Kućni lekovi za suvu kožu, prirodne maske i lasioni


Suva koža predstavlja veoma neprijatan problem, pogotvo u zimskom periodu. Hladno vreme isušuje kožu ćineći da postane osetljiva, crvena i sklona perutanju. Drugi faktori koji doprinose suvoj koži uključuju starenje, određene nedostatke vitamina ili minerala, genetsku predispoziciju ili korišćenje različitih preparata. Postoje mnogi losioni na tržištu koji se koriste u borbi protiv suve kože ali većina njih dolazi sa viskokom cenom. Prirodni losioni i maske mogu biti veoma efikasni u hidrataciji suve kože, a da pritom ne potrošite mnogo novca.



Neprestani i iritantni svrab. Grube ruke i osećaj da vam koža pucketa. Milioni ljudi nose se sa problemom suve kože, trošeći svake godine preparate za negu kože. Koža je mnogo više od “pokrivača” našeg tela. To je štit od spoljne sredine, štiti nas od bakterija i drugih izazivača bolesti. Koža nosi krvne sudove i predstavlja dom za nervne završetake i lojne žlezde. Sa godinama i pod uticajem brojnih spoljašnih faktora koža se menje i vremenom gubi svoje prvobitno stanje.

Suva koža je jedan od frustrirajućih problema. U idealnom slučaju, koža postaje zasićena vlagom od naših znojnih žlezda i tkiva koji leže ispod kože, a proizvodi lojnih žlezda održavaju nivo potrebne   vlage. Ali kada telo ima problema sa hidratacijom koja je potrebna za održavanjem vlažnosti, možete završiti sa suvom kožom.
Zašto je moja koža suva?

Postoji mnogo razloga zašto koža gubi vlagu. Nekad je genetska predispozicija u pitanju. Sa druge strane, što ste stariji, vaša koža proizvodi manje ulja, što znači da ne možete zadržati vodu u koži kao nekada.

Osim genetike i starenja, postoje i ekološki razlozi zbog kojih koža postaje tako suva. Oni obuhvataju:

Vazduh – Glavni razlog zašto vam je koža suva je niska vlažnost vazduha. Iako je zimi ovaj problem više izražen, bilo gde je niska vlažnost vazduha pojaviće se problem suve kože. Grejanje ili klima uređaji takođe mogu isušti kožu.

Voda – Previše vode, naročito iz toplih tuševa ili kada, može izazvati probleme. Što se više kvasite i sušite, koža je manje sposobna da zadrži vodu. Dakle, ako uzmete par toplih tuševa dnevno, možete ukloniti vitalna ulja iz kože koja pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Čišćenje i deterdženti – Jaki deterdženti, sapuni, sredstva za čišćenje domaćinstva mogu imati uticaj na isušivanje kože. Zato prilikom čišćenja obavezno koristite zaštitne rukavice.
Deset prirodnih načina da sačuvate vlažnost kože

    Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži antioksidante kao i mnogo zdravih masnih kiselina koje su dobre za vašu kožu. To može ublažiti suvoću kože po celom telu. Stavite tanak sloj ekstra devičanskog maslinovog ulja u kremu koju redovno koristite. Oko pola sata pre tuširanja, istrljajte malo maslinovog ulja na rukama, nogama i drugim oblastima sa suvom kožom i masirajte lagano. Pomešajte dve kašike maslinovog ulja, četiri kašike finog žutog šećera, i jednu kašiku meda. Utrljajte ovu domaću kremu u suvu kožu kružnim pokretima nekoliko minuta.

    Pavlaka

Kiselina prisutna u pavlaci pomaže kod pilinga suve kože. Umirujuća pavlaka takođe pomaže očuvanju pH vrednosti kože. Pavlaka je takođe odličan ovlaživač. Pomešajte nekoliko kapi soka od limuna, jednu kašičicu mleka i dve kašičice pavlake. Utrljajte smesu na rukama i nogama. Ostavite na neko vreme pre nego što se istuširate. Radite to jednom dnevno.

Dodajte dovoljno pavlake za tri do četiri supene kašike brašna da bi se napravila gusta pasta. Nanesite smesu na licu, rukama i nogama. Ostavite na 15 minuta a zatim isperite mlakom vodom. Radite to jednom dnevno.

    Mleko

Mleko ima anti-inflamatorna i umirujuća svojstva koja pomažu u velikoj meri u oslobađanju od suvoće i svraba. Takođe, mlečna kiselina u mleku eliminiše izumrle ćelije i povećava sposobnost kože da zadrži vlagu.

Natopite krpu hladnim mlekom i stavite na suvu kožu pet do sedam minuta. Nežno oprati mleko sa drugom krpom natopljenom u mlakoj vodi. Na taj način ovaj prirodni ovlaživač će ostati na vašoj koži. Uradite to svakog drugog dana. Dodajte nekoliko kapi vode i do četiri kašike mleka. Nanestie losion na celom telu. Ostavite 10 minuta i zatim se istuširajte hladnom vodom.

    Med

Med se smatra jednim od najboljih prirodnih melema bogatih antioksidantima i antimikrobima. Pored toga, med ima mnoge bitne vitamine i minerale koji pomažu poboljšanju zdravlja kože.

Pre kupanja ili tuširanja, utrljajte med po celom telu i ostavite ga na pet do 10 minuta. Ponavljajte proces svakodnevno .

Izmerite jednake delove sirovog meda, pčelinjeg voska i maslinovog ulja. Otopiti pčelinji vosak u malom tiganju na laganoj vatri. Izvadite ga i umešajte med a zatim i maslinovo ulje. Nanesite ovu mešavinu po celom telu i ostavite na 10 minuta. Zatim se istuširjte. Ponavljajte dnevno ili svaki drugi dan.

    Jogurt

Jogurt je odlično sredstvo za hidrataciju kože. Pored toga, njegove antioksidant i anti-inflamatorne osobine mogu pomoći kod suve kože i svraba. Takođe, njegov sadržaj mlečne kiseline pomaže u oslobađanju od bakterija koje mogu izazvati sušenje ili svrab. Nanesite svež jogurt na ruke, lice i noge i nežno ga masirajući u kožu. Ostavite na 10 minuta, a zatim se okupajte. Blago piling delovanje jogurta će ukloniti suvu kožu i ujedno je osvežiti. Pomešajte pola šolje jogurta i tri kašike pirea od papaje. Dodajte i nekoliko kapi soka od limuna i malo meda. Nanesite smesu na kožu i ostavite na 10 minuta pre nego što se istuširate hladnom vodom.

    Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je odlično za lečenje suve kože. Ima dobru količinu masnih kiselina koje sprečavaju gubitak vlage iz tela. Slobodno primenite toplo kokosovo ulje po celom telu pre odlaska na spavanje. Istuširajte se ujutru. Ovo će doprineti da vaša koža postane meka i glatka.

    Avokado

Avokado je upakovan masnim kiselinama, vitaminima i antioksidanaima koji pomažu poboljšanju kože iznutra. Visok sadržaj vitamina A takođe pomaže u održavanju kože čineći je glatkom i svilenkastom. Utrljajte pastu avokada svuda po suvoj koži. Neka stoji na koži 10 do 15 minuta a zatim ga isperite hladnom vodom. Ponovite postupak jednom dnevno. Ispasirajte pola zrelog avokada i umešajte pola šolje meda. Nanesite smesu na suvu kožu i pustite da odstoji 15 minuta pre ispiranja . Ovakvu masku koristitite do dva puta nedeljno. Možete popiti čašu smutija od avokada dnevno da bi povećali unos zdravih masti koje će vam pomoći u hidrataciji celog tela..

    Ovsena kaša

Visok sadržaj proteina u ovsenoj kaši ostavlja zaštitnu barijeru na koži, koja sprečava gubitak vode i pomaže održavanje vlage. Plus, ima antiinflamatorna i antioksidantna svojstva koja su dobra za celokupno zdravlje vaše kože. Sipajte jednu šolju obične ovsene kaše u kadi ispunjenoj sa toplom vodom. Dodajte nekoliko kapi ulja lavande. Uživajte u kadi vodi 15 do 30 minuta. Praktikujte kupku jednom nedeljno. Napravite masku za lice mešanjem pirea od banane sa jedne šoljom kaše, a zatim dodajte malo mlakog mleka. Nanesite ovu smesu na suvu kožu i ostavite 10 do 15 minuta. Isperite lice hladnom vodom. Koristite ovu masku jednom nedeljno.

    Bademovo ulje

Bademovo ulje je odličan izvor vitamina E i stoga se odličnim lekom za suvu kožu. Pored toga, pošto je ovo ulje je nemasno, lako se apsorbuje u koži.

Nežno zagrejati malo čistog bademovo ulje. Lagano masirajte telo toplim uljem pola sata pre tuširanja. Nakon tuširanja dok je koža još uvek vlažna, nanesite malo blage kreme.

Pijte čašu toplog mleka pomešanog sa jednom kašičicom bademovog ulja pre odlaska na spavanje. Ponovite svako veče radi čistog tena i mirnog sna.



Napomena: Oni koji su alergični na bademe ne smeju koristiti bademovo ulje.

    Aloe vera

Aloja vera ima umirujuće, antiseptičko i antigljivične svojstvo koja može da pomogne u borbi protiv suve, iritirane kože koja se ljušti. Ovaj jednostavan lek će očistiti vašu kožu i formirati zaštitni sloj. Isecite otvoren list aloe vere i istisnutie gel. Nanesite gel na suvu kožu. Neka odstoji 10 do 15 minuta. Isperite ga mlakom vodom a ovaj proces ponavljajte dva puta dnevno.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar