Matični mleč, lekovita svojstva, hranljive vrednosti


Svi ljudi znaju da med potiče od pčela ali većina ne zna da postoji još jedna vrsta hranljive supstance koja nam dolazi od istog insekta. Matični mleč se zapravo izlučuje iz vrha glave pčela i sakuplja u ono što nazivamo matičnjakom. Izreka „ono si što jedeš “ se ispostavila tačnom kada su u pitanju pčele. Naime matica živi 40 puta duže od svojih pčela radnika zahvaljujući čudesoj hranljivoj materiji u mlečnoj tečnosti koja čini celu njenu ishranu. Matični mleč se obično primenjuje u dijetskoj ishrani i najčešće se može naći u organskim prehrambenim prodavnicama. Često ga možete naći i na pijacama. U klasičnim uslovima korišćenja, matični mleč dolazi u granulama ili obliku praha i obično se dodaje u salate, smutije, jogurt, ili neki drugi hladan napitak ili jelo. Važno je nikada ne topite mleč, jer će to uništiti sva enzimska svojstava i neke od proteina koji su korisni za ljudsku ishranu.



Hranljive vrednosti matičnog mleča

Matični mleč je bogat izvor hranljivih sastojaka, uključujući minerale kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, fosfor, silicijum, sumpor, i kalijum, kao i bogatstvo B porodice vitamina, biotin, inozitol, folne kiseline, nukleinske kiseline, gama globulin, i 17 različitih amino kiselina, uključujući i 8 esencijalnih amino kiselina koje ljudsko telo ne može da proizvede, pa stoga mora dobiti iz ishrane.
Lekovita svojstva matičnog mleča

Brojna istražovanja i testovi su pokazali neverovatnu lekovitost matičnog mleča. Neke od zdravstvenih prednosti mleča uključuju njegovu sposobnost da spreči određene vrste raka, niži krvni pritisak, ublažavanje seksualne neplodnosti, niži nivo holesterola, štiti jetru, smanjuje upalu, leči tegobe, sprečava prerano starenje i povećanje cirkulacije.

    Krvni pritisak: Istraživanja su pokazala da neki od proteina koji se nalaze u mleča imaju direktan uticaj na krvni pritisak kod ljudi. Protein hidrolizat može imati dugotrajna uticaj na krvni pritisak. Kada se to kombinuje sa kalijumom koji se takođe nalazi u matičnom mleču, koji takođe deluje na smanjenje stresa na krvne sudove i srce, onda imamo odličan i prirodan lek visoki krvni pritisak.

    Holesterol: Iako većina ljudi povezuju slatko sa povećanjem nezdravog holesterola, to nije slučaj sa matičnim mlečom. U stvari, istraživanja su pokazala da konstantno dodavanje matično mleča u našoj ishrani može da izazove primetan pad nivoa lošeg holesterola, čime se sprečava ateroskleroza i kasnije kardiovaskularni problemi poput srčanih i moždanih udara.

    Neplodnost: Iako je tačna funkcija mleča u procesu plodnosti još uvek nejasna, neka istraživanja pokazuju da je njegov uticaj na plodnost kod ljudi je povezan sa roialactinom, proteinom koji utiče na plodnost matice i pomaže joj postanu seksualno održiva. Šta god da je razlog, matični mleč se pokazo kod povećanja plodnosti muškaraca i povećanja pokretljivosti spermatozoida, što dalje vodi ka većoj verovatnoći oplodnje. Matični mleč je poznat kao seksualni tonik koji se koristi i za lečenje impotencije, neplodnosti, i značajnog povećavaja nivo hormona lutinizinga.

    Prevencija raka: Postoji veliki broj antioksidanata koji se nalaze u mleču, ali konkretno, matični mleč pokazuje sposobnost da inhibira bisfenol A, takođe poznat kao BPA. Ovo je estrogen koji se vezu za porasta verovatnoće raka dojke. Dakle, unošenje dovoljne količine matičnog mleč u vašoj ishrani, možete sprečiti nastanak ove opake bolesti.

    Zapaljenje: Impresivan opseg vitamina i aktivnih enzima u matičnom mleču čine ga potencijalni anti-inflamatornim agensom. Možete lokalno primeniti matični mleč na određenim ugroženim delovima tela da biste ublažili bol nastao od upale. Ukoliko patite od bolova u zglobovima, glavobolje, artritisa ili neke sportske povrede, pokušajte da popijete 3000 – 4000 mg matičnog mleča za nekoliko dana ili dok bol ne nestane. Ne samo da ćete verovatno eliminisati bol, veći ćete i sačuvati stomak i jetru od oštećenja koja mogu prouzrokovati lekovi protiv bolova.

    Prerano starenje: Kao što mleč pomaže značajnom produžetku životni veka matice, antioksidans jedinjenja koja se u njemu nalaze, takođe mogu raditi na uklanjanju slobodnih radikala koji obično uzrokuju prerano starenje naših ćelija. Antioksidansi mogu eliminisati bore, održavati zdrav sjaj naše kože, sprečavaju opadanje kose, istovremeno produžavajući naš život tako što sprečava određene hronične bolesti.

    Dijetski efekti: Lecitin je jedna od komponenti mleča koji može efikasno da snizi holesterol, poboljšava funkciju jetre i zdravo varenje. Sve ove stvari mogu pomoći u naporima mršavljenja. U kombinaciji sa poboljšanjem metabolizma koji je uzrokovan sadržajem proteina i drugih hranljivih materija, mleč može da biti odličan saborac protiv suvišnih kilograma.

    Metaboličke aktivnosti: Činjenica da sadrži svih 8 potrebnih aminokiselina koje ljudi ne mogu da se proizvedu, mleč činim veoma važnim izvorom hrane. Matični mleč stoga može povećati ćelijsku regeneraciju, podsticanje razvoja mišića , povećati snagu kostiju, i optimizujovati hormonalne / enzimske procese u našem telu.

    Zaštita od sporednih efekata hemoterapije: Nažalost, hemoterapija je sve do češća stvarnost za mnoge obolele ukoliko dođe do slučaja da raka nastavlja da raste. I dok hemoterapija je spašava mnoge živote, činjenica da je da često izaziva užasne neželjene efekte kod pacijenata. Ovu sumornu realnost naučnici su pokužali da ublaže korz istraživnja zaštitnog dejstva matičnog mleča protiv toksičnih efekata cisplatina na reproduktivne organe. Cisplatin je snažan hemo lek koji sekoristi za lečenje nekoliko vrsta raka. Ono što su otkrili je da davanje matičnog mleča pacovima jednom dnevno dok su bili pod uticajem ovog leka, uticalo na smanjenje nivoa toksina dok je nivo antioksidanata porastao.

    Lečenje bolesti oka: U studiji predstavljenoj 2009. godine, objavljeno je da se mleč može koristi za bolesti očiju . Kod pacijenata koji su kratkovi i koji su koristili mleč, oštrina vida, osetljivost i kontrast su se poboljšali. Osim toga, kod pacijenata sa starosnom makularnom degeneracije koji se koristili matični mleč, pronađeno je poboljšanje u ukupnim vizuelnim funkcijama. Sumnja se da je glavni razlog lekovitosti matičnog mleča upravo izuzetno visok sadržaj antioksidanata. Ova moćna jedinjenja mogu sprečiti dalje oštećenje vida, čak i pomoći da se popravi oštećeno tkivo. Iako je teško reći koliko tačno konzumirati mleč za optimalno zdravlje očiju, preporučuje se 3 – 5 kapsula od 1000 mg ili 1/2 kašičice praha od matičnog mleča dnevno.



Veliki broj ljudi je alergično na med, polen, pčelinji i matični mleč. Alergijska reakcija takođe može biti prilično teška. Zato se pre dodavanja matičnog mleča u vašoj ishrani posavetujte sa lekarom oko moguće alergije.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar