Bela vrba i njena lekovita svojstva


Bela vrba potiče iz južne i srednje Evrope i veoma je popularna u tradicionalnoj medicini, gde se uglavnom koristi njena kora. Kora bele vrbe sadrži salicin, koji se u medicini koristi kao zamena za acetisalicilnu kiselinu, koja je većini poznatija kao aspirin, koji se koristi za prehlade. Desjstvo ovog leka i kore bele vrbe je veoma slično, samo što je kod ove biljke nešto slabijeg intenziteta.



Na osnovu mnogih ispitivanja dokazano je da je belu vrbu potrebno koristiti najmanje petnaest dana kako bi se videli rezultati i osetilo neko poboljšanje u ljudskom organizmu. Jedino odstupanje od ove informacije je u slučaju da se ona koristi radi bolova akutnog karatera, kada ju je potrebno koristiti onoliko koliko bolovi traju.
Lekovita svojstva bele vrbe

Protiv bolova koji se mogu javiti iz raznoraznih razloga, bela vrba biće od velike pomoći, posebno kod bola izazvanog artritisom. Ona će delovati umirujuće i opuštajuće na bolne delove, sve dok ne iskoreni bol u potpunosti. U ovom slučaju bela vrba se upotrebljava u vidu čaja koji uopte nije teško napraviti.

Za pripremu čaja potrebno nam je 1 do 2 g kore bele vrbe i 2 dcl vode. Kora se prokuva u vodi i ostavi da vri narednih 10 minuta, nakon čega je čaj spreman za upotrebu. Za bolove i upaljene zglobove potrebno je piti 5 šolja ovog čaja u toku jednog dana. Na taj način ljudski organizam primio bi do 120 mg salicina dnevno.

Reuma je isto jedan bolest koju je moguće sanirati uz pomoć upotrebe glatke vrbine kore. Kada se kora oguli sa grana na proleće, kada krenu njeni sokovi, veoma je efikasna kod različitih vrsta upalnih procesa koji izazivaju bolove. Konkretno za reumu preporučuje se domaći čaj za koji će biti potrebni sledeći sastojci:

    40 g kore bele vrbe
    15 g ljoskovca
    15 g kestenove kore
    15 g rastavića
    15 g ljuski od oraha

Sve sastojke potrebno je dobro promešati i u 4 dcl vode prokuvati dve supene kašike ove mešavine. Ostaviti da se kuva narednih 15 minuta na tihoj vatri. Nakon isteka tog vremena čaj se sklanja sa vatre i poklopi se keramičkom tacnom. Kada se pripremljeni čaj dovoljno ohladi, treba ga dobro procediti i popiti na prazan stomak ujutru, dok se druga polovina pije uveče pre večere.

Bela vrba poznata je i za lečenje bradavica, kurjih očiju, rana i raznoraznih osipa koji se mogu javiti na koži. Manje količine ove biljke koje se takođe unose u obliku čaja mogu u znatnoj meri poboljšati rad želudca. Čine ga jačim kao i celokupan sistem za varenje.

Protiv malerije takođe se koristi ova delotvorna biljka, a posebno je efikasna kod zaustavljanja krvarenja. Današnja medicina preporučuje upotrebu bele vrbe i kod raznoraznih srčanih oboljenja, kao što su srčani infarkt i angina pektoris. Za srčana oboljenja obično se pije jedna šolja čaja, prevetive radi.

Vrbova kora može se koristiti i za Alchajmerovu bolest ili za preventivu od moždanog udara. Odlična je i kod upale bešike, ali se u tom slučaju koristi kao ekstrakt, a lek koji deluje kao antiseptik i tretira se spoljašnje, koristi se u vidu praška dobijenog od vrbine kore.
Važno o beloj vrbi

Iako je bela vrba veoma lekovita i sa njom čovek mora biti obazriv. Terapija koja uključuje upotrebu kore ove biljke ne preporučuje se duže od 21 dan. Isto tako veoma je važno ne davati belu vrbu osobama koje su alergične na aspirin, kao ni deci mlađoj od 12 godina.
Recepti sa belom vrbom

Čaj protiv glavobolje

Vrbina kora u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima može davati zapanjujuće rezultate. Tako na primer postoji mešavina koja će odlično sanirati glavobolje. Za njenu pripremu potrebni su sledeći sastojci:

    100 g vrbove kore
    100 g suručica
    50 g matičnjaka

Prvo je potrebno pomešati suručicu i vrbovu koru. Zatim dobijenu smesu preliti sa 600 ml hladne vode i jednom supenom kašikom šećera. Sve te sastojke prokuvati i ostaviti da se kuvaju još narednih 2 minuta. Kada se čaj skloni sa vatre dodaje se kašika lista od matičnjaka, zatim se promeša i ostavi se da odstoji 30 minuta. Poslednji korak u pripremi ovog čaja jeste ceđenje. Potrebno je dobro ga procediti i piti ga u malim gutljajima u toku jednog dana više puta.

Vino od vrbine kore

Od kore ovog moćnog drveta može se pripremiti i domaće vino, koje je takođe odlično za bolove. Preko 50 g suve samlevene kore od bele vrbe, potrebno je preliti 750 ml slatkog belog vina. Flašu u kojoj se pravi vino potrebno je nakon toga dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti je da odmori na nekom tamnom i toplom mestu. Vreme koje bi trebalo da provede u ovakvim uslovima je oko tri nedelje.

Nakon toga vino se pažljivo procedi kroz gazu, filter papir ili pelenu. Sada je delotvorno vino spremno za upotrebu. Posebno se poreporučuje kod osoba koje bluju od artritisa i glavobolja. Vino mogu konzumirati i žene koje imaju velike menstrualne bolove, jer je i u tome veoma efikasno. Preporučena doza ovog napitka je 30 ml jednom do dva puta u toku jednog dana.

Čaj protiv reumatizma

100 g breze

100 g vrbove kore

100 g lista masline

100 g rastavića

Način pripreme ovog čaja je veoma jednostavna. Potrebno je sve navedene sastojke pomešati. Tri supene kašike treba preliti sa 750 ml hladne vode. Zagreva se do prokuvavanja i nakon toga potrebno je ostaviti na vatri još 5 minuta. Nakon pola sata, koliko je čaju potrebno vremena da se prohladi, sledi proceđivanje. Kroz filter papir ili gazu procediti dobro čaj, koji je potrebno da se pije u sitnim gutljajima. Ovaj delotvorni čaj pije se mesec dana bez prestanka, nakon čega je potreno napraviti pauzu od sedam dana, pa ponoviti opet postupak.



Zanimljivost o belog vrbi – Od davnina postoji verovanje da životinje mogu da osete koja je biljka lekovita, što su u slučaju bele vrbe potvrdili labudovi. Ove prelepe životinje kada osete bolove u vratu, samoinicijativno prilaze obali i grickaju grančice vrbe, koje im opuštaju mišiće i uklanjaju bolove.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar