Lekovito bilje koje možete naći u aprilu

Počelo je proleće, priroda se budi i možete naći dosta lekovitog bilja u aprilu. Kao što je poznato, lekovite biljke imaju različitu količinu lekovitih sastojaka u različitim periodima. Tako npr, lišće i cvetovi biljke imaju najviše lekovitih sastojaka u periodu cvetanja, a na kraju vegetacije u korenu, plodovima, kori i semenu. Znači, ako želite da berete lekovito bilje, bilo za sopstvenu upotrebu ili prodaju morate znati gore pomenuto.
U aprilu mesecu možete ubrati sledeće lekovite biljke:

Božur, dobričica, glog, gorka detelina, garocvet, jagorčevina, kamilica, kopriva, dan i noć, maslačak, oman, plućnjak, podbel (cvet i list), repušina, rusa, rusomača, srčenjak, trn velika bedrenika.

Božur: koren poboljšava rad jetre, za regulaciju menstruacije, u prošlosti se koristio za nervna oboljenja, ispiranje rana i čireva. Više o lekovitim svojstvima božura ovde.

Dobričica: za očne bolesti, protiv glavobolje i vrtoglavice, za bolesti respiratornih organa, protiv kašlja, opstruktivnog bronhitisa, astme i upale pluća, za jačanje organizma. Više o dobričici ovde.

Glog: cvet i list mogu da pomognu u lečenju nervoze, nesanice, gušenja, srčanih problema, protiv visokog krvnog pritiska. Takođe, pomažu kod grčenja materice i tonusa creva. Više o glogu.





Gorka detelina: upotrebljava se za razne vrste groznica, koristi se za jačanje organizma i protiv glavobolje, u obliku tonika, za bolje varenje.

Jagorčevina: najčešće se koristi za plućne bolesti, nesvesticu i lupanje srca, povećanje krvnih zrnaca, za izbacivanje šlajma i sluzi, za bubrege i miran san. Više o jagorčevini

Kamilica: koristi se za sprečavanje upale, ukljanja grčeve i pospešuje zarastanje rana, protiv noćnih mora i nemirnih snova kod dece, protiv gripa i nazeba, utrostručuje broj leukocita. Više o kamilici

Kopriva: protiv proliva, astme, vodene bolesti, hemoroida, čisti želudac, jetru i creva. Takođe dobar lek protiv krvarenja materice. Više o koprivi.

Maslačak: pomaže kod raznih oboljenja, popravlja krvnu sliku, čisti organizam, protiv gihta, ekcema, ublažava reumu, leči jetru, pomaže lučenje žuči. Pomaže za slabe stomake, diuretik je – sadrži dosta kalijuma, kombinuje se za plućne bolesti. Više o maslačku

Oman: odlično je sredstvo protiv slabe cirkulacije, a istovremeno čisti i krvotok i celokupni organizam od nagomilanih otrova ili tvrdokorne sluzi. Leči sve vrste lomova, naročito u slučaju naprsnuća ili kidanja mišićne mase. Više o omanu.

Podbel: sa uspehom smiruje upale, efikasno deluje kod bronhitisa, astme i tuberkuloze, a zbog velike količine vitamina C, može da se koristi u salatama i supama. Više o ovoj biljci

Rusa ili Rosopas: sprečava razvoj bakterija i gljivica, za bolesti probavnog trakta, probleme sa želudcom, žuči i jetrom, protiv bradavica, žuljeva i ekcema. Više o rusi ili rosopasu.

Rusomača: koristi se protiv raznih krvarenja, za bolesti mokraćnih i probavnih organa, za prejaku menstruaciju, povećava nizak krvni pritisak. Detaljno rusomača





https://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar