodi dok ne nabubre, a za to vrijeme oslobađaju ljekovite sastojke. Ova voda koristi se kao obloga kod povreda kože.
Nema komentara:
Objavi komentar