Astma prirodno lečenje


Astma je hronično oboljenje respiratornog trakta, koje zahvata pluća i dovodi do smetnji u disanju osetljive osobe. Astma kao oboljenje nema leka, ali se sve svodi ka tome da se njeni simptomi ublaže i da njeno prisustvo ne ometa normalan i aktivan život osobe sa astmom.

Koji su osnovni uzroci nastanka astme ?

Respiratorni sistem je izgrađen po sistemu cevi koje sprovode vazduh od nosne šupljine do alveola u plućima. Razni spoljašnji faktori, uključujući infekcije, alergije, udisanje otrovnih para i gasova, dovode do promena na disajnim putevima. Te promene su najčešće upale, pri čemu sluznica disajnih puteva otekne, dolazi do pojačanog lučenja guste sluzi koja oblaže disajne puteve i time otežava prohodnost vazduha i disanje. Ovo su samo neke od predispozicija za nastanak astme.
Astma kod dece



Uzroci za nastanak astme kod dece su najčešće genetskog porekla. Smatra se da je pojava astme uvek potencijalno veća kod dece, u ranom detinjstvu, od roditelja koji su imali astmu. To govori o genetskom nasleđivanju astme. Ostali uzroci koji izazivaju astmu kod dece, mogu biti sledeći :

– nasledna sklonost ka alergijama ( atopije )

– nezalečene bronhijalne infekcije ili infekcije gornjih disajnih puteva tokom ranog detinjstva

– imunizacija u ranom detinjstvu na neke od budućih aktivnih alergena, koji će proizvesti astmu

– dugo izlaganje dece pasivnom pušenju – deca iz pušačkih porodica

– loše razvijen imuni sistem dece – danas su deca podložna većem zagađenju nego ranije
Astma kod odraslih

Odrasle osobe mogu razviti astmu ili kao deca ili se u starijem dobu može iznenada pojaviti kao hronično stanje. Pored bronhijalne astme, kod odraslih osoba, prisutna je i takozvana “ srčana astma“, u kojoj osobe pored opstrukcije respiratornog takta imaju i srčane smetnje.

Uzroci nastanka astme kod odraslih, mogu biti :

– Alergije različite etiologije ( alergija na kućnu prašinu, na duvanski dim, na životinjske dlake, bubašvabe,grinje, na polen cveća i drveća, hemikalije, gasove )

– Određeni lekovi, kao što su aspirin, drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi ( lekovi protiv bolova ) kao i beta blokatori ( lekovi za srčane bolesnike ) mogu biti uzrok za nastanak astme.

– Prisustvo sulfita u hrani i piću kao konzervans

– Nezalečene virusne infekcije gornjih respiratornih puteva, fibrozne i gnojne pneumonije

– Pojava povezanosti astme i sporta ( indukovana astma )

– Dugogodišnji pušači – veza između astme i pušenja je moguća

– Trudnoća i astma – majke pušači su predispozicija za dete obolelo od astme

– Hladan vazduh, suv vazduh

– Jake emocije, stres

– Gastroezofagealni refluks – pojava gorušice i povećane želudačne kiseline, mogu uticati na osetljivost pluća i pojavu astme.
Simptomi astme – znaci koji vam pomažu da prepoznate astmu

Simptomi astme su individualni, što će reći, da se kod nekih osoba javljaju u blažoj formi, dok kod drugih osoba nekad simptomi mogu biti izrazito jaki i imati fatalan ishod. Zavisno od prisustva alergena, klimatskih faktora ( vlažno, suvo vreme, leto – zima ),kao i drugih spoljašnih faktora, zavisiće obim pojave astme.

Neki od uobičajenih znakova i simptoma astme su :

    Kašalj – napadi kašlja su najčešći tokom noći ili rano ujutro. Povezani su sa iritacijom respiratornog trakta na spoljašne alergene
    Zviždanje u plućima, piskutavi zvuk koji se javlja pri disanju
    Stezanje u grudima i bol u grudima
    Nemogućnost udisaja – kratak dah, plitko disanje, nemogućnost udaha, osećaj bez vazduha, gušenje

U određenim situacijama, astma može biti profesionalno oboljenje, izazvana raznim gasovima, hemikalijama, prašinom.
Lečenje astme prirodnim putem

Astma je hronično oboljenje, koje na prvom mestu zahteva medicinsko lečenje i primenu određenih lekova. U svrhu lečenja astme, koriste se preparati u obliku tableta, injekcija ili se koristi praktična primena inhalatora. To je uređaj koji omogućava da se disperzioni lek za astmu unese direktno u pluća, i da odmah deluje otklanjajući smetnje u disanju.

Saveti za osobe obolele od bronhijalne astme

    Ukoliko ste alergični na kućnu prašinu, ili drugu vrstu prašine, grinje, dlake, dovoljno je da redovno sprovodite čišćenje kuće, prostora u kome boravite i radite. Istresati posteljine od kreveta, usisavati podove i tepih, brisati redovno prašinu.

    Koristite klima uređaje kojim održavate stalnu temperaturu u prostoriji, a naročito je dobro koristiti je tokom letnjih meseci, kod osoba koje su alergične na polen. Zatvoriti prozore, navući roletne preko otvorenih prozora, ili jednostavno uključiti klimu. Klimatski uređaj takođe smanjuje vlažnost.

    Ako ste alergični na životinjske dlake,perje to znači da ne smete držati kućnog ljubimca u stanu. Međutim, redovno kupanje, četkanje ljubimca od strane drugih ukućana, može rešiti problem.

    Ukoliko se astma javlja kod hladnog vazduha, nosite šal preko lica.

    Hranite se zdravo. Unosite namirnice bogate vitaminima i mineralima, jer će te time izgraditi svoj imuni sistem. Koristite ribu ( tuna, losos, skuša ) jer sadrži omega 3 masne kiseline. Bioflavonoidi, jedinjenja kojih ima u voću imaju antialergijsko i antiinflamatorno delovanje. Ujedno, inhibiraju histamin, glavni medijator koji se oslobađa kod astme. Uzimajte Magnezijum, koji deluje na opuštanje mišića grudnog koša I olakšava disanje. Dnevna doza magnezijuma je 600mg. Zamenite životinjske proteine biljnim proteinima, smanjite unos mleka, izbaciti margarin, ulja, masti.

Astma i sport

Pojava indukovane astme je prisutna kod sportista ili osoba koje sprovode neke fizičke tretmane opterećenja. Ukoliko imate astmu, to ne znači da treba da prestanete sa vežbanjem, već se usmeriti ka pravilnom i redovnom vežbanju. Time se jača srce, pluća, mišići celokupno i utiče na ublažavanje simptoma astme.

Saveti za osobe koje imaju astmu i bave se vežbanjem

    Počnite sa vežbama zagrevanja i istezanja. Time se organizam navikava na opterećenje koje ga očekuje.
    Vežbajte disanje – udisaj / izdisaj, omogućava pravilno disanje, opuštanje mišića respiratornog trakta
    Izbegavajte trčanje po hladnom vremenu. Nosite masku ili šal preko usta. Najbolji sportovi za osobe obolele od astme su oni kod kojih postoje periodi odmaranja.

Lečenje astme lekovitim biljem

Veliki je broj lekovitih biljaka i njihovih preparata koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma astme. Sigurno je da ih ne mogu otkloniti, i da se u ovom slučaju primena lekovitog bilja, kao narodni lek u lečenju astme, može smatrati samo kao pomoćno sredstvo. Za sve ostalo, potrebno je posetiti lekara, potražiti stručnu pomoć i primenjivati prepisanu medikamentoznu terapiju.

    Slačica – seme slačice se koristi za lečenje napada astme. Koristi se u formi masti od slačice, koja se dobija tako što se 100g slačice izgnječi sa istom količinom vode, blago zagrejanom. Ovom mašću masirati grudni koš, utrljavanjem u kožu, koja treba da pocrveni. Ova mast se na ovaj način pripremljena koristi samo kod astme. Drugi način primene slačice je obloga od slačice. Priprema se od 100 grama crne slačice u prahu koja se pomeša sa toplom vodom do meke konzinstencije. Ovo nanesemo na pamučnu tkaninu, preklopimo sadržaj i nanesemo na grudi. Drži se oko 10 – 15 minuta, dok se ne oseti peckanje. Na mesto gde je bila obloga od slačice, postaviti materijal koji greje.( vuna ). Za decu koja imaju astmu i osetljive osobe, može se koristiti modifikacija recepta : 50 g slačice, 100 g lanenog brašna. Drži se kraće, oko 3-5 minuta, posle čega, tretirano mesto treba oprati vodom.
    Đumbir – je dobar za lečenje astme. Smanjuje upalu disajnih puteva, relaksira mišiće grudnog koša. Recept : Pomešati jednake delove soka od đumbira, soka od nara i med. Uzimati po 1 kašiku ove smeše 2-3 puta dnevno. Drugi način je da se pomeša 1 kašičica đumbira sa pola šolje obične hladne vode i da se popije pred spavanje. Može se pripremiti i klasičan čaj od đumbira, kuvanjem komadića đumbira u šolji vode, 3-5 minuta. Nakon toga se procedi i pije.
    Piskavica – uzeti 1 kašiku semena piskavice, staviti u šolju vode i kuvati kao za čaj. Pije se sa sokom od đumbira i meda, ujutru i uveče.
    Kafa – kofein iz kafe deluje kao bronhodilatator, širi alveole i produbljuje disanje.
    Crni luk – ima antiinflamatorno delovanje, dobar je za otklanjanje napada kašlja. Sadržaj sumpora u luku pomaže smanjenje zapaljenje pluća. Može se jesti sirov ili kuvan kao čaj.
    Beli luk – prirodni antibiotic, čisti pluća od guste sluzi, koja se javlja kod astme. Recept : Kuvati 10 – 15 čena belog luka u 1 i po šolje mleka. Piti jednom dnevno. Drugi način je čaj od belog luka za astmu – 3-4 čena belog luka staviti u lonac tople vode, ostaviti 5 minuta. Onda piti. Beli luk se može dobro usitniti i pomešati sa medom. Uzimati svaki dan po kašičicu. Dobro je za bronhitis i bronhijalnu astmu.Melem od belog luka, meda i rena – Uzeti 100 g sitno iseckanog belog luka, 100 g rena iseckanog, 600 g livadskog meda i 150 g putera. Sve staviti u šerpu, zagrejati na vatri. Kada se sve rastopi, preručiti u teglicu pa uzimati po 1 kašiku sat vremena pre jela. Tretman se sprovodi 2 meseca, a zatim sledi pauza od mesec dana.
    Smokve – poboljšavaju zdravlje i ublažuju teškoće sa otežanim disanjem kod astme, jer razblažuju gustu sluz. Uzeti 3 suve smokve, potopiti ih u vodu preko noći. Ujutru, pojesti smokve koje su omekšale. Takođe popiti i vodu. Nesmetano se može koristit na duže staze.
    Med – je najstariji narodni lek za lečenje astme. Udisanje eteričnih ulja iz meda već pomaže u otklanju gušenja. Med se može uzimati ujutru sa čašom tople vode. Može se dodati đumbir u prahu, jabukovo sirće ili kajenski cimet.
    Ljuta papričica – čili – njena uloga je da produbi disanje i da otvori zapušene disajne puteve. Kapsaicin u ljutoj paprici deluje tako što povećava toplotu, utiče na iskašljavanje i deluje antiinflamatorno.



    Pepermint ekstrakt – koristi se za inhalaciju. U hlorisanu vodu staviti par kapi ulja od peperminta i udisati. Otvara zapušene disajne puteve, razvodnjava gustu sluz kod astme i bronhitisa.
    Peršun – skuvati klasičan čaj od peršuna. Ublažava bol u grudima i otklanja osećaj gušenja.
    Hmelj – kašika hmelja kuvana u 100 g vina i 100 g vode, je dobar lek za astmu.
    Sirup sa borovim iglicama – mladi izdanci bora, 40 komada, se stave u veću teglu i prekriju sa kilogramom livadskog meda. Može se koristiti i šećer. Ostaviti da stoji poklopljeno, na toplom mestu 40 dana. Nako toga, procediti kroz gazu, i dobijeni sirup uzimati 3 puta dnevno pre jela po kašiku.
    Bokvica – pomešati 100 g soka od bokvice sa 1kg meda i 50 g narendanog rena. Terapija traje 40 dana, tri puta dnevno po kašika posle jela. Koristi se za smirivanje napada kapšlja.
    Dunje – su pouzdan i dobar recept za lečenje astme. Suvo lišće dunje ( 5g ) se usitni i prelije šoljom ključale vode. Ostavi se da stoji poklopljeno sat vremena, procedi se i uzima 4 puta na dan po 2 kašike.

Alternativna medicina u lečenju astme

Od alternativnih metoda u lečenju astme, koriste se akupuntura, homeopatija .

Akupuntura i astma

Primena akupunture je poželjna i delotvorna kod osoba koje imaju astmu. Generalno je bezbolna i sigurna.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar