Čukljevi na nogama–prirodno lečenje


Čukljevi su izrasline na stopalima, koje muče veliki broj ljudi. Ovaj problem većinom muči žene ali se ponekad dešava i muškarcima. Čukljevi, osim što kvare izgled stopala, mogu biti veoma bolni. Čukljevi najčešće nastaju kao posledica preuskih cipela i preteranog opterećenja stopala, kao i zbog artritisa ili reume. Takođe, pojava čukljeva može biti genetska, a njihovom nastajanju doprinose i angina, giht, loš metabolizam i neuravnotežena prehrana.



Iako su čukljevi koštane izrasline, u suštini su naslage soli. Iako moderna medicina ima načine za rešavanje ovog problema, hiruško uklanjanje čukljeva je bolno i naporno, pa je najbolje prvo pokušati prirodnim metodama.
Prirodno lečenje čukljeva

Lovorov list
Kako biste se rešili čukljeva, najpre se trebate osloboditi naslaga soli iz organizma. Kašiku lovorovog lista prelijte sa 300 ml vode i kuvajte 5 minuta, a zatim prespite u termos bocu i ostavite da stoji preko noći. Ujutro procedite napitak i pijte ga tokom celog dana, nikako odjednom. Napitak se pije tri dana za redom, s tim što svako veče treba praviti svež napitak. Nakon 3 dana, pravi se pauza od 7 dana, a zatim se terapija ponavlja. Prve rezultate ćete primetiti posle 10 dana, kada ćete osetiti lakoću tela i manje bolova u zglobovima. Moguće je da osetite potrebu za čestim mokrenjem, što je dobar znak, jer su se tada soli počele rastvarati. Ovaj tretman traje oko 2 meseca, a nakon toga bi čukljevi trebali sasvim da nestanu. Ovim recept takođe pomaže kod razbijanja kamena u žuči.
Mazanje čukljeva
Oko 5 lovorovih listova, veće veličine, usitnite i zalijte sa 100 ml 96%-nog alkohola. Smeša treba da stoji nedelju dana. Nakon toga mažite čukljeve mešavinom, ali noge prethodno naparite u toploj vodi sa kašikom sode bikarbone. Posle toga obavezno obujte čarape i odmarajte noge. Čukljevi se mogu mazati i drugim mešavinama. Pet tableta aspirina ili andola usitnite i rastopite u 10 ml joda. Dobro promešajte, dok se tablete sasvim ne rastvore i jod ne postane bezbojan. Ovom mešavinom mažite čukljeve, ali i zglobove ukoliko su bolni, svako veče. Nakon toga obavezno utoplite noge.
Sapun
Bilo koji obični sapun pomoći će bolnim čukljevima. Sitno narendajte sapun i namažite na čukljeve. Masirajte noge, a zatim isperite i osušite. Štapićem za uši, umočenim u jod, nacrtajte mrežicu na koži, tačnije, horiznontalne i vertikalne linije, na rastojanju oko 1 cm. Na ovaj način, jod se najbolje apsorbuje. Kada se jod osuši, obujte čarape, i tretman ponavljajte 30 dana.
Želatin
Kesicu kupovnog želatina rastvorite u pola čaše vode. Smešu koju dobijete namažite na pamučnu krpu i stavite preko čukljeva kao oblogu. Preko toga stavite najlon kesu, a zatim suvu krpu ili peškir. Obloge trebate držati tokom noći. Stavljajte obloge svakodnevno, dokle god se stanje ne poboljša.
Parenje nogu



Noge sa čukljevima je preporučljivo pariti svaki dan, barem mesec dana. Postoji nekoliko mešavina koje mogu pomoći pri rešavanju ovog problema. U šerpu punu ljuski krompira dodajte vodu i sve prokuvajte desetak minuta. Pustite da se malo ohladi, a zatim toćajte noge oko pola sata, makar 10 dana. Preporučuje se i parenje nogu u čaju od žalfije. 50 grama žalfije kuvajte u tri litra vode oko 10 minuta, a zatim u toj tečnosti držite noge pola sata, bez da ste prethodno procedili tečnost. Noge možete pariti i u jednoj litri tople vode u koju ste dodali 2 kašike soli i 10 kapi joda. Posle svakog od ovih tretmana potrebno je nositi čarape i odmarati.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar