9 napitaka za lečenje urinarnih infekcija

Infekcije urinarnog trakta se razvijaju kada se gastrointestinalne bakterije,  najčešće ešerihija koli, zadržavaju na zidovima mokraćnog kanala i počnu da se razmnožavaju. Rezultat toga je peckanje i bol prilikom mokrenja, učestalo mokrenje i ponekad neprijatan miris mokraće.

Urinarne infekcije češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca. Nažalost, ukoliko se urinarna infekcija pojavi kod žene, šanse za ponovno javljanje infekcije postaju sve veće. Kod nekih žena ovakve infekcije se javljaju hronično i nekada ih je teško izlečiti.

Ukoliko želite da izbegnete terapiju sa antibioticima za lečenje urinarnih infekcija, kao lek mogu poslužiti određeni prirodni napici. Oni su veoma korisni i za sprečavanje pojave urinarnih infekcija.

Sok od brusnice

Neke studije pokazuju da je sok od brusnice koristan jer sprečava da se bakterija ešerihija koli zadržava u mokraćnom kanalu. Sok od brusnice sadrži supstance koje menjaju oblik bakterije, tako da  se ona ne može pridržavati. Poželjno je da se ovaj sok konzumira čist, bez ostalih dodataka i bez šečera, jer bakterije vole šećer.

Trenutno ne postoji preporučena dnevna doza soka od brusnice, tako da ako želite da počnete konzumaciju najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom. Važno je napomenuti da osobe koje imaju kamen u bubregu treba da ograniče konzumaciju soka od brusnice.

Voda

Veoma efikasan i pristupačan napitak za sprečavanje infekcija urinarnog trakta je voda. Ispijanje velike količine vode ublažava mokraću i otklanja bakterije iz bešike. Preporučena količina je uglavnom više od 1l.

Ako imate simptome urinarne infekcije, pokušajte da popijete oko 10 čaša vode dnevno. Bitno je da mokrite kada osetite potrebu. Nemojte se suzdržavati jer tako bakterije dobniju više vremena da se još više razmnože.






Sok od borovnice

Ovaj sok je još jedan koristan napitak za sprečavanje urinarnih infekcija. Ukoliko ne možete da nabavite prirodni sok od borovnica, rezultate možete postići tako što ćete jesti sveže jagode.

Borovnice su bogate antioksidansima, i ne samo da pomažu kod urinarnih infekcija, već su korisne i za vaše celokupno zdravlje.

 Sok od nara

Ovaj sok sadrži antioksidanse i vitamin C. Antioksidantna svojstva soka od nara sprečavaju pojavu bakterija. Vitamin C jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv infekcija urinarnog trakta.

Iako ne postoji preporučena dnevna doza ovog soka, slobodno možete popiti dve ili tri čaše ovog soka na dan dok imate infekciju.

Čaj od peršuna

Čaj od peršuna je još jedan prirodni diuretik. Možete uzeti kašičicu svežeg peršuna i sipati u šolju tople vode. Neka odstoji 5min i zatim popijte. Terapiju sprovodite nedelju dana, ispijajući šolju ovog čaja tri do četiri puta dnevno.

Trudnice ne bi smelo da piju čaj od peršuna, jer može izazvati kontrakcije materice. Takođe se ne preporucuje da ovaj čaj konzumirate duži vremenski period.

Čaj od belog luka

Beli luk poseduje antibakterijska svojstva koja pomažu kod urinarnih infekcija. Izmrvite dva čena belog luka i sipajte u šolju vruće vode. Neka odstoji 5 minuta, zatim procedite i popijte. Možete piti tri šolje dnevno kada se pojave simptomi infekcije.

Kokosovo mleko

Na Filipinima, kućni lek za urinarne infekcije je kokosovo mleko. Najbolje bi bilo popiti kokosovo mleko iz sveže otvorenog kokosa. Kokosovo mleko koje se flašira nije toliko efikasno kao sveže.

Sok od lubenice

Sok od lubenice je koristan za pročišćavanje urinarnog trakta. Ovaj sok možete napraviti tako što ćete u sokovniku procediti lubenicu ili u blenderu. A možete i lubenicu sečenu na komade uviti u gazu i direktno cediti u čašu. Ili jednostavno možete jesti svežu lubenicu.

Čaj od kukuruzne svile

Kukuruzna svila je blagi diuretik i služi za ublažavanje upale mokraćnih kanala i bešike. Ovaj čaj se može kupiti u kesicama i priprema se u skladu sa uputstvima navedenim na pakovanju.





izvor : http://cajeviza.com/
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar