SOK OD ĐUMBIRA I LIMUNA ZA MRŠAVLJENJE


Zdravstvene prednosti đumbira su bile poznate Indijcima još pre pet milenijuma. Ovaj blago- ljutkasti i aromatični začin sadrži dragocene vitamine i brojne minerale, kao npr. mangan i bakar. Većina njih su nezamenljivi za normalno funkcionisanja Vašeg organizma. U ovom tekstu objasnićemo vam zašto je baš sok od đumbira i limuna za mršavljenje toliko dobar i efikasan, te koje su  i njegove druge prednosti za zdravlje tokom korišćenja.



Međutim, on je prepun zdravih hranljivih materija, tako da kada od njega napravite sirup, ili ga dodate u napitak koji volite, on povećava njegovu ukupnu hranljivu vrednost, i daje mu još prijatniji začinjen ukus. Sok od đumbira je često ljudima previše gorak ili isuviše aromatičan, pa kako nisu na takve ukuse navikli, rešavaju problem dodavanjem soka sveže jabuke ili šargarepe. Potrebno Vam je koren od 250 grama da biste napravili do 60 ml soka.

Koja su lekovita svojstva đumbira

Đumbir sadrži dragocene esencijalne sastojke koji su važni za funkcionisanje Vašeg organizma u svim segmentima. Navešćemo samo neke od njih:

Kalijum je esencijalni mineral i nezamenljivi elektrolit koji pomaže u izgradnji kako mišića, tako i proteina u Vašem organizmu. On je vrlo značajan u održavanju električne
aktivnosti u Vašem srcu, pomaže u balansiranju kiselo-bazne ravnoteže u sistemu, i učestvuje u razbijanju ugljenih hidrata, te ih zajedno sa drugim elementima pretvara u energiju. Sok od đumbira u šezdeset mililitara sadrži i do 1038 miligrama kalijuma, a to je čak 22 odsto preporučene dnevne potrebe za odrasle – gotovo jedna četvrtina.

Niacin je član kompleksa vitamina B, poznat je kao vitamin B3. Kao i kod svih vitamina B grupe, niacin pomaže da vaša kosa, koža, oči i jetra budu zdravi. On doprinosi da telo bolje obradi masti i proteine i blagotvorno deluje na celokupni nervni sistem i  osnažuje imunitet. Pomaže normalan proces stvaranja nekih hormona, a veliku ulogu ima i kod cirkulacije krvi. Šezdeset mililitara đumbirovog sirupa sadrži skoro 2mg niacina. Ovo je skoro 12,5 odsto preporučene dnevne potrebe i doze kod dijetetskih dodataka za odrasle.

Fosfor možemo naći u svakoj našoj ćeliji u telu, iako je većina sadržana u kostima i zubima, jer on pomaže u izgradnji snažnih zuba i kostiju. U pitanju je esencijalni mineral koji pomaže vašem telu u razbijanju UH i masti. Doprinosi  u izgradnji i održavanju ćelija i tkiva. Sok od đumbira sadrži 12 posto preporučene dnevne doze ovog elementa u svega šezdeset ml soka.

Vitamin C je nezamenjivi prirodni antioksidant, on pomaže odbrani Vaših ćelija od slobodnih radikala i  brojnih toksina iz okoline, koji mogu dovesti do preranog starenja i brže smrti ćelija. On takođe učestvuje i u proizvodnji kolagena, koji popravlja i proizvodi tetive, kosti, hrskavice, ligamente i krvne sudove. U 60 mililitra đumbirovog napitka, ima ukupno 12mg ovog vitamina, a to je 14 posto preporučene dnevne doze.

Napitak od đumbira donosi rezultate u mršavljenju

Kako to tačno đumbirov koren utiče na mršavljenje? Naime, on će povećati ph abdomena, i stimulisaće proizvodnju svih neophodnih enzima za varenje. Pošto u sebi sadrži mnogo korisnih vlakana, on će regulisati funkcionisanje kompletnog digestivnog trakta. Kombinacijom pomenutih efekata, postiže se to, da se svi bitni sastojci brže apsorbuju u Vaš organizam, dok se velik broj neželjenih materija- lakše izbacuje iz njega. Smanjuje se čest problem sa nadimanjem i zatvorom, tako da lako i brzo postižete čak i vizuelni efekat kod mršavljenja.

Kada koristite sok od đumbira i limuna za mršavljenje, možete se sasvim normalno hraniti, bez brojanja kalorija i strogih restrikcija. Blagotvorni koren đumbira će pomoći Vašem organizmu da prepozna one materije koje su mu neophodne za normalno funkcionisanje, i njih će maksimalno iskoristiti, dok će sve štetne brzo eliminisati iz tela.

Dobra strana tkz. đumbir dijete je što kilograme ne gubite prividno, kroz tipično izlučivanje vode iz organizma ili slično, već zaista topite suvišne masti iz organizma, i to naročito važi za stomačno salo. Napitak od đumbira će takođe doprineti stalnom osećaju sitosti, tako da ćete doći i do toga da imate manje obroka tokom 24 sata, koji će se sastojati od skromnijih porcija, a glad nećete osećati.

Osim za skidanje sala, đumbir utiče i na regulisanje nivoa glukoze(šećera) u krvi, tako da redovnom konzumacijom soka od đumbira, možete imati ispravnu krvnu sliku. Nivo glukoze u Vašoj krvi je direktno vezan sa procesima mršavljenja i gojenja, tako da je odžavanje ovog balansa veoma bitno ako želite zdravo mršaviti.

Takođe nivo-i glukoze u krvi utiču i na našu energičnost. Ako je on isuviše nizak,  Vi ćete biti umorni, uspavani, nervozni i blago letargični, dok kada je nivo u redu, tada ćete biti energični i srećni, samim tim raspoloženi ste i za vežbanje, kao i druge fizičke aktivnosti koje su svakako bitne, ako želite da redukujete Vašu kilažu.

Takođe sok od đumbira i limuna će doprineti opuštanju svih napetih mišića i otkloniti bol iz njih, te će smanjiti grčeve u ekstremitetima, što će takođe doprineti da možete puno više vredno vežbati, i svakako ćete uspeti u smanjenju kilograma.



Sok od đumbira i limuna recept za zdravlje

Postoji više različitih načina kako možete praviti đumbirov sok, navešćemo Vam nekoliko, a Vi ćete izabrati onaj koji vama najviše odgovara za đumbir dijetu.

Sok od limuna i đumbira za osveženje
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar