Biljka Rusa ili Rosopas


Rusa ili Trava od Rosopasa je višegodišnja zeljasta biljka kaja raste kao korov. Ima uspravno stablo na kome se nalaze oštre, štrčeće dlake. Ova biljka ima listove slične kao hrast, cveta od maja pa do jeseni, a Rusa se može naći čak i zimi.



Narodna imena za ovu biljku su: Rosopas, žuta trava, zmijino mleko, zmijsko groždje, Marijina trava, Božji dar, zlatni koren , koren za oči, lastavicina trava. Latinski naziv je Chelidonium majus.

Sastav: Biljka iii njen mlečni sok sadrži: smolu, etarsko ulje i desetak alkaloida: helidonina, homohelidonina, heleritrina, sangvinarina i drugih. Biljka takođe sadrži i organske kiseline: jabučnu i limunovu. U velikim količinama može postati otrovna pa se najčešće preporučuje za spoljašnju upotrebu. Budite oprezni prilikom upotrebe ove bilje.
Lekovita svojstva biljke Ruse

1. Sok od ove biljke ima baktenicidno i fungicidno dejstvo, sprečava razvoj bakterija i koristi se protiv patogene gljivice Trichophyton.

2. Upotrebljava se za lečenje bolesti probavnog trakta, problemima sa želudcom, žuči i jetre.

3. Može se upotrebljavati kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu kao i kod bola prilikom mokrenja.

4. U narodnoj medicini se često koristi protiv bradavica, žuljeva, ekcema, tuberkuloze kože, psorijaze, lišajeva i drugih kožnih problema. Za bradavice: mazati bradavice svežim sokom ruse svaka tri sata dok ne nestanu za nekoliko dana.
5. Protiv tumora-alkaloidi Ruse deluju protiv tumora kao i protiv izraslina na ženskim polnim organima (miomi, ranice)

Čajevi od Ruse i kombinacija sa drugim biljakama:



1. Bolesti jetre: pomešati po 20 g ruse i trave Ive (lat. teucrium montanum) i po 15 g nane, matičnjaka, podubke i petrovca. Zatim, 3 supene kašike ove smeše popariti sa pola litra ključale vode, poklopi i posle 2 sata ocedi i popije u 3 doze na pola sata pre jela. Može se upotrebiti i ova mešavina: po 20 g ruse i trave Ive, kore od krušine i podubice i po 5 g nane, matičnjaka, metvice i kamilice. Upotrebljava se na isti nacin.

2. Astma, bolovi u organima za varenje: po 20 g ruse, podbela, ploda pasdrena, petrovca i dimnjače se pomeša i upotrebi kao pod 1.

Napomena: Budite oprezni sa korišćenjem ove biljke jer može biti otrovna. Konsultujte se sa lekarom pre unutrašnje upotrebe!
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar