Kantarion protiv bolesti jetre, bubrega, za jačanje nerava…

Medicinsko ime: Herba Hyperici

Raste po pašnjacima, uz puteve, na napuštenom zemljištu. Ima uspravnu stabljiku sa vrlo granatim gornjim delom. Naraste i do 70 cm visine. Listovi su mali, nasuprotni, jajasti – Bez peteljke. Na vrhu stabljike nalaze se bogato razvijeni zlatnožuti, lepi cvetovi koji čine cvatove.

Bere se gornji deo biljke za vreme cvetanja od jula do septembra. Treba je odrezati ispod polovine njene visine. Suši se u hladu, na tavanu i sprema u polivinilske vrećice.

Upotreba kantariona: u obliku čaja protiv bolesti jetre, bubrega, vodene bolesti, kamena u bubregu, proliva, pomanjkanja teka, za jačanje nerava i pomaže kod izbacivanja šlajma. Za čaj se obično uzima jelovna kašika na 3 decilitra vode. Voda treba samo da proključa i odmah se skine sa šporeta. Uzima se 2-3 puta dnevno po jednu šoljicu pre jela.




Naročito se preporučuje da se uzme kada se mokraća ne može zadržati. Tada se 2 kasike čaja ostave u 3 decilitra vode 12-16 sati i kroz duže vreme uzima po malu šoljicu s malo meda.

Lek je protiv svih unutrašnjih bolesti, oteklina, iščašenja, reumatičnih bolova u zglobovima ili bolova u krstima. Krastice i osipe, odrasli i deca mažu i masiraju uljem koje je pripremljeno s kantarionom.

KANTARIONOVO ULJE:
Spremanje: Litarsku flašu napuniti do trećine svežim cvetovima kantariona, a zatim dopuniti dobrim maslinovim uljem do vrha. Flaša se dobro zatvori i izloži suncu tokom 6 nedjelja. Nakon 6 nedjelja stvori se crvena masa, iscedi se ulje pomoću gaze i spremno je za upotrebu. Ulje se koristi za lečenje rana, hemoroida, opekotina, protiv bolova u želucu…



izvor : http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar