Fenomenalni korov koji liječi kosti, jetru, dijabetes, rak, žuticu…


Zdravstvene koristi maslačka uključuju smanjenje rizika od bolesti jetre, dijabetesa, poremećaja mokraćnog sistema, akni, žutice, raka i anemije. Ovaj korov pomaže zdravlju kostiju, njeguje kožu, a dobar je i za mršavljenje.

maslacak-pixabay

Kosti



Maslačak je bogat kalcijumom koji je neophodan za rast i snagu kostiju. Osim toga, sadrži i antioksidanse poput vitamina C i luteolina, koji štite kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama.

Jetra

Dok antioksidansi, vitamin C i luteolin, održavaju funkciju jetre i štite je od starenja, ostali spojevi u maslačku mogu pomoći u lečenju krvarenja.

Dijabetes

Sok od maslačka može pomoći dijabetičarima jer stimuliše proizvodnju inzulina iz gušterače i pri tom zadržava nisku vrednost šećera u krvi. Budući da je maslačak prirodni diuretik, on podstiče mokrenje kod dijabetičara što pomaže u uklanjanju višaka šećera iz tela. Dijabetičari su takođe skloni bubrežnim problemima, pa njegova diuretička svojstva mogu pomoći u uklanjanju i taloženju šećera u bubrezima kroz učestalo mokrenje.

Koža

Takozvano mleko iz maslačka je korisno u lečenju kožnih bolesti koje su uzrokovane mikrobnim i gljivičnim infekcijama. Treba izbegavati bilo kakav kontakt s očima. Mleko maslačka se može koristiti protiv svraba, lišajeva, ekcema i drugih kožnih bolesti, bez rizika od nuspojava ili hormonskih poremećaja.

Akne

Sok maslačka može pomoći pri pravilnom izlučivanju hormona, podstiče znojenje i širi pore. Sve to pomaže pri uklanjanju toksina putem znoja i urina. Primenjuje li se direktno na područjima s aknama, može sprečiti mikrobiološku infekciju. Osim toga, može ubrzati proces zarastanja ranica zbog vitamina C koji sadrži, pa će ožiljci i crvene upale koje se pojavljuju kod lečenja akni biti manje vidljivi.

Rak

Maslačak sadrži visoke vrednosti antioksidansa koji smanjuju slobodne radikale koji uzrokuju rak. Takođe detoksiše telo, što dodatno štiti od razvoja tumora i raznih vrsta raka. Luteolin zapravo truje bitne sastavnice ćelija raka kad se veže na njih, te ih čini neučinkovitima i ne mogu se reprodukovati. Posebno je uspešan u borbi protiv raka prostate.

Žutica

Žutica je poremećaj jetre u kojoj organ počinje prekomerno lučiti žuč koja u završnici ulazi u krvotok i šteti metabolizmu. Višak žuči se ogleda kroz žućkastu boju kože i očiju. Lečenje žutice uključuje tri glavna koraka. Prvo, potrebno je obuzdati proizvodnju žuči. Drugo, mora se ukloniti višak žuči iz tela. Treće, treba se boriti s osnovnom virusnom infekcijom. Maslačak je vrlo učinkovit. Podstiče zdravlje jetre i reguliše proizvodnju žuči. Budući da je prirodni diuretik, podstiče mokrenje pri čemu odlazi višak žuči. S obzirom da je snažan antioksidans bori se i protiv virusnih infekcija.

Zatvor

Neki sastojci maslačka, a to su visoke vrednosti dijetalnih vlakana, čine ga korisnim za probavu i zdravlje creva. Dijetalna vlakna stimulišu zdravu stolicu. Sprečava zatvor, ali i proliv. Reguliše rad creva što može sprečiti ozbiljnije gastrointestinalne probleme.

Anemija

Maslačak ima relativno dobru vrednost gvožđa, vitamina i proteina. Dok je gvožđe sastavni deo hemoglobina u krvi, vitamini kao što je vitamin B i proteini neophodni su za formiranje crvenih krvnih ćelija i nekih drugih sastojaka krvi. Na taj način maslačak može pomoći osobama koje imaju problema s anemijom da njihovo stanje bude pod kontrolom.

Visoki krvni pritisak



Mokrenje je učinkovit način za snižavanje krvnog pritiska. Većina modernih lekova za snižavanje krvnog pritiska temelji se upravo na tom fenomenu. Sok maslačka podstiče mokrenje, kako količinski tako i u učestalosti. Vlakana iz maslačka su korisna za smanjenje holesterola što je jedan od faktora koji povećava krvni pritisak.

Izvor: kucnilekar
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar