Ovsene ili zobene pahuljice – Zdrav doručak i korisna svojstva


Slobodno se može reći da je ovas jedna od najzdravijih žitarica. U narodu poznatiji i kao zob je izuzetno izdržljiva žitarica koja je poznata po tome što uspeva i na ne tako plodnom zemljištu i na niskoj temperaturi. Poreklom iz Azije ovas se gaji već dve hiljade godina unazad u različitim regionima širom sveta. U Evropi ovas predstavlja važnu poljoprivrednu kulturu odakle su je Škoti u 17. veku preneli u Severnoj Americi. Danas je najveći proizvođač ovasa Rusija u kojoj je, pored heljde, glavna žitarica koja se korisiti u ishrani.



S obzirom da ne traži posebne uslove oko samog gajenja ovas se gaji na preko 14 miliona ha. Biljka je visine do 150 cm , samoplodna, sa malim cvetovima grupisanim u cvast. Plod je krupa koja je izuzezno važna sirovina za proizvodnju stočne hrane a u ishrani životinja se takođe koristi i zobena slama koja nastaje kao nusprodukt prilikom obrade. U ljudskoj ishrani zbog svih svojih izuzetnin osobina ovas je veoma zastupljena i cenjena žitarica. Standardni priozvodi jesu ovsene pahuljice i ovseno brašno. Pri kupovini, bez obzira da li se kupuje upakovan ili u rinfuzu, potrebno je proveriti da li ima dokaza postojanja vlage. Broj prozvoda koji sadrže ovas konstantno raste pa se tako u marketima mogu kupiti razne ovsene kaše, konditorski proizvodi sa ovsenim brašnom kao i musli proizvodi.

Jedna od glavnih karakteristika ovasa jesto što pripada grupi bezglutenskih žitarica pa ima veliku primenu u ishrani osoba koje nisu tolerantne na gluten. U količini od 100 gr ovesnih pahuljica nalazi se oko 300 kalorija što ih čini idealnim prilkom dijetske ishrane. Pahuljice su naročito bogate kalijumom zatim cinkom, gvožđem i magnezijumom. Odličan su izvor zdravih ugljenih hidrata, koji čine 66% pahuljica, kao i vlakana. Glavni protein u sadržaju je avenalin koji nije pronađen ni u jednoj drugo žitarici. Zobena krupa od svih žitarica zadrži i najviše masti od kojih je većina nezasićeno. Ovas takođe sadrži neke malo pozante ali izuzetno korisne po organizam komponente, beta-glukan i tokotrienol, jedne od podvrsta vitamina E.
Zdravstevni benefiti ovsenih pahuljica

O pozitivnom uticaju konzumiranja ovsenih prozivoda rađena su brojna istraživanja. Poznat i kao super hrana odličan je kao prvi obrok jer dugo drži sitost i koncentraciju. Preporučuje se zamena belog hleba sa onim napravljenim od ovesnog brašna jer je daleko zdraviji i lakši za varenje. Navešćemo nekoliko ključnih benefita od konzumiranja ovsenih pahuljica:

    Kontrola šećera u krvi – za ovas koji je izuzetno bogat uglejnim hidratima je karakteristično to što utiče na postepeno oslobađanje šećera u krvi kao i njegu stabilizaciju od preteranog variranja u toku dana. Sve ovo utiče na normalno oslobađanje insulina što svakako samnjuje rizik pojave dijabetesa. Beta-glukan je takođe testiran kod obolelih od dijapetesa tipa 2 gde je pokazao vrlo dobre efekte regulacije šećera. Kod pacijenata sa teškom insulinskom rezistencijom četvoronedeljna ishrana bogata ovsenim pahuljicama je dovela do 40% smanjenja doza potrebnog insulina.
    Regulacija holesterola – ovas utice i na regulaciju holesterola u krvi što se uglavnom pripisuje prisustvu beta-glukana. Regulacija holesterola dovodi do smanjenja šansi za srčani udar i povišen krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da unošenje samo 3 gr beta-glukana preko redovne ishrane može uticati na smanjenje pojave kardiovaskularnih bolesti.
    Ovas povećava sitost – zahvaljujući vlaknima i beta-glukanu konzumiranje ovasa dovodi do oslobaćanja hormona u želucu koji su odgovorni za signal sitosti odlažući pražnjnje. Zato i ne čudi preporuka ovsenih pahuljica kao najboljeg doručka.
    Primena pahuljica kao kozmetički piling za lice – korišćenje pilinga od ovsenih pahuljica je idealno za kožu lica jer piling rešava probleme sa aknama i bubuljicama, čineći kožu nežnom i čistom. Jednostavno se pahuljice natopljene vodom utrljaju u kožu lica koje se zatim ispere mlakom vodom.
    Sprečavanje bolesti i jačanje imuniteta – s obzirom na veliki broj vitamina i minerala koje sadrži, ovas utiče na jačanje imunog sistema kroz povećanje sposobnosti organizma da se izbori sa virusima, bakterijama i gljivicama. Ubacivanje u ishranu beba može dovesti do smanjenja rizika razvoja astme u ranom detinjstvu. Kod starijih ljudi konzumiranje je odlična alternativa laksativu, ukoliko se ima problem sa probavom.

Ovsene pahuljice su danas redovna namrnica u ishrani sportista, bodibildera i rekreativaca. Najbolje je koristiti one u rinfuzu bez ikakvih dodataka poput šećera. Musli ili mešavnu voća i zitarica je najbolje da napravite sami jer ćete izbeći nezdrave aditive i pojačivače ukusa koji se redovno dodaju u takvim proizvodima.
Recept za zdrav doručak

Izmešajte ovsene, laneno seme i omiljeno sušeno voće i imate zdrav doručak svakog jutra. Ovseno brašno takođe lako može zameniti bilo koje drugo pa je idealno za spremanje peciva kolača i hleba. Brašno možete i sami napraviti tako što ćete ubaciti ovsene pahuljice u blender ili stari mlin za kafu i samleti.

Predlažemo nekoliko jednostavnih i brzih recepata sa pahuljicama koje možete iskoristiti prilikom spremanja doručka

    Ovsena kaša

Za ovsenu kašu je potrebno skuvati 5 kašika ovsenih pahuljica u pola litra ovde. Potrebno je kuvati samo 5 minuta da bi se sačuvali hranjivi sastojci a onda ostaviti pahuljica da nabubre. Ovo isto možete uraditi i sa mlekom a pošto je kaša neutralnog ukusa lako se kombinuje sa medom, cimetom, voćem, lešnicima ili bademima.

    Kajgana sa ovsenim pahuljicama

Jaja u kombinaciji sa pahuljicamu su odličan izvor energije i jedan veoma zrdav obrok. U 3 umućena jaja dodajte pola šolje pahuljica, kašicicu lanenog semena i posolite po želji a zatim ispržite.

    Palačinke

U 3 belanca dodajte ovseno brašno i pola šolje mleka i od ovako pripremljene smeše pecite palačinke. Na ovakvim plačinkama možete staviti tunjevinu, sirni namaz ili pavlaku.

    Ovsena kaša za bebe

U 100 ml vode kuvajte kašiku ovsenih pahuljica 5 minuta a kada se ohladi staviti smešu u blender i dodati pola banane. Sad imate odličan zdrav obrok za vašu bebu.

    Ovsena kaša sa jabukom

Ova kaša je izuzetno ukusna i za njenu pripremu su potrebne dve jabuke, 100 grama ovsenih pahuljica, kašišica cimeta, šećer po želji i kašika suvog grožđa. U 80 ml vode kuvati pahuljice 5 minuta a zatim ih ostaviti da malo odstoje. Dok su još uvek tople sa ostalim sastojcima ih staviti u blender i isitniti.

    Apple cookies od ovsenog brašna

Sastojci:



    3 šolje ovsenih pahuljica
    3 šolje rendanih jabuka
    1/2 šolje šećera
    1 vanil secer
    1 prašak za pecivo
    3 jaja
    1/2 (1 dcl) ulja
    1 šolja jogurta
    Cimet

Sve suve sastojke spojiti u jednoj ciniji, izrendati jabuke, dodati u suve sastojke. U drugu ciniju sipati ostale sastojke, umutiti i spojiti sa suvim sastojcima. Smesu staviti u plehi i peći na 180 stepeni 30 minuta. Ove kolačiće je najbolje jesti sutradan kad su posebno ukusni.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar