LAGALI SU VAM: Slanina je zdrava! Evo zašto je MORATE jesti svaki dan


Miris prženog špeka rado je viđen na mnogim tanjurima unatoč upozorenjima da ova namirnica nije zdrava. Ipak, čini se kako domaći špek ili slanina, ima više prednosti nego mana zbog kojih je dakako povremeno valja konzumirati.



slanina

Lijek za mamurluk

Britanski istraživači sa sveučilišta u Newcastleu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posljedica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi nerotransmitera čiji broj rapidno opada tijekom intenzivnog ispijanja alkohola.

Zavodljiv miris

Miris dimljenog špeka, neodoljiv je za mnoge. Zar ne? Nadahnuo je cijeli rang zapanjujućih proizvoda, uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu 1920. od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, a jedno je potjecalo od omiljene slanine.

Osvježava dah

Zaboravite na mirisne paste za zube, pasta sa sastojkom špeka čisti zube na tradicionalan način.

Prži se u pećnici

Najhrskavije kriške špeka izlaze iz pećnice, a umjesto u tavu posložite je na papir za pečenje te stavite u pećnicu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.

Izaziva ovisnost

Novija istraživanja pokazuju da prehrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju špeka – stimulira centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva tjelesnu potrebu koja graniči s ovisnošću.

Pomaže pamćenju



Špek sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa sveučilišta u North Carolini sugerira da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom pišu na punkufer.hr.

Izvor: punkufer
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar