NEVEN, lekovita svojstva, čaj, recepti za mast i tinkturu


Po legendi, jedan mladi Rimljanin se zaljubio u jednu vizantijsku vestalku (tako su se nazivale device koje su život posvetile boginji domaćeg ognjišta, Vesti). Jednog dana, odveo je iza hrama, i kada je bio skroz uveren da je osvojio njeno srce, ona je iznenada umrla. Od tada, na njenom grobu neprestano rastu neveni.

Neven (Celendula officinalis) je zeljasta, jednogodišnja biljka. Poreklom je iz Indije, iako se danas najčešće nalazi na jugu Engleske i u Škotskoj. Po staron narodnom verovanju, neven se bere na Đurđevdan i tada ispunjava želje. Veruje se još i da može da prognozira vreme. Ako su izjutra latice nevena skupljene, smatra se da će tog dana da pada kiša. O nevenu je ispevano i mnogo srpskih narodnih pesama, uglavnom ljubavnih. Po njima, ako devojka zasadi neven a on ne nikne, uvenući za svojim dragim. Osim u Srbiji, spominje se u običajima i magijama širom sveta.



Neven raste do 50 cm, stablo mu je uspravnom, razgranato i pokriveno sitnim dlačicama. Daje narandžasto-žute cvasti, koje mirišu veoma jako i otužno. Cveta od proleća do jeseni, iako u primorskim krajevima može da cveta tokom čitave godine.

Postoje veoma visoke vrste nevena koji potiču iz Afrika, ali i veoma niske koje se uzgajaju na francuskom području. Mešanjem te dve vrste dobili smo neven koji je kod nas najrasporostreniji.
Lekovita svojstva nevena

Najčešče se koriste čajevi kojima se uspešno otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Normalizuju rad jetre, lučenje žuči, zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, smiruje upalu debelog creva i dobar je u zaustavljnju blažih dijareja.

Čaj od nevena je i dobar protiv gnojnih infekcija. Njima se ispiraju rane, oči i usna duplja.

Deluje i blago sedativno, pa se koristi kod nervoze, uznemirenosti, nesanice, lupanja srca i angine pektoris.

Deluje opuštajući na zidove stomaka, pa smanjuje menstrualne grčeve.

    Čaj od nevena se pripremite tako što se jednu punu malu kašiku nevena prelijte sa šoljom vrele vode, a pijte se 3-4 puta dnevno
    Voda za ispiranje i obloge se pravi tako što se velika kašika cvetova nevena prelije sa pola litre vode
    Domaća tinktura od nevena napravite tako što se u litri rakije potopite šaku cvetova nevena i ostavite da stoji 14 dana na suncu ili na toplom mestu (preko 20°C).
    Čaj protiv opadanja kose – Litrom kipuće vode prelitjte 20 g sitni iseckanog korena podbela (Tussilago farfara) i 10 g suvih cvetova nevena. Ostavite da vri 10-15 minuta, a zatim dodajte malo ulja od nevena. Sa toplim čajem nedeljno dva puta istrljajte glavu.
    Čaj za izbacivanje tečnosti – Izmešati iste količine nevena, zove, lipe, crnog sleza i lavande. Dve kašičice mešavine prelijte sa dve šolje vrele vode, pustiti da odstoji 5-10 minuta, procediti i piti 2 puta dnevno.

Osim čajeva, protiv grčeva možete koristiti i jastučiče od nevena – u krpicu zamotajte hrpu poluosušenih cvetova nevena i držite na stomaku tokom dana.

Osim čajeva i sredstava za ispiranje, neven se koristi i u obliku masti, ulja i vaginalnih čepića. Masti su pogodne za sve vrste ekcema, hemoroide, ogrebotine, posekotine, kurje oči, bradavice, proširene vene, čirevi i sva stanja u kojima je potrebna regeneracije kože. Dobra je i u sprečavanju nastanka strija u trudnoći.

    Domaća nevenova mast se pravi tako što se iskidaju latice 50 svežih cvastova nevena i uz lagano mešanje se propži na 4 kašike svinjske masti. Odstaviti da odstoji jedan dan, pa opet malo zagrejati i procediti u teglice. Kada se ohladi, teglice zatvoriti i čuvati na hladnom mestu.
    Domaću nevenovu mast možete napraviti tako što ćete umesto svinjske masti koristiti kokosovo ulje.
    Mast za lice – Sa 300 ml kipuće vode prelijte 15 g osušenih latica nevena. Kada se prohladi, dodajte stopljenu masu 60 ml emulgatora i 15 ml glicerina (najbolje istopiti na pari). Dobro izmešajte, zatim dodajte 10 kapi ulja nevena. Ova krema je pogodna za sve tipove kože.

Kod čireva i rana nevenova mast se namažte na gazu u sloju debljine jedan milimetar, gazu se prislonte na ranu i pričvrstite zavojem ili flasterom.

Neven kao hrana? Što da ne!

Za ukusnu salatu izrandajte pola glavice kupusa, iseckajte glavicu crnog luka i pomešajte. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja, iscedite 1 limun i dadojte dve kašike jabukovog sirćeta. Dobro izmešajte pa dodajte cvetove nevena. Posolite po ukusu.

Koriste ga i kao začin u supama, čorbama, mesu, pa čak i puteru! Mekani puter (125 g) pomešajte sa laticama nevena, dodajte malo morske soli i pola kašićice karija. U blenderu sve ustnite i napravite pastu. Ova pasta može da se posluži kao namaz na hlebu (preporučujemo crni) ali takođe može da se doda svakom jelu (time će hrana poprimiti lepu zlatnu boju).

Preporuka:

Liker od nevena

    10 cvetova nevena
    250 g šećera
    2 kašike meda
    narandže
    štangla cimeta
    2-3 klinčića

Na dno tegle stavite neven, posuti sa šećerom i dodati med. Iseckajte narandžu na kolutove i dodajte, zatim cimet i klinčiče. Sve zalijte rakijom i ostavite da stoji 2 nedelje. Povremeno protresite tegliu da se šećer otopi.

Balzam za usne

    1 kašika putera
    3 kašike ulja od nevena
    1, 5 kašika pčelinjeg voska
    10-15 kapi eteričnog ulja po izboru

Puter, ulje i vosak rastopite na pari i dobro izmešajte. Kada se rastopi dodajte eterično ulje. Odmah ulijte u male posudice (posede od potrešenih krema i balzama).

Farba za svetlu kosu

    pola šolje limunovog soka
    2 šolje jakog kamilicinog čaja
    pola šolje jakog nevenovog čaja

Pomešajte sve sastojke u malu bočicu. Pre upotrebe dobro protresite. Ravnomerno rasporedite na kosu, i ostavite 1-2 sati. Isperite mlakom vodom sa šamponom koji inače koristite. Ova farba možete koristiti 2-3 puta nedeljno, dok ne dobijete željenu boju.

Za smeđu kosu, umesto kamilice koristite ruzmarin i kadulju, a crvenu boju ćete dobiti ako umesto nevena koristite hibiskus.

Mirisna kupka

    dve šolje svežeg ili suvog cveta nevena
    500 ml hladne vode

Prelijte neven hladnom vodom i ostavite da odstoji jedan dan. Pre kupanja, masu zagrejte do vrenja i dodati u kadu punu topple vode. Osim što se dobra za opuštanje, kupka je i veoma lekovita. Najdelotvornija je pri lečenju vaginalnih infekcija, genitalnog herpesa, infekcija mehura i drugih tegoba.

 Oprez! Najbolje je koristiti neven koji ste sami zasijali ili od proverenog dobavljača, jer je važno da ne bude prskan.
Uzgajanje nevena

Najbolje uspeva na rastresitoj humusnoj podlozi. Nije osetljiv na sušu i dobro uspeva na toploj klimi.

Pred zimu, zamlju treba očistiti od korova, pođubriti i preorati. U proleće zemlju usitniti i poravnati, zatim posejati gusto, na dubini od 3-4 cm.



Kada se pojave pravi listovi, neven se rasađuje na razmak 6-8 cm.

Kada neven procveta, počinje branje. To je najbolje obaviti dva puta nedeljno, i latice odmah ostaviti da se suše.

Neven se može uzgajati i iz rasada, ali je tada pogodan samo u ukrasne svrhe.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar