Kako spriječiti pojavu vlage u kući


Uzroci ove veoma neugodne pojave mogu biti razni. Vlaga se najčešće pojavljuje zbog tri problema koja smo ovdje naveli kao i rješenja za njihovo otklanjanje.vlaga

1. Kapilarna vlaga

Kapilarna vlaga se penje kroz zid zbog neadekvatna ili dotrajala HI. Rješenje za izolaciju kapilarne vlage je Sika Mur Injecto Cream sistem injektiranja. Ova pasta za zaustavljanje prodora vode se nanosi ubrizgavanjem u predhodno izbušene rupe (otvore) na zidu korišćenjem ručnog pištolja. Jednom ubrizgan u sloj maltera, ovaj materijal se širi kroz vlažan zid, čime se obezbjeđuje vodonepropusna barijera i blokiraju dalji prodori kapilarne vlage.

2. Trošan krečni malter bez impregnanta

Moguća je pojava vlage ukoliko je krečni malter trošan i porozan, bez impregnanta ili VDP aditiva. U ovom slučaju prvo je potrebno ukloniti tršan malter i nanijeti novi sa dodatkom za VDP maltera koji je ujedno i paropropusan. Sikalite prah je dodatak za vodootporne maltere zidova i fasada, podne premaze i malter za spojnice. On spriječava mogućnost apsorbovanja vode, poboljšava vodootpornost, ima plastificirajuće dejstvo, a time i redukciju vode u svježem malteru.

Ukoliko je ipak malter “zdrav” potrebno je impregnirati ga sa Sika Gard 703W , Sika Gard 905W ili Sika Gard 700S.

3. KondenzMogući razlog pojave vlage je neadekvatna termoizolacija koja stvara kondenz u zidu koji dovodi do pojave buđi, naročito gdje nema provjetravanja. Rješenje je aplicirati adekvatan termoizolacioni sistem a kao dodatno rješenje se predlaže smola Sika Gard 905 za spriječavanje pojave buđi. Ovaj materijal je providan nakon sušenja a formira nevidljivu vodoodbojnu i vlagootpornu barijeru na površinama od gipsa, maltera, cigle ili kamena.

Izvor: gradnja
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar